-
-
Jak jest w Hiszpanii
Majka > 19-08-2002, 19:19
nie wiem czy warto jechac do Hiszpanii , czekam na wasze rady -
Re: Jak jest w Hiszpanii
Agatka > 29-08-2002, 2:48
Wiatm
Doł?czam sie do pro?by Majki ponieważ ja równiez nie wiem czy warto jechać do Hiszpanii.
pozdrawiam
Agata -
Rubica > 09-03-2003, 1:09
I co z t? Hiszpani?? Już marzec 2003. Czy która? z Was już pojechała?!? Dajcie znać!
Marta -
Aga25 > 25-03-2003, 21:02
tez dolaczam sie do prosby, wlasnie zlozylam papiery, w dosc znanym i zrzeszonym biurze, na wyjazd do Hiszpanii.... nie bylo to wcale mile, dziewczyna z biura byla wyjatkowo niekontaktowa i mialam wrazenie, ze jej przeszkadzam, nie tak to sobie wyobrazalam, ale coz licze na to, ze wysle moje dokumenty dalej i nie wyrzuci ich do kosza... moja kolezanka spedzila w Hiszpanii 2 lata, bylo jej dobrze, bo trafila na dobra rodzine, teraz konczy iberystyke... odezwijcie sie dziewczyny! -
Amaranta > 21-04-2003, 1:22
no wla?nie :roll: odezwijcie się :!: -
panda > 12-05-2012, 14:54
Hej wszystkim!
Odświeżam ten baaardzo stary wątek, bo najbardziej pasuje do moich potrzeb
Za niecałe 4 tygodnie wyjeżdżam do Andaluzji ( La Linea) jako summer au pair i w związku z tym chciałabym się od Was dowiedzieć paru rzeczy o Hiszpanii
Przede wszystkim: co na pewno muszę tam zwiedzić?
Z jakiej sieci komórkowej korzystacie? Czy może któraś oferuje jakieś promocyjne połączenia do Polski?
Jakie są ceny komunikacji, jedzenia, życia, atrakcji (mniej więcej - w porównaniu z Polską np.)
Czy bywają tam też chłodne dni? (nie wiem do końca jak mam się spakować)
Co Was zaskoczyło w Hiszpanii?
Jakie są tam sklepy, znane supermarkety? Jak tam wygląda ta siesta?
Czy odzież jest tam tańsza niż u nas? I jeszcze interesuje mnie czy aparat będę mogła tam kupić taniej niż w Polsce?
czekam i z góry baaardzo dziękuję -
rosario > 12-05-2012, 15:33
[quote name="panda"]Hej wszystkim!
Odświeżam ten baaardzo stary wątek, bo najbardziej pasuje do moich potrzeb
Za niecałe 4 tygodnie wyjeżdżam do Andaluzji ( La Linea) jako summer au pair i w związku z tym chciałabym się od Was dowiedzieć paru rzeczy o Hiszpanii
Przede wszystkim: co na pewno muszę tam zwiedzić?
Z jakiej sieci komórkowej korzystacie? Czy może któraś oferuje jakieś promocyjne połączenia do Polski?
Jakie są ceny komunikacji, jedzenia, życia, atrakcji (mniej więcej - w porównaniu z Polską np.)
Czy bywają tam też chłodne dni? (nie wiem do końca jak mam się spakować)
Co Was zaskoczyło w Hiszpanii?
Jakie są tam sklepy, znane supermarkety? Jak tam wygląda ta siesta?
Czy odzież jest tam tańsza niż u nas? I jeszcze interesuje mnie czy aparat będę mogła tam kupić taniej niż w Polsce?
czekam i z góry baaardzo dziękuję[/quote]
Jest dużo miejsc wartych odwiedzenia, zależy to też od tego jaki rodzaj turystyki preferujesz
Jedzenie - w sklepach jest niewiele droższe niż w Polsce. Komunikacja miejska też w porównaniu z innymi krajami europejskimi nie jest droga.
Jeśli chodzi o telefony... ja akurat korzystalam z vodafone chyba, ale to hosci mi kupili te karte, wiec nawet nie mialam porownania z innymi sieciami. Polaczenia do polski - lepiej chyba wybrac skypa niz telefony. Do innych uzytkownikow programu dzwonisz za darmo (plus opcja wideo przeciez, wiec nawet lepiej) a chyba za jakies nieduze oplaty mozna na stacjonarne dzwonic przez skypa.. ale nie wiem jak to jest na 100%.
Jedziesz tylko na wakacje? Jesli tak, i jesli z rodzina nigdzie nie wyjezdzasz to raczej nie bierz swetrow, bluz itd. W Andaluzji jest goraco niesamowicie latem. Ale na pewno warto jakies ubranie typu zakiet zabrac, bo jesli np bedziesz wychodzic w nocy na impreze to nad ranem moze byc chlodno.
Nie pamietam juz co mnie jakos szczegolnie zaskoczylo... hmm... raczej wiekszosc zaskoczen to byly pozytywne.
Z supermarketow to Dia i Mercadona. obydwa ceny maja calkiem calkiem.
W wielkich miastach siesta jest chyba malo odczuwalna... nie wiem jak to jest w mniejszych, kiedys czytalam ze na czas siesty sklepy sa zamykane itp.
Rebajas, czyli wyprzedaze, zaczynaja sie juz na sam koniec czerwca i obnizki stoponiowo robia sie coraz wieksze. Mozna kupic tanie ubrania w stradivariusie, bershka, lefties, czyli hiszpanskich sieciowkach ale tez np. w h&m. Promocje moim zdaniem sa lepsze niz w Polsce
O elektronice nie mam niestety pojecia, wiec ci nie odpowiem -
Ann_a > 12-05-2012, 16:36
A ja mam jeszcze pytanie odnośnie tych kart ISIC i Euro 26. Nie mogłam nigdzie znaleźć informacji na ten temat a jestem ciekawa którą lepiej wybrać do Hiszpanii ? Tzn któa jest bardziej znana i bardziej się opłaca ? -
panda > 12-05-2012, 18:47
dziękuję rosario!
Ann_a, ja kupiłam euro26 i w informatorze jest napisane, że to daje 50% zniżki na muzea (Nie dotyczy Muzeum Thyssen i Lązaro Galdiano), 20-25% na dalekobieżne pociągi i expressy www.renfe.es i 10% na autobusy www.alsa.es. I to jeast na całą Hiszpanię, a dodatkowo w każdym regionie są jeszcze jakieś inne dodatkowe zniżki, ale tam trzeba się z konkretnym regionem zapoznać. -
Ann_a > 12-05-2012, 18:53
No właśnie też mi się wydaje, że Euro 26 chociaż mam jeszcze trochę czasu