• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

jak to jest z dziecmi 5 letnimi?

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• O wszystkim związanym z programem Au Pair

• jak to jest z dziecmi 5 letnimi?

nowa123 > 10-06-2009, 15:46

czy duzo zabieraja czasu, czy sa placzliwe jaki to wiek dla opiekunow?
  • Re: jak to jest z dziecmi 5 letnimi?

shante > 10-06-2009, 15:54

Hmm, moja siostrzenica w sierpniu kończy 5 lat i mój ogólny wniosek: zabawy i bycie w centrum zainteresowanie najlepiej 24 na dobę Uwielbia ciągle coś opowiadać, być wysłuchiwaną, no i przede wszystkim, żeby się z nią bawić. I najlepiej, żeby osoba bawiąca się z nią wymyślała fajne formy zabawy i historie :wink: Płaczliwa nie jest, kiedyś było znacznie gorzej, bo była strasznie rozpieszczona, teraz już się uspokoiła i rozumