-
-
chcę tu zostać
kamysia > 22-01-2010, 5:04
. -
Re: chcę tu zostać
marlenao > 22-01-2010, 5:16
a Ty mowilas ze masz kredyt do splacenia w PL a tu chcesz kolejny zaciagac ?Nie jestes jedyna ktora chce zostac w USA na stale... -
kamysia > 22-01-2010, 5:21
. -
PawelAuPair > 22-01-2010, 12:58
Łap Kamila: http://www.pso-usa.org/index.php?option ... =1&lang=pl (mnóstwo informacji na temat studiów i formalności).
Sam od kilku dni siedzę w tym temacie bo na poważnie rozważam opcję wyjazdu na własną rękę...
Pogadaj z hostami może zgodzą się Ciebie sponsorować? Studia będą wiązały się też ze zmianą wizy z J1 na F1 a co się z tym wiąże będziesz musiała zaświadczyć, że jesteś w posiadaniu kilkudziesięciu tysięcy dolarów ;/ -
marlenao > 22-01-2010, 16:52
na wlasna reke? i na wlasna reke tam studiowac , oplacac wszystko, mieszkac itp ? jak Cie na to stac to zazdroszcze (= -
kamysia > 22-01-2010, 20:25
. -
PawelAuPair > 22-01-2010, 21:10
[quote name="marlenao"]na wlasna reke? i na wlasna reke tam studiowac , oplacac wszystko, mieszkac itp ? jak Cie na to stac to zazdroszcze (=[/quote]
Nie stać mnie na to dlatego jeszcze tego nie zrobiłem.
To bardzo poważna decyzja... w sumie ważąca o całym moim życiu.
Jak pisałem w swoim wątku nie wyobrażam sobie przyszłości w Polsce. Będąc tutaj jestem chory, przybity. Niewiele rzeczy ma sens.
Tak jak napisała Kamila - najważniejsze jest żeby nie zrobić czegoś głupiego, np siedzieć nielegalnie choć kilka dni! Z tym mam największy problem bo czas legalnego pobytu na wizie B1 (turystyczna) prędzej czy później się skończy (jeśli chodzi o to to prędzej :? i naprawdę trzeba się nieźle nagimnastykować i mieć przy tym mnóstwo szczęścia aby iść dalej z legalnym statusem.
Oczywiście plan ma jakikolwiek sens jeśli w ogóle dostanę wizę!! Nie mogę sobie darować, że 2 lata temu dali mi wizę tylko na rok!
Od ostatniego matchingu przestałem wierzyć w wyjazd jako au pair. -
marlenao > 22-01-2010, 22:15
moze sprobuj przeniesc swoje papiery do innego agencji?
do mojego miasteczka w lutym przyjezdza 2 chlopakow aupair. -
PawelAuPair > 22-01-2010, 22:23
Już pytałem prowork - nie mają "zapotrzebowania" na chłopaków. A Au Pair in America w ogóle nas nie biorą. -
nina15 > 22-01-2010, 23:24
z tego co wiem to studentom zagranicznym nie daja stypendiow, jakbys robila doktorat to i owsszem. Po drugie studenci zagraniczni moga pracowac jedynie na terenie kampusu i to tylko w wymiarze 20 h. Powyzej nie wolno wiec ciezko. Poza tym z kredytet tez moze byc klopot i wogole jak skladasz papiery to musisz wykazac ze masz kase.Moze to byc sponsoring czyli jakas fundacja moze np. Cie zasponsorowac ale trzeba powalczyc pewnie o to. Jesli jestes po licencjacie to musisz zdobyc rekomendacje z uczelni od wykadowcow z pracy tez mozesz itp. przetlumaczone oceny ze studiow i dyplom. Wszystko to sie pakuje w koperte i uczelnia to wysyla. Musisz zdac tez toefla. sporo tego jest, sama sie zastanawiac czy lepiej wydac tam na studia kupe kasy czy mieszkanie sobie w pl kupic chociaz z drugiej strony tez jakos w pl sie nie widze. AAaa co do pracy to z tego co wiem to niektorym osobom sie udaje. ale pewnie jest trudno bo jak zatrudniaja cudzoziemca to musza udokumentowac ze po prostu Amerykanina nie ma z takimi kwalifikacjami. :?