• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Paryż

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• O wszystkim związanym z programem Au Pair

• Paryż

• Paryż
  • Paryż

catia > 27-07-2009, 22:42

Heyo, od środy zaczynam operowanie i szczerze mówiąc strasznie się boję, najbardziej chyba mojej podróży, muszę lecieć do Paryża na CDG i tam przesiąść się na TGV do Nantes (albo co gorsze, dotrzeć jakoś do Montparnasse). Mam pytanie do operek (albo nie) które były w Paryżu czy dojście z terminalu na stację jest skomplikowane? czy Francuzi mówią w ogóle po angielsku (bo ja ni w ząb po fr, jadę do angielskiej rodzinki)? heh i najśmieszniejsze: jak mam skasować bilet w tym TGV i gdzie zostawić walizkę ?

z góry dzięki za pomoc
  • Re: Paryż

PawelAuPair > 27-07-2009, 23:41

oznaczenia na CDG są bardzo dobre i obsługa lotniska mówi po angielsku więc tym się nie martw (przesiadałem się na tym lotnisku w zeszłym roku).

P.S. Czyli będziesz mieszkać w samym Paryżu? Super... planuję wybrać się do Paryża na kilkudniowe zwiedzanie, może zatrzymam się u Ciebie? nie no śmieje się. Ale ciekawa opcja - jechać do Francji i uczyć się angielskiego.

agulka > 28-07-2009, 0:19

mowia po ang z akcentem francuskim..czasem calosc brzmi jak chinski

na stacje powinnas trafic bezproblemowo, tak jak pawel pisze, wszystko oznakowane w wersji dla blondynek ;-) jak ja sie tam nie zgubilam, to Ty na pewno

masz juz biletna tgv ? mozesz go kupic online, w maszynie na stacji (jest opcja po ang ) albo u konduktora juz w pociagu. biletu nie trzeba kasowac, wystarczy go miec. w pociagu masz specjalne miejsce na walizke, glownie przy wejsciu do przedzialu, ale ja zawsze czuje sie swobodniej jak mam swoje rzeczy na oku...wiec mozesz ja zabrac ze soba.

bezpiecznej podrozy i milego operkowania!

catia > 28-07-2009, 9:57

dziękuję wam bardzo już czuję się spokojniejsza , Paweł niestety ale nie zatrzymuję się w Paryżu, będę au pair w okolicach Nantes, w Paryżu tylko przesiadam się z samolotu na TGV, choć planuję w drodze powrotnej zostać tam na 2-3 dni (początek września)
  • Starszy wątek Nowszy wątek