• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

koszty podróży - pytanie do au-pair

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• O wszystkim związanym z programem Au Pair

• koszty podróży - pytanie do au-pair

aga88 > 03-06-2010, 11:49

Witam,

najpierw się przedstawię: jestem Agnieszka, mam 21 lat, planuję wyjazd do Anglii jako au-pair. Od jakiegoś czasu przeglądam forum i Wasze wypowiedzi są bardzo pomocne, super, że początkujące au-pair mogą korzystać z rad tych bardziej doświadczonych

Mam pytanie do tych z Was, którym host rodzinka opłaciła bilet: od kogo wyszedł ten pomysł? Czy wypada nam zaproponować, żeby rodzinka pomogła nam w tej kwestii? Jak zrozumieć ewentualną odmowę? Chciałabym, żeby moja rodzina kupiła mi bilet i mogłabym oddać im te pieniądze w ciągu pierwszych dwóch miesięcy. Co o tym sądzicie?

pozdrawiam

Aga
  • Re: koszty podróży - pytanie do au-pair

mloda > 03-06-2010, 14:01

Moi hosci placa za przelot. Wyszlo to jakos tak naturalnie. Po prostu podczas, ktores z kolei rozmowy z nimi, kiedy juz bylo ustalone, na 100% ze do nich jade zapytalam sie jak to bedzie z biletem. Na dokladnie jakie lotnisko mam leciec. No a hostka powiedziala, ze wysle mi e-mail i poszuka jakichs polaczen. Szukalismy wspolnie na skypie, az w koncu znalezlismy odpowiednie. No i sie zapytalam czy mogla by zabukowac ten lot a ja pieniadze oddam jej jak przylece, na co ona odpowiedziala, ze oni mi zaplaca za przelot, mam jej tylko podac pelne dane i adres.

Tak wiec jak juz znajdiesz swoja rodzinke to po prostu zapytaj kto bedzie za to placil. A jesli oni powiedza, ze ty, to zapytaj sie, czy nie mogli by oni wylozyc tej kasy, a ty im oddasz jak przylecisz, wramach tygodniowki.

dosiunia > 03-06-2010, 14:24

Oja no to swietnie masz < 3 ja jestem w Irl, ale rodzinka mi nie placila za lot, moze powrotny mi zasponsruja? wiedza ze zbieram na studia w sumie to ona mi szukala polaczenia z Pl do Irl ale nie wspomniala nic o kupnie mi biletu. Spytaj czy moze zabukowac Ci bilet a Ty jej oddasz w ramach tygodniówki wlasnie, mysle, ze to dobry pomysl

aga88 > 03-06-2010, 15:01

hej dziewczyny,

jaka szybka odpowiedź dzięki, tak zrobię. zapytam, czy mogą mi pomóc i w razie czego bym im oddała z tygodniówki. Tylko się zastanawiam, jak przyjąć ewentualną odmowę :roll: no ale zobaczymy.

pozdrawiam

Metallinka > 03-06-2010, 15:26

Ja sobie sama opłaciłam, znaczy mama mi opłaciła... I jak zarobię to jej wyślę trochę kasy Ogólnie z Polski do Irlandii bilety drogie nie są...

mloda > 03-06-2010, 16:12

[quote name="Metallinka"]Ogólnie z Polski do Irlandii bilety drogie nie są... [/quote]

nie nie ale zawsze to 300 twoje! a na moje to duzo kasy jak na studentke :roll:

aga normlanie zareagujesz, no a jak niby. po prostu sie zapytaj preciez to wazna sprawa

aga88 > 03-06-2010, 16:40

"nie nie ale zawsze to 300 twoje! a na moje to duzo kasy jak na studentke "

dokładnie. właśnie o to chodzi, że jestem studentką i nie zarabiam kokosów, a przecież trzeba mieć jakąś kasę na start, przecież wszystko tam trzeba będzie kupić, od szamponu i pasty do zębów do kapci no i mieć jakiegoś funta w zanadrzu, jakby trzeba było uciekać od rodziny i szukać innej - nigdy nie wiadomo co naprawdę nas tam czeka. Pocieszam się, że moja hostka wygląda na rozsądną kobitkę - odpowiedziała na wszystkie pytania, sama też zadała kilkadziesiąt i nie owija w bawełnę. Dała mi namiary do swojego szefa, szefa jej męża, aktualnej au-pair itd. więc chyba nie mają nic do ukrycia. Rodzina nie wygląda na jakąś przesadnie słodką (zresztą nie takiej szukam), ale wydają się konkretni, otwarci, uprzejmi i przyjacielscy a to się właśnie dla mnie liczy.

Zobaczymy, co mi napisze w mailu.

pozdrawiam

Aga

Metallinka > 03-06-2010, 17:46

Ja też jestem studentką, do tego utrzymuje mnie mama, która nie jest pewna, czy nie straci pracy... U mnie o znalezieniu pracy na studiach nie było mowy, miałam tak napięty grafik, że nie miałabym czasu na nic!

aga88 > 04-06-2010, 11:47

Metallinka ,

ja z kolei celowo poszłam na zaoczne żeby znaleźć pracę i pomóc mamie, ale mieszkamy w takim małym miasteczku że bezrobocie to jest chyba 40 % (bez żartów) i po roku pracę straciłam, więc naprawdę nic mnie tu nie trzyma i z ulgą zmienię otoczenie.

W sprawie kosztów podróży hostka odpisała "that is fine with me" i że rozumie moje argumenty. Myślę, że dogadamy się w kwestii tego biletu i wszystko będzie ok (to będzie dla mnie duża pomoc z ich strony).

pozdrawiam

Aga

dosiunia > 04-06-2010, 11:53

Nie, zajwieksze bezrobocie jest w moim miescie Grudziadzu i to jest cos 20-22% wiec nie dodawaj sobie
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Następna