• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Prezenty dla Host-rodziny

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• Byłam Au Pair

• Prezenty dla Host-rodziny

Ewka G.Ż > 07-04-2003, 3:41

Dziewczyny mam pytanie

słyszałam że wskazane jest obdarowanie Host rodziny jakimi? "drobnymi" prezentami. :wink:

Jakie to maj? być prezenty. Podajcie jakie? przykłady co np. można kupić ? I czy to ma być dla każdego - bo szkoda mi pieniędzy. :evil:

Pa.
  • Re: Prezenty dla Host-rodziny

Guga1 > 07-04-2003, 5:18

Gdzies na forum juz byl ten temat poruszany. I z tego co pamietam to nawet fajne pomysly byly.

Pozdrawiam

MADZIA:) > 07-04-2003, 16:27

Zgadza się, tem temat był już poruszany na forum (dokładnie 3 strona,temat postu- "mily gest") Pozdrawiam

olga > 07-04-2003, 18:40

No cóż... Szkoda, że nie mozna podac adrsu strony, gdzie s? różne informacje dotycz?ce au pair - tam s? między innymi propozycje drobnych prezentów dla rodzin... :roll:

I dlatego postanowiłam przytoczyć w cało?ci ten tekst - mam nadzieję, że się zbytnio nie naraziłam :?: :?: :?: Jesli tak to przepraszam

Dla rodziców:

-neutralnym podarunkiem, (je?li nie jeste? pewna, co lubi?) będzie ksi?żka lub album ze zdjęciami o Polsce, o mie?cie, z którego pochodzisz. Oczywi?cie mówimy tu o ksi?żce w ich ojczystym języku lub angielskim.

-je?li uda Ci się kupić możesz podarować ksi?żkę "Kuchnia Polska" lub z typowymi polskimi potrawami (w języku obcym)

-co? z rękodzieła, sztuki ludowej, z Cepelii (np.: drewniana szkatułka na biżuterię, pojemniczek z muszelek dla pani, kufel do piwa, breloczek do kluczy dla pana)

W Zakopanym możesz poszukać czego? na Krupówkach, w Krakowie w Sukiennicach, w Gdańsku na Długim Targu.

-słodycze np. czekolada lub pralinki Wedla w metalowej puszce (dla pani), butelkę dobrego, polskiego piwa (dla pana)

-dla melomanów CD z np. Chopinem

-figurkę Syrenki z Warszawy, smoka wawelskiego z Krakowa lub innej postaci znanej w Twoim regionie (wręczaj?c prezent możesz opowiedzieć o niej parę słów)

-kalendarz na nowy rok z polskimi miastami czy krajobrazami.

Dla dzieci

-zabawki, puzzle, malowanki, kredki, słodycze, plecaczek w formie maskotki, ozdoby do włosów.

Życze wszystkim udanych zakupów.

Alicja Krzanowska > 07-04-2003, 21:59

Ja np. mojej rodzinie podarowalam prezenty zwiazane glownie bezposrednio z moim miastem w ktorym sie urodzilam i z ktorego pochodze. Bylam w tej komfortowej sytuacji ze nie musialam sie wykosztowywac, poniewaz moja rodzina jest 3-y osobowa, a jesli kupuje sie prezenty, to albo dla wszystkich albo wcale. Wiec dla mojej Host Mum podarowalam duzy kalendarz scienny z widokami Nowej Rudy na 2003 rok

do tego oryginalna plyte CD nagrana przez znanego noworudzianina, dwa przewodniki po moim miescie i okolicach po angielsku, rzezbione

w drewnie jajko wielkanocne i naszyjnik z bursztynow znad Baltyku. Dla dzieci duze kubki z logo Nowej Rudy- pelne cukierkow-mini landrynek,

oraz rowniez po jednym rzezbionym i malowanym jajku. Do tego dla Nicka przypinke do koszuli, bluzki,itp. z logo Nowej Rudy a dla Justine

broszke z bursztynami zatopionymi w serce. Bardzo sie cieszyli z tych prezentow. Wiec jesli tylko sie Wam uda, starajcie sie kupowac swoim rodzinom prezenty zwiazane z Waszym miastem rodzinnym, jego tradycjami i okolicami.

Gość > 07-04-2003, 22:04

Witam,

Ewka - znowu Cię prze?laduję! Zalogowałam się tutaj kiedy?, ale zapomniałam hasła i od tej pory zagl?dam na forum jako "go?ć".

Wyjeżdżam 29 kwietnia do tej rodzinki, o której juz kiedy? pisałam. Zaczynam powoli kupować prezenty. Dokładnie takie, jakie pojawiły się wcze?niej!

