• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Summer au pair

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• O wszystkim związanym z programem Au Pair

• Summer au pair

• Summer au pair
  • Re: Summer au pair

paulawiki > 14-08-2010, 7:46

Summer au pair to zdecydowanie dobry pomysl Ja jestem juz trzeci raz w USA jako au pair. Perwszy raz z agencji (rodzina jaka mi sie trafila to porazka, wykorzystywacze na maxa i dzieci rozpieszczone do granic mzliwosci). Drugi raz znalazlam rodzinke przez neta, spedzilam z nimi cudowne lato i jestem u nich obecnie drugi raz. Tym razem juz nie sa tacy fajni jak byli w tamtym roku (powidzialam im ze juz wiecej nie przyjade bo skonczylam studia w tym roku i coz - czas wziac sie za normalna prace) wiec najwidozniej stwierdzili, ze z tej okazji moga mnie troche powykorzystywac. Ale co tam, trudno. To zdecydowanie najlepszy pomysl na wyjazd do USA. Wszytsko co drogie, czyli mieszkanie i jedzenie jest zapewnione, a 4 miesiace to wystarczajay czas zeby poprawic jezyk, pozwiedzac, poznac ludzi i przezyc cos fajnego. Nawet jak rodzia jest beznadziejna, to zawsze mozna sie przemeczyc. To w koncu nie jest caly rok, tylko 3 lub 4 miesiace. Poza tym ja mialam dosyc dzieci po 2 miesiacach i nie wyobrazam sobie, zebym mogla wytrzymac z amerykansimi bachorami caly rok! Co innego siedziec w USA, tutaj moglabym spedzic cale zycie najchetniej, ale co innego byc tu au pair. W tamym roku po powrocie myslalam nawet zeby wystartowac na roczny program z biurem, ale chcialam jeszcze przyjechac na lato do tej samej rodzinki. Teraz, kiedy jestem na biezaco i kiedy co dzien siedze z malymi rozwrzeszczanymi potworkami po 11, 12 godzin dziennie mowie stanowcze nie - rok to zdecydowanie za duzo! Takze pewnie te dziewczyny, ktore decyduja sie zostac na drugi rok nie robia tego z milosci do dzieci, ale jestem pewna, ze po prostu nie chca wyjezdzac z USA, bo przedluzenie programu to jedna z najlepszych legalnych sposobow na zostanie w tymsuper kraju

Kiedys CC organizowalo summr au pair, terz chyba porzucili ten pomysl i sa wyjazdy tylko na rok. Ale zawsze mozna tak jak ja - znalesc rodzinke na necie i na turystycznej

Polecam, ale tylko wtedy kiedy ma sie w USA znajoych, ktorzy w razie czego moga uratowac. Chociaz ja jak bylam z biurem to nie moglm liczyc na pomoc ani LCC, ani biura - wiec na to samo w zasadzie wychodzi - zawsze trzeba liczyc na siebie. Anyway, nie balam sie zaryzyokowac, duzo zwiedzilam, spedzam tu kolejne udane lato. Nie ma to jak USA

catia > 14-08-2010, 14:58

Ja te z jestem summer au pair już po raz 3 i myślę, że to doskonały pomysł na spędzenie wakacji! Też wróciłam do rodziny z poprzedniego roku, bo spędziłam z nimi 5 cudownych tyg. i też się zawiodłam, nawet bardzo. W tym roku nie jestem już tylko au pair, ale sprzataczką i kucharką w zestawie + opiekunką do dzieci wszystkich ich znajmonych (dodam, że "moich" dzieci mam 5...). Ale cóż nie zrażam się, to przecież tylko 2 czy 3 miesiące, więc nawet jak jest bardzo źle to można zacisnąć zęby i jakoś wytrzymać. Tym bardziej, że np. moja rodzinka jest szalenie bogata i co roku spędzają wakacje w innym miejscu, więc mogę spełniac moje marzenia zwidzając Europę!

dosiunia > 14-08-2010, 19:05

Summer au pair to wspanialy pomysl i pozwiedzasz i nauczyc sie mozna jezyka, ludzi poznac, kulture, jedzenie Na poczatku planowalam wrocic za rok do mojej obecnej rodziny, ale jednak juz mam inne plany, chcialabym byc au pair jeszcze kilka razy, ale w roznych panstwach. Chociaz u mnie to czysto zarobkowy zestaw, wiec nie wiem, co bedzie z moim au pairowaniem.

paulawiki > 15-08-2010, 4:50

Heh, ja mam dokladnie to samo! w tamtym roku bylam czlonkiem rodziny, teraz jestem tylko au pair i tak samo jak Ty - sprzataczka i kucharka w zestawie oczywiscie nie zawsze i nie codziennie, ale czesto sie zdarza. Poza tym przstali mi placic za nadgodziny, bo zawsze rozliczenie odkladaja na pozniej. Zostaly mi jeszcze z nimi dwa tygodnie, wiec im nie przepuszcze, tym badziej, ze za rok do nich juz nie przyjade Poza tym w tamtym roku jezdzili duzo po Stanach, w tym siedza na tylku i oszczedzaja na wszytskim, wiec duzo z nimi nie pozwiedzam. Byli tylko na urlopie w Polsce i wtedy moglam odwiedzic znajmych w NYC, a tak poza tym to nigdzie z nimi nie bylam, podczas gdy w tamtym roku przez pol lata bylismy poza domem. No ale nie zawsze musi byc dobrze i tak jak Ty zaciskam zeby i czekam na koniec bo przez caly wrzesien bede podrozowac, wiec najlepsze przede mna

Wytrwalosci dziewczyny !

dosiunia > 15-08-2010, 12:08

Wlasnie mam takie pytanie, czy placa Wam wiecej, za to, ze jestescie u niech drugi raz, czy tak samo??

catia > 15-08-2010, 14:43

Ja jestem naiwną panną i tyle! Rok temu zapłacili mi o 50 euro więcej za tydź, niż się umawialiśmy plus zafundowali 3 dni w Paryżu (hotel + kieszonkowe), więc okazali się być bardzo uczciwi. I w tym roku nawet z nimi nie rozmawiałam o pieniądzach, przyjechałam tu "w ciemno"! Pieniądze przelewają mi na konto pod koniec mojego pobytu, więc nie wiem ile dostanę...ale ostatnio usłyszałm że jestem "perfect" i mają nadzieję spędzić ze mną kolejne wakacje (jeszcze nie wiedzą, że ja już nie...) myślę, że i teraz okażą się uczciwi (żeby się podlizać :lol: ). Wiem, że jestem naiwna (powtarzam się!) ale ja mam takie góralskie zaufanie do ludzi i jeszcze się nigdy nie sparzyłam, wierzę, że i tym razem będzie dobrze

mloda > 15-08-2010, 16:26

Dosiunia to chyba zalezy od rodizny i jak sie z nimi umowisz.

Catia msle ze z Twojej strony to bylo nie rozwazne nie zainetresowac sie pienidzmi. To niech biznes sie o to troszczyc, tylko Twoj. :roll:

Yoanna > 16-08-2010, 1:07

catia, dopiero pod koniec ci placa za caly pobyt? jejku, ja nikomu bym tak nie wierzyla...

Pyśka > 20-09-2010, 20:08

dziewczyny czy oprocz great au pair .easy au pair i au pair world sa jakies strony gdzie moge znalezc rodzine na wakacje?

WhiteDove > 20-09-2010, 22:15

Gumtree.com bodajze, ale jak dla mnie aupair-world wymiata
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Następna
  • Ostatnia