• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Język obcy...

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Off-topic czyli luźne rozmowy

• Mess

• Język obcy...

• Język obcy...
  • Język obcy...

Agnieszka > 30-06-2002, 20:11

Witajcie!

Jestem tegoroczna maturzystka i tak mi sie wydaje, ze moje egzaminacyjne wysilki na nic sie zdadza przy takiej konkurencji. Chcialabym wyjechac jako au pair. Znam dosyc dobrzez angielski (FCE) i tylko troszke niemiecki. Zastanawiam sie, gdzie moglabym wyjechac z takimi jezykami. Czy bywaja rodziny anglojezyczne w Niemczech?

A czy jest w ogole mozliwosc wyjazdu jako au pair do Szwajcarii?

Pozdrawiam serdecznie i licze na odpowiedz
  • Re: Język obcy...

aupairsonia > 01-07-2002, 14:21

Oczywiscie Niemcy wchodza w gre, o ile znajdzie sie rodzina, ktora dobrze radzi sobie z angielskim. Tyle, ze z tym krajem to jest tak, ze jesli sie tam jedzie, to po to, zeby sie uczyc jezyka niemieckiego. Nie wiem dlaczego, ale tamtejsze rodziny przywiazuja do tego szczegolna uwage. Owszem, mozna uczeszczac na kurs angielskiego, ale najlepiej, jesli to bedzie DRUGI, dodatkowy kurs.

Z dobra znajomoscia angielskiego i kiepskawa niemieckiego moze Pani rowniez jechac do Holandii, Belgii, Danii, a jesli Pani angielski jest naprawde dobry i ma Pani na dodatek prawo jazdy, to sensowny jest rowniez wyjazd do Stanow jednoczonych.

Pozdrawiam,

Gość > 01-07-2002, 19:06

Hm, dziekuje bardzo za wskazowki. Mam prawo jazdy, ale wyjazd do stanow odpada, bo jakos nie moge sie do konca przekonac do tego kraju. Tak wiec zdecyduje sie chyba na Niemcy! Kilka osob mi mowilo, ze w Niemczech tylko jezyk niemiecki wchodzi w gre. Jezeli rodzinie nie bedzie to przeszkadzalo, to dla mnie uczeszczanie na dwa kursy bedzie jeszcze lepszym rozwiazaniem. Jeszcze raz dziekuje za pomoc. Mam nadzieje, ze moj wyjazd dojdzie do skutku

Pozdrawiam serdecznie

Agata > 09-07-2002, 18:03

Witam wszystkich

Mam podobny problem co Agnieszka z małymi róznicami. Chciałabym wyjechać do Niemiec lub Austrii jako au pair ale tak jak Agnieszka znam dobrze angielski i troche niemiec ale moim głównym celem pobytu w Niemczech lub Austrii będzie nauka języka niemieckiego. Chciałabym trafić na rodzine która mówiłaby po niemiecku i angielsku ponieważ z uwagi na słab? znajomo?c niemieckiego chciałabym sie porozumiewać w języku angielskim z rodzin? ale na kursy chciałabym uczęszczać języka niemieckiego. Czy istnieje szansa takiego wyjazdu?

Pozdrawiam

Agata

Beata Szukalska > 24-07-2002, 17:23

Witam Cię Agato !

Musisz sama ocenić jaka jest twoja znajomo?ć języka niemieckiego.

Je?li s? to tylko podstawy to może być Ci trudno, ale nie ma rzeczy niemożliwych. Jeszcze przed wyjazdem jako Au Pair musiałaby? się skupić na powtarzaniu tego języka, przypomnieniu sobie gramatyki, powtarzaniu słówek, głownie tych zwi?zanych z twoj? rol? jako au pair (czyli słownictwo dotycz?ce dzieci).

A zgłaszaj?c się do biura po?rednicz?cego w twoim wyjeździe znajomo?ć języka obcego każdej kandydatki jest sprawdzana poprzez test i rozmowę. Lektorka sprawdzaj?ca test i rozmawiaj?ca z Tob? powinna zwrócić Ci uwagę na twoje braki, a Ty powinna? sobie to wzi??ć do serce i zanim jeszcze wyjedziesz do swojej nowej "rodzinki" cały czas powtarzać, powtarzać i jeszcze raz powtarzać niemiecki !!!! To dla twojego dobra.

A już pierwsze miesi?ce kursu i ci?gła rozmowa z Rodzink? pomog? Ci bardziej swobodniej posługiwać się niemieckim.

Teraz musisz zastanowić się na swoim poziomem językowym i podj?ć wła?ciw? decyzję dotycz?c? wyjazdu jako Au pair do Niemiec

Ola > 13-08-2002, 9:47

Droga Agato!

jesli chcesz szkolic angielski najlepiej jechac do kraju w ktorym mowi sie w tym jezyku,wiem ze brzmi moze truistycznie ale taka jest prawda,ze to najlepsza droga.

Wlasnie konczy mi sie rok w Stanach i polecam!Nie wiem skad bierze sie w Tobie uprzedzenia do tego kraju.Nie wszytsko jest tak jak w filmach:-)

Ja po roku widze oczywiscie tez minusy,ale uwierz mi i tutaj warto przyjechac,

pozdrawiam i zycze odwagi w podejmowaniu tej jak wiem trudnej decyzji

Ola

Basia > 13-08-2002, 20:13

Witaj Ola. Za niedługo jadę do USA, jestem na etapie rozmów z rodzinami amerykańskimi, i cały czas zastanawiam się czy w ciagu roku w Stanach, nauczę się bardzo dobrze angielskiego. Ty już kończysz swój pobyt więc najlepiej odpowiesz mi na to pytanie. Dziękuję i pozdrawiam.

Ola > 14-08-2002, 9:10

Droga Basiu,

po roku moge stwierdzic ze zrobilam postepy jezykowe szczegolnie jesli chodzi o plynnosc mowienia i rozumienie.Troche ciezko bylo mi na poczatku przyzwyczaic sie do amerykanskiego akcentu,bo jak prawie kazdy uczylam sie w Polsce "british-english".

Po roku bez problemu ze zrozumieniem slucham radia i ogladam amerykanskie tv,czytam gazety.

Przy wyborze rodziny wazne bys pomyslala o dzieciach w wieku szkolnym,bo to z nimi bedziesz spedzala wiekszosc czasu.

I nie boj sie nawiazywac kontatkow z au pair z innych krajow.

I duzo czytaj,amerykanskie biblioteki pelne sa ciekawych pozycji,takze pelno flimow na dvd czy video.

Zycze powodzenia,

Ola

olcia > 18-05-2009, 14:19

Hej

Myślę o wyjeździe jako au pair do hiszpanii albo innego kraju z j. hiszpańskim. Znajomość mojego hiszpańskiego nie jest jednak za dobra. Jakieś ogólne podstawy mam, ale martwie się, ze to jest zamało i nie dogadam się z dziećmi i rodzicami. Prosze napiszcie jak to było z wasza znajomością jezyka przed wyjazdem i czy trudno było wam sie dogadac i co na to rodzina? Czy nie wkurzali sie ze np nie można was zrozumiec i ze nie wzieli innej osoby z lepsza znajomoscia jezyka?

shante > 18-05-2009, 14:25

A jak wygląda Twoja znajomość angielskiego? Bo dużo rodzin w Hiszpanii woli au pair, która mówi po ang. A hiszpańskiego poduczyłabyś się przy okazji :wink:
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Następna