-
-
czy ten kontrakt jest uczciwy?
ell > 02-08-2009, 18:27
Tak jak w temacie. Bardzo zależy mi na Waszych opiniach, bo ja mam pewne wątpliwości, a może w UK to standard? :roll:
1.Starting from 5th September 2009, the host family will provide the Au pair free meals, use of a car, a furnished bedroom with TV, internet access and £100 per week plus £40 for a thorough weekly clean.
2.The Au pair should work 5 days per week from 7.30am and will finish at 6.15pm, and do 1 evening babysitting per week. The Au pair should have 2 full free days per week, Saturday and Sunday
The duration of the contract is 12 months.
3.The Host Family will include their Au Pair as a “named driver†on their motor insurance and will pay for at least one driving lesson. All fuel needed to take care of the children will be funded by the host family, however the fuel costs for private mileage during weekends and evenings should be funded by the au pair.
4.The Au pair’s duties are: To provide care for the children including taking and collecting from School, assisting daily with Children’s homework such as reading and writing, preparing and providing regular timed and healthy meals, completing all the children’s laundry and ironing and maintaining the organisation of children’s bedrooms (clothes and Toys) and also the playroom.
5.Housework will include the daily maintenance of the house ( tidying, vacuuming, cleaning kitchen floor and work surfaces etc) with the addition of a thorough weekly clean. Also the car interior must be kept clean and tidy by the au pair. John will clean the exterior.
6.Weekly shopping may be required for the children’s basic food items needed during the week (of course this is all paid for by the host family).
7.The Au pair will be reimbursed by the Host family for all expenses incurred by her for items needed for the children, provided that the expenses incurred are agreed with the family.
8.The Au pair will be entitled to one week’s paid holiday for every 6 months worked.
9.The Au pair will be able to attend an English language course which will paid for by the host family.
10.The Au pair will pay all travel costs to and from the UK but the family will be responsible for travel costs to the family home when arriving in the UK. ( we will collect the au pair from the airport)
11.Each party must give at least 4 week’s notice when wishing to terminate the contract. The contract can be terminated immediately in cases of gross misconduct.
12.The family will ensure that the Au pair is treated like a member of the family and participates in the family’s day to day life. -
Re: czy ten kontrakt jest uczciwy?
asiafrugo > 02-08-2009, 23:16
Powiem Ci, ze jedna z dziewczyn (Grizzly) miala kiedys taka podobna umowe pomiedzy nia a rodzina i ona byla z tego bardzo zadowolona. Nie bylo zadnych niedomowien ani niepewnosci. Ja osobiscie zadnych umow nie zawieralam z rodzinami i teraz np mam rodzine ktorej pierwsza au pair jestem ja i jest duzo niedomowien, bo oni tak naprawde sami nie wiedza o co im chodzi.
Sprzatania jest sporo, ale niewiele rodzin płaci za sprzątanie dodatkowo. Za opieke nad dziecmi, ktore chodza do szkoly dostajesz 100L + 40L sprzatanie (zapytaj moze ile godzin dziennie/tygodniowo tego sprzatania wyjdzie ok?). To co byloby wazne dla mnie to, to czy oni wymagaja od Ciebie robienia tego co uwazasz ze jest potrzebne w domu. Jesli tak to wyjdzie na to, ze bedziesz robic wszystko za nich, ze bedziesz musiala odkladac na miejsce wszystko to co oni przestawili. A tak byc nie moze. A z tej umowy troche jednak tak wynika. Wiesz oni porozwaja wszystko dookola, a Ty bedziesz chodzic za nimi i to odkladac. Mi by to nie odpowiadalo. Rozumiem jeszcze po dzieciach, ale nie po rodzicach. Wg mnie jedziesz opiekowac sie dziecmi, a nie cala rodzina...Placa 140L jednak hmm nie wiem, ja tylko opiekuje sie dzieckiem(w wakacje dwojka) 35h tygodniowo (4 dni w tyg) i dostaje 110L i zero sprzatania...Szczerze to nie wiem duzo jest ZA i PRZECIW - jak wszedzie
p.s. A Ty bardziej nastawiona bylas na opieke nad dziecmi czy sprzatanie? -
Yoanna > 02-08-2009, 23:34
[quote name="asiafrugo"] ja tylko opiekuje sie dzieckiem(w wakacje dwojka) 35h tygodniowo (4 dni w tyg) i dostaje 110L i zero sprzatania...[/quote]
frugo ale ty jestes w czepku urodzona i wiesz to. inni pracuja po 5 dni w tyg za 60f (jak malo godzin) lub 80-90f (jak wiecej) i rodziny nie oplacaja kursu.
rodzina ell troche wymaga ale sa przynajmniej ok bo oferuja 140f plus kurs
a dzieci ile godzin w tej szkole sa? -
cailet > 02-08-2009, 23:42
Mnie tu, jakkolwiek by nie liczyć wychodzi 11 godzin dziennie 5 dni w tygodniu + babysitting. To jest ponad 55 godzin tygodniowo. W UK bodajże jest norma max 35. Dla mnie by było za dużo. Pracowałam już dużo więcej, ale na dłuższą metę nie da rady. Przynajmniej dla mnie. Mnie by to przeszkadzało, ale jak tobie pasuje, to jest dobrze -
ila > 03-08-2009, 0:29
Hmmmm z jednej strony fajnie, bo 140 funciaków to sporo (ja mam tylko 70, ale pracuję mniej godzin i mam zawsze piątki wolne). Z drugiej strony, masz bardzo dużo godzin i sprzątania. Wszystko zależy od Ciebie, jeśli nie przeszkadza Ci to, to bierz tę robotę. Jednak po takim dniu pracy na pewno bedziesz zmęczona, a jakieś życie towarzyskie też pasuje prowadzić... -
ell > 03-08-2009, 8:39
Hmm... No macie rację. Mam wrażenie, że oni szukają full time cleaner za grosze (jak na warunki UK). Pisałam z tą ich Niemką, która jest u nich teraz i ona twierdzi, że to nie jest tak źle - że jednego dnia sprząta pierwsze piętro, drugiego drugie, trzeciego prasuje itd. Ale mimo wszystko... W mojej amerykańskiej host rodzinie sprzątałam tylko swój pokój i czasem odkurzyłam pokoje dzieci, więc nie wiem, czy dałabym radę psychicznie (tzn. tyle godzin). No i może to głupie, ale mam dziwne przeczucia co do nich... :?
No nic, dziękuje za opinie dziewczynki!!!Chyba za wcześnie pochwaliłam się, że mam rodzinę, bo raczej muszę szukać dalej... -
Yoanna > 03-08-2009, 20:51
jak masz dziwne przeczucia to szukaj dalej, czasami warto ufac intuicji :-) -
karolinka > 04-08-2009, 7:31
ja mam pytanie, znalazlam fajna rodzine, mieszkaja w Chiswick w centralnej czesci Londynu, 1dziewczynka,ma 1rok,placa 125£za tydzien + bonusowe 250£ co pol roku, do moich obowiazkow, bedzie opiekowanie sie mala przez 3 dni po 5 h i 2 dni po jakies 10h, prasowac malej ciuchy, sprzatac po sobie i po niej, ogarniac jej pokoj,prac jej ciuchy, zaporwadzac ja rano do zlobka, a weekendy sa wolne.. Co myslicie?;D -
EWE > 04-08-2009, 8:58
[quote name="karolinka"]ja mam pytanie, znalazlam fajna rodzine, mieszkaja w Chiswick w centralnej czesci Londynu, 1dziewczynka,ma 1rok,placa 125£za tydzien + bonusowe 250£ co pol roku, do moich obowiazkow, bedzie opiekowanie sie mala przez 3 dni po 5 h i 2 dni po jakies 10h, prasowac malej ciuchy, sprzatac po sobie i po niej, ogarniac jej pokoj,prac jej ciuchy, zaporwadzac ja rano do zlobka, a weekendy sa wolne.. Co myslicie?;D[/quote]
Ja bym chciala takie warunki
Tak przy okazji - chyba sie jeszcze nie witalamWitajcie (sorry, ze tu)
Jestem Ewelina (troche stara jak na nowicjuszke i przyszla au-pair - 25 lat :lol: ) i chce wyjechac do UK -
asiafrugo > 04-08-2009, 9:53
Karolinka, bierz ich