-
-
Ile jestescie w stanie zaoszczędzić?
WhiteDove > 11-06-2010, 0:51
Mam takie pytanie odnośnie Waszych kieszonkowych. Ile jesteście w stanie z niego zaoszczędzić miesięcznie? Duzo wydajecie ciesząc się wolnością, czy staracie się odkładać grosz do grosza na powrót do Polski? -
Re: Ile jestescie w stanie zaoszczędzić?
89dzoana89 > 11-06-2010, 15:09
Nie potrafie oszczedzac a poza tym nie widze sensu w oszczedzaniu kasy zeby ja w Pl wydac;P tym bardziej ze jak na razie przyszlosci z POlska nie wiaze
Ale jak juz musze to tak 130£ miesiecznie moze by sie udalo :mrgreen: -
dosiunia > 11-06-2010, 16:38
Ja postanowilam sobie, ze moge max tygodniowo wydac nie wiecej niz 10€ (a mam 100€tyg) i trzymam sie.
Czasem kupie jakies ciasteczko czy kubusia ale to niecale 2€ w tygodniu.
A jak juz chce np jakis ciuch kupic, to przeliczam niestety na PLNy i porownuje, czy ta sama rzecz moge kupic w Polsce taniej czy drozej itd.
Staram sie nie wydawac, bo musze oszczedzac na studia w Polsce, takze to moja misja, nie jestem jakas rozrzutna wiec mi wychodzi. Czasem mi zal cos kupic tu, jak porownam ile bym mogla miec za te pieniadze w Polsce. Teraz bede jechala do Cork, to sama podroz mnie wyniesie okolo 30€ plus na pewno jakie spodnie czy cos ;p -
chloe > 13-06-2010, 12:34
To na prawde wszystko zależy od wielu czynników. Od tego jak bedziesz spędzać czas wolny czy nie, może będziesz musiala wydawać na dojazdy/komunikacje miejską, jakieś tam rozrywki. No i zależy od tego ile będziesz miała tego kieszonkowego
Ja byłam au pair przez 2 miesiące, troche pozwiedzałam, w sumie mało sobie kupywałam i sporo zaoszczędziałm - ale to też dlatego, że dużo dostawałam kasy... -
mloda > 15-06-2010, 17:03
ja nie bylam, nie jestem i nigdy nie bede w stanie zaoszczedzic. Jak juz sobie przysiegne, ze tyle i tyle wydam w tym tygodniu to jak mi sie uda wytrwac w postanowieniu to wtedy robie sobie nagrode w postaci wypadu do malla i wydaje jeszcze wiecejDlatego kiedys sobie powiedzialam, ze przeciez i tak sobie cos kupie i tak i tylko przenznaczlam np $20 a reszte zostawialam na koncie i karte trzymal moj facet, ktory zna maja milosc do kupowania a wszegolnosci butow! Pomagalo!! :lol: -
Metallinka > 16-06-2010, 12:48
Ja muszę zebrać 1000€ i na lokatę walnąćGdyż ponieważ albowiem, moja mania wydawania kasy mnie przeraża... -
dosiunia > 16-06-2010, 16:29
Ty madra jestes, to nie byloby takie glupie, ze to co zaoszczedze tutaj, a planuje kolo 4-5 tys wrzucic na lokate i przez rok niech leza, gorzej z czego bede oplacac mieszkanie... -
Metallinka > 16-06-2010, 18:00
No baJa na szczęście trochę więcej czasu spędzę w Irlandii więc no... -
dosiunia > 16-06-2010, 18:22
Ja juz bym mogla, bo mam, ale chyba mi sie jednak nie oplaca, jak patrzylam na % to smieszne xP -
marika299 > 19-06-2010, 18:55
dosiunia szacunek dla Ciebie za tak silna wole.ja dostaje z gory wyplate za miesiac,a po 2 tyg juz niewiele zostaje.wgl mam problem jak widze ze sa jakies sale to odrazu lece i wychodze z siatkami ciuchow.ale oprocz tego wydaaje tez na jakies lakocie,a no i lekcje plywania,kurs jezyka(wkoncu nie wiem czy musze im wracac money,oby nie!).ale ja tu jestem na rok wiec moze po wakacjach zaczne oszczedzac,no sprobuje 8)
ale co gorsze..ostatnio sobie pomykalam smialo highway,no i fotoradar mi strzelil foto!mysle ze mialam przekroczone jakies 30-40km!! 8O jestem przerazona,jescze hostom nie mowilam...z tego co patrzylam na str holenderska,to za 30km dostaje niecale 300euro mandatu,a powyzej to juz zalezy od prokuratora.fuck,fuck..no mam nauczke na przyszlosc.ale jak sobie pomysle ile na to kasy pojdzie,a jak jeszcze przelicze na zlotowki to juz wgl masakra.codziennie lukam do skrzynki na listy czy cos przyszlo,a jak hosci mowia do mnie "we have to talk..." to ja juz widze smierc przed oczami :? z tego wsyztskiego jesc nie moge,spac, a podobno na mandat mozna czekac do 4 mies!do tego czasu to ja wrzodow zoladka dostane :? jak myslicie pwoiedziec im juz teraz czy lepiej poczekac az przyjdzie mandat?