• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

au-pair w niemczech i studia

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Program Au Pair w poszczególnych krajach

• Niemcy

• au-pair w niemczech i studia

marbid > 05-07-2002, 4:18

Mam pytanie ...chcialabym wyjechac jako au-pair do niemiec lub innego kraju niemieckojezycnego a potem zostac tam i rozpoczc studia...czy ktos zrobil moze podobie jak to jest na razie w moich marzeniach ?prosze o odpowiedz i o inf , jak to wyglada z tej drugiej strony
  • Re: au-pair w niemczech i studia

cyber_ewa@poczta.onet.pl > 06-07-2002, 22:20

ja mam ten sam plan co Ty.my?lę,że to jest realne,z tego co słyszałam. teraz zdawałam na germanistyke,ale nie zależało mi na studiowaniu tutaj.chcę wykożystać jak najlepiej mozliwo?c jak? daje au-pair i może się uda. wiem juz mniej więcej na co trzeba zrobić,żeby studiować w Niemczech.teraz już tylko musze się doszkalać . ja wierzę,że się uda cieszę się,że jeszcze kto? oprucz mnie my?li o studiowaniu w Niemczech,bo tego typu plany wydaj? mi się bliższe urzeczywistnienia.

dina39 > 24-01-2012, 0:27

Ja też mam takie pytanie jak marbid

Byłoby miło gdyby ktoś odpowiedział

asophioem > 06-02-2012, 3:58

Ja wyjechalam w 2000 roku do Niemiec ( po maturze) jako Au-Pair i zostalam tutaj do dzis.

Rodzina, u ktorej pracowalam jako Au- Pair umozliwila mi mieszkanie u siebie podczas studiow. Jako Gegenleistung robilam babysitting, opiekowalam sie ich domem i ogrodem podczas ich urlopu, czasami prasowalam, etc.

Poza tym dorabialam sobie jako Putzhilfe, potem w Call- Center, jako kelnerka i na targach.

Potem poznalam mojego obecnego meza, ktory tez jest Niemcem i zamieszkalam razem z nim jeszcze podczas studiow.

Wtedy bylo tak, ze system studiow byl bardzo locker i mialo sie czas na prace i studiowanie.

Dzisiaj troche sie te realia pozmienialy, wraz z wprowadzeniem kierunkow bachelor i master.

Ja studiowalam jeszcze na dyplom.

Ogolnie jest w Niemczech mase pracy dla studentow i mieszkajac w akademiku albo w WG z innymi studentami mozna sie utrzymac.

Powodzenia!:-)

dina39 > 01-04-2012, 18:47

A jest tu ktoś kto studiował w Szwajcarii?
  • Starszy wątek Nowszy wątek