• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

choroby dzieci,upośledzone umysłowo

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• O wszystkim związanym z programem Au Pair

• choroby dzieci,upośledzone umysłowo

aaleeksaandraa > 11-08-2009, 12:56

Czy ktoś z was miał doświadczenie ( pytam także o referencje) z dziećmi upośledzonymi umysłowo?

Czy wyrażałyście chęć zajęcia się takimi dziećmi?

Mnie ten temat bardzo interesuje, a nic o nim nie znalazlam...
  • Re: choroby dzieci,upośledzone umysłowo

cailet > 11-08-2009, 13:03

Ja pracowałam przez 6 lat z dzieciakami różnie upośledzonymi. Jedne referencje mam od mamy chłopca z zespołem Downa, którym się zajmowałam. Ale zaznaczyłam, że nie chcę pracować z chorymi dzieciakami. Mogę to robić tak normalnie, w ramach mojego wyboru, ale rok ... nie, dziękuję.

aaleeksaandraa > 11-08-2009, 13:14

mi koleżanka, która byla au pair rok w USA, powiedziała, że miala do wyboru 30 rodzin podczas gdy jej koleżanka beż chęci pracy z upośledzonymi tylko 3 oferty...

Chyba lepiej mieć większy wybór prawda?

Kurczę, od nadmiaru informacji głowa mi paruje :/

Proszę dziewczyny o opinię, bo sama już nie wiem co zaznaczyć...

justineee > 11-08-2009, 13:32

Nie mam doswiadczenia z dziecmi uposledzonymi, ale nie wydaje mi sie ze to dobry pomysl :| Jest duzo wiecej pracy z takim dzieckiem, musisz mu poswiecic wiecej uwagi... a gdy wyjezdzasz jako au pair i tak jest ciezko u nowej rodziny. Nie znasz miejsca, ludzi, szybko mozna stracic checi do wszystkiego, a gdy dodatkowo musisz zajmowac sie dzieckiem wymagajacym wiecej opieki to moze byc na prawde ciezko. Nie wiadomo tez jaki bedzie mialo charakter, jesli bedzie jakies upierdliwe, marudne to juz kompletna klapa. Wiesz jednak z dzicmi zdrowymi to troche inaczej... Cailet ma racje mozna zajmowac sie takimi dziecmi, ale na wyjazdach au pair to chyba nie najlepszy pomysl. Jest mnostwo ofert i na pewno znajdziesz cos dobrego dla siebie, nie wybieraj pierwszej lepszej rodziny. Ale to tylko moje subiektywne zdanie, moze pomoze ci ktos kto ma wieksze doswiadczenie w tej sprawie

cailet > 11-08-2009, 13:38

Z dziećmi niepełnosprawnymi jest tak, że każde jest inne. I trzeba się z nimi jakoś dogadać, znaleźć wspólny język. Ja zawsze sobie dawałam trochę czasu z dzieciakami, żeby zobaczyć, czy zaskoczymy, czy złapiemy kontakt. Przez maila nie da się tego zrobić, a takie dzieciaki... no cóż, przynajmniej ja nie potrafię pracować z każdym. Jeśli masz duże doświadczenia z dziećmi niepełnosprawnymi i masz pewność, że sobie z każdym dzieckiem poradzisz, to możesz spróbować. Ja mówię tylko za siebie, że nie jestem tak pewna siebie, żeby czegoś takiego ryzykować. A już na pewno nie z dzieckiem, które miałoby np. autyzm. Są tak różne postaci i stopnie tej choroby, że samo to słowo tak naprawdę niewiele mówi. Tak samo nie chciałabym pracować z dzieckiem z ADHD. Bo wiem, że nie dałabym rady. Ale... to tylko ja.

ell > 11-08-2009, 13:47

No ja w USA miałam 10-latka z ADHD. Przetrwałam rok, ale nigdy więcej

aaleeksaandraa > 11-08-2009, 14:09

Chodziło mi raczej o lekkie stopnie upośledzenia.

Dziecka z ADHD też nie chciałabym mieć pod opieką.. Mimo, że mogłoby to u mnie działać nie chcę ryzykować...

Nadal proszę o opinie

kamysia > 11-08-2009, 14:26

.

karolinka > 11-08-2009, 14:31

ja bym sie nie podjela opieki nad chorym dzieckiem, poniewaz nie mam doswiadczenia oraz takie dzieci potrzebuja szczegolnej uwagi..przy zdrowym dziecku trzeba sie duzo napracowac,a przy takim dochodza jeszcze leki..ale to zalezy od czlowieka..

aaleeksaandraa > 11-08-2009, 14:33

Ja skłaniam się do zaznaczenia że mogę się takim dzieckiem zaopiekować.

Opiekowałam się takimi dziećmi w ośrodku terapeutycznym, ale co innego praca 6 h/dzien przebywac non stop...

W razie czego będę mogla odmówic rodzinie więc nic nie tracę, no nie?
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Następna