-
-
ile zarobilyscie jako au pair w usa
carole > 09-08-2009, 17:07
ile udalo Wam sie odlozyc\zarobic przez rok w stanach jako au pair? w zlotowkach najlepiej. -
Re: ile zarobilyscie jako au pair w usa
kamildzianka > 09-08-2009, 18:22
Nikt sie nie przyznaje... No ja nie powiem na pewno! :] -
carole > 09-08-2009, 18:45
ale chodzi mi o to, czy to sie oplaca czy nie bardzo? chodzi mi tylko o rok -
kamildzianka > 09-08-2009, 18:54
To zalezy, jaka jestes: czy lubisz oszczedzac, czy wolisz wydawac. Trzeba znalezc zloty srodek, a wtedy mozna ladnie zaoszczedzic. Wy zreszta bedziecie zarabiac ok. 190$ na tydzien, kiedy ja zarabialam 140$. Wiec jest roznica. -
NELTILIA > 09-08-2009, 20:05
oooh nie nastawiajcie sie, ze ZAROBICIE niewiadomo ile kasy, bo warto sobie uswiadomic, ze program au pair nie jest typowa forma pracy! Dostajemy tygodniowki, ktore sa naszym kieszonkowym!!!! a nie normalna pensja))
A jesli juz skupimy sie na tych oto 'tygodniowkach' to zalezy jak kto dysponuje finansami. Ktos moze siedziec w domu z tygodnia na tydzien i chowac $$$ w skarpete, a kto inny woli ow $$$ wydac na podroze, wszelkiego rodzaju atrakcje, zakupy, etc.
Ja korzystalam z zycia w stanach ile sie dalo. Mieszkalam niedaleko NYC, wiec czasem cala tygodniowka rozplywala sie w ciagu calego jednego weekendu w NYC (plus kasa z dodatkowych babysittingow). Wyjscia do opery, muzeow (w tym 'museum of sex' na manhattanie, mecze roznego rodzaju, US Open, Musicale na Broadway'u (moj ulubiony The Lion King - sentyment z czasow dziecinstwa , koncerty. Podroze!!!!!! ktore byly w moim przypadku, zaraz obok jezyka priorytetowe Dodatkowo prezenty dla najblizszych w PL, tym samym raz na 3-4 miesiace wyslanie paczki z upominkami ) Kasa szla z tygodnia na tydzien ale za to czulam, ze zyje Wracajac do POlski po 2 latach (w ciagu tego czasu 3 razy odwiedzilam PL) mialam $60 w kieszeni -
kamildzianka > 09-08-2009, 20:08
Hmm, ja tez wydalam na podroze, ubrania, paczki do PL, rowniez bylam na Lion King'u, na dyskotekach i udalo mi sie przywiezc SPORA gotowke. SPORA gotowke, powtarzam.
Trzeba znalezc zloty srodek. -
ell > 10-08-2009, 9:00
Kwestia priorytetów. -
annka1000 > 15-08-2009, 17:16
mozna tez znalezc dodatkowa prace... babysitting, houskeeper, dog sitter jest mnostwo sposobow... wtedy mozna i sie bawic i oszczedzac... Z programu MOZNA oszczedzic sporo kasy, ja jestem tego zywym przykladem... po roku 25tys plus zwiedzone stany i pare wysypek poza usa. Chcialas w zlotowkach, wiec bedzie to tez zalezalo jak stoi dolar... jesli nie chcesz pracowac dodatkowo to coz... 200$ tygodniowo na niewiele wystarczy. Rodziny "nie- z programu" placa 15-18$ za godzine (takie sa stawki w DC, MD, VA chociaz sa i rodziny ktore placa po 8-10$ ) pozdrawiam. -
kasia_22 > 17-08-2009, 6:21
ja rowniez odlozylam sporo kasy, podobnie jak annka1000 a nawet troszke wiecej. wiec jest to mozliwe, trzeba tylko poszukac dodatkowej pracy. wiadomo jesli chce sie zarabiac trzeba pracowac sporo, a warto wiedziec ze niania w stanach zarabia calkiem dobre pieniadze (biorac pod uwage ze au pair nie musi sie utrzymac). ja wyjezdzajac do usa nastawilam sie na "zarobek" i wyniesienie z programu jak najwiecej. pracowalam duuuuzoooo, nawet bardzo duzo ale sporo zwiedzialam, zaoszczedzilam i fajnie sie bawilam. mialam czas na zawieranie znajomosci, nauczylam sie hiszpanskiego i francuskiego a to wsyztsko w 2 lata. -
agulka > 17-08-2009, 18:07
szczerze mowiac w ciagu 2 lat w usa nie zaoszczedzilam wiele- pracowalam dodatkowo i stawki faktycznie sa ok - czasem sie trafialo 25 $ za godzine! tyle, ze ja wszystko wpakowalam w intensywne zwiedzanie stanow. poza tym nie chcialam pracowac od rana do nocy - zawsze zostawialam sobie weekendy wolne...
najwiecej zaoszczedzilam w ciagu 2 lat w szwajcarii- bylam w stanie kupic nowe mieszkanie , oplacic studia i mnosto zwiedzic. tyle, ze mam normalna wyplate.
nie ma sie co oszukiwac... 200$ au pair to sa grosze. jesli Twoim celem jest zarobek przygotuj sie na dodatkowa prace i zero czasu na przyjemnosci :/ jest to mozliwe, ale czy to jest sens takiego wyjazdu???