Dla Taty - album z ładnymi zdjęciami o Polsce wydany w języku angielskim (koszt ok. 90-120zł.)

Dla Mamy - pudełko czekoladek Wedla z Chopinem i jaki? ładny obrus. My?lałam o takim robionym na szydełku z Cepelii, ale kosztuje prawie 400 zł!!! Kupię więc jakis ładny lniany z ręcznym wykończeniem.

Dla 6-lrtniego chłopczyka - porz?dn? wersję warcabów. Nie mam pojęcia czy w Anglii w nie graj?, ale nie umiem nic innego wymy?lić. Moze jaka? gra edukacyjna?

Dla 11-letniej dziewczynki - uczy się grać na pianinie - pomy?lałam o płycie CD Stasia Drzewieckiego i jakim? ładnym wisiorku na szyję.

pozdrawiam,

Justyna

Justyna > 07-04-2003, 22:07

Alicjo!

Bardzo fajne pomysły na prezenty!

Jeszcze zd?żę skorzystać!

Ewka G.Ż > 08-04-2003, 0:07

Dzięki dziewczyny za rady.

Olga ja byłam już dawno na tej stronie na WP. Znam chyba wszystkie strony o au-pair w sieci.

Zreszt? jak niewiadomo o co chodzi to chodzi o pieni?dze. Ja oczywi?cie mogłabym kupić super oryginalne prezenty kojarz?ce się z Polsk? i sławi?ce ten piękny kraj ale niestety brak mi trochę funduszy.

Więc chyba poprzestanę na słodyczach (może w kubkach z żorskim logo ale nie wiem czy takie dostanę (kubki oczywi?cie)

Albumy raczej odpadaj? - za drogie, chyba że kto? może wie co? o tanich.

Madzia, dzięki za ten adres na forum "miły gest"

Ja sobie zdaję sprawę że prawdopodobnie te prezenty wyl?duj? w koszu -jak będ? tandetne ale cóż trudno.

Dziewczyny jak macie jeszcze jakie? sugestie to piszcie.

Trzymacie się ciepło

Nancy > 10-04-2003, 14:04

Jestem w Detroit od miesiaca, swojej rodzince przywiozlam album o Polsce (normalne), zaplacilam 120,-, rozmawiajac na szkoleniu z innymi au-pair'kami dowiedzialam sie , ze jednak mozna kupic taniej!!! Dziewczyny placily ok 40,-. Niestety w Slupsku nie znalazlam tanszego, tak wiec dziewczyny szukajcie - nie oplaca sie przeplacac, bo w tej chwili moj album wyladowal gdzies na regale i sie kurzy, najprawdopodobniej nigdy do niego nie zajrza... Dzieciakom kupilam sldycze i zabawki ( ok, nie kupilam tylko zabralam siostrze mlodszej)) oczywiscie slodycze kupilam, nie wiem czy to byl dobry pomysl, moja host mama jest dietetyczka)) A slodycze polskie jeszcze nie sa zjedzone! ( chyba bede musiala sie tym osobiscie zajac ). Nie przejmujcie sie dziewczyny, to tylko prezenty dla ludzi, ktorych nie znacie! Oni na pewno tez nie trafia w wyborze prezentu dla Ciebie ( pewnie bedzie to ramka - amerykanie uwielbiaja zdjecia... oczywiscie swoje na scianach i gdzie tylko sie da, moze to bedzie koszulka z nazwa miasta, lub stanu do ktorego jedziesz, moze papeteria... Ok, wystarczy, jesli chcecie wiedziec cos wiecej... podaje mojego maila i nr. gg: <a href="mailto:XNANCY@poczta.onet.pl">XNANCY@poczta.onet.pl</a> gg3379414

Trzymajcie sie przyszle au-pair'ki. Jeszcze jedno - nie zaluje mojego wyjazdu Buzka! Pa

Monika S > 11-04-2003, 0:18

a nie pomy?lały?cie o typowpwym prezencie z naszego kraju - polskiej wódce. wyjezdzajac w delegacje lub obdarowuj?c obcokrajowców u nas w kraju mialam mozliwosc zobaczyc ze taki prezent był zawsze dobrze przyjmowany. uważam, ze butelka w ładnym opakowaniu na pewno spotka się z akceptacja i nie zostanie postawiona w gdzies w rogu regalu.

kolejnym pomyslej dla host mum moze byc cos ze szkla np. jakis wazon albo kieliszki do wina/szampana. bardzo oryginalne i gustowne rzeczy mozna znalezc u plastykow, np. jakas patere na owoce lub recznie malowane deserowe talerzyki.

dla dzieciaczkow w zaleznosci od wieku maskotki, slodycze etc.

pozdrowionka i buziaczki

Monika
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Następna
  • Ostatnia