-
-
Szukanie host family przez Internet
sztruksowa > 04-08-2009, 17:31
Potrzebuje rady...
Czy ktoś wyjeżdżał przez stronę aupair-world czy tez great au pair i podpisywał umowę z rodziną (indywidualnie).
Na co zwrócić uwagę? Czy można zmienić umowę, którą proponuje rodzina?? Co powinna zawierać taka umowa (by była dobra dla mnie). A może ktoś może mi na PW wysłać jaką umowę podpisywał?
Z góry wielkie dzieki :o -
Re: Szukanie host family przez Internet
EWE > 04-08-2009, 23:09
moze to Ci sie przyda - <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://forum.aupairpoland.com.pl/viewtopic.php?f=50&t=1944&p=17975&hilit=umowa#p17975">viewtopic.php?f=50&t=1944&p=17975&hilit=umowa#p17975</a><!-- l --> -
sztruksowa > 06-08-2009, 1:48
Dzięki EWE za jakiekolwiek info
A czy ktoś podpisywał taką umowę? Na dniach byc może będe podpisywała dlatego pytam, bo sama nie wiem czy aby na pewno zwracam uwage na to co powinnam.... :roll: -
shante > 06-08-2009, 11:01
Wiele osób wyjeżdża do rodzin, które znalazły przez Internet (zwłaszcza do UK), ale z tego, co wiem, to chyba nikt nie podpisywał żadnej umowy. Mogę się mylić, więc w razie czego proszę mnie poprawić. :wink:
W umowie zwróć uwagę przede wszystkim na godziny pracy, wysokość kieszonkowego, ewentualne dopłaty za nadgodziny, rozkład obowiązków, czyli wszystko, co mogliby łamać hości, a co mogłabyś im wytknąć. Jednakże powód, dla którego au pair nie podpisuje umów z rodzinami znalezionymi przez Internet jest taki, że umowa zwykle do niczego się nie przydaje. Jeśli rodzina będzie łamać zasady, to możesz im tylko pomachać papierkiem przed oczami, a oni albo się poprawią, albo podziękują i poszukają innej au pair. Skoro nie jedziesz z agencji, raczej nie masz do kogo się zwrócić. I wtedy masz opcje takie jak bez umowy: albo wracasz do domu, albo szukasz nowej host rodziny.
Oczywiście nie zabraniam Ci podpisania umowy, być może w Twoim przypadku się przyda, mimo że zwykle jest zbędna. Pozdrawiam :wink: -
sztruksowa > 06-08-2009, 11:56
Dziękuję za inf.
Taki właśnie mam problemik, że bylam już au pair w Uk (Londynie) ale jechałam z agencji więc tam to podpisywałam umowę z agencją.
Teraz wyjeżdżam do Holandii. Sama znalazłam rodzine w internecie (gdyż żadna agencja nie chciała podjąć się zadania znalezienia rodziny w określonym przeze mnie mieście).
Jednak rodzina ta wysłała mi umowę, którą mam podpisać (zawarty jest tam czas trwania kontraktu, miesięczne kieszonkowe, ubezpieczenie). Pozostałe sprawy jak: rozkład obowiązków, godziny pracy, kurs językowy, ewentualne nadgodziny, plan dnia były omawiane w mailach i w tej umowie już ich nie ma. W zasadzie zdziwiła mnie ta umowa, no bo nigdy o takowej nie słyszałam...
Myślę tylko tak sobie, że jeśli rzeczywiście rzeczywistość będzie się znacznie rózniła od tego co było umawiane telefonicznie czy mailowo po prostu poszukam czegoś innego na miejscu. :roll: -
shante > 06-08-2009, 12:03
I bardzo dobrze, nie można zakładać z góry niepowodzenia, choć oczywiście przyda się taka myśl pocieszająca, że w razie czego znajdzie się na miejscu inną rodzinę. Tymczasem życzę powodzenia w aktualnej host family, do której masz zamiar jechać :wink: -
sztruksowa > 06-08-2009, 13:15
Dzieki
A tak swoją drogą jak byłam w Londynie często bywałam na Edgware (koleżanka z która jechałam niedaleko mieszkała).. Dlatego też z tym miejscem to mi sie wyjątkowo metro kojarzy. No i wspomnienia wspomnienia wspomnienia... (np słynne Edgwarskie KFC z obsługą nie będącą Polakami... ale jak sie okazało... doskonale rozumiejącą nasz język :oops: ) :mrgreen: ehhh.. te wspomnienia-wyjątkowe- tak jak i Londyn :wink: pozdrawiam i życzę wiele przyjemności na miejscu u Hostów :wink: -
borka > 15-08-2009, 9:58
Witam.
Mam pytanie. Czy ktoś wie jak wygląda wyjazd do UK jako au pair jeśli się jedzie przez stronę internetową? Bo ja jestem zarejestrowana w jednej z agencji w Warszawie ale oni mają jakiś problem ze znalezieniem mi rodziny. Sama znalazłam fajną rodzinke na EasyAuPair i jestem zainteresowana nimi.
Czy ktoś z was wyjeżdżał kiedyś przez taką stronę ??
Czy można z nimi podpisać jakąś umowę?
Jak można potwierdzić ich tożsamość?
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam. -
EWE > 15-08-2009, 12:32
Może ten wątek choć trochę Ci pomoże
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://forum.aupairpoland.com.pl/viewtopic.php?f=4&t=4134">viewtopic.php?f=4&t=4134</a><!-- l --> -
borka > 15-08-2009, 12:55
Dzięki EWE
Aczy ktoś wie jakie naley wykupić ubezpieczenie? Wcześniej jak wyjeżdżałam jako au pair kupiłam kartę euro 26, jednak za pół roku skończe 26 i będę potrzebowała innego ubezpieczenia. Czy ktoś wie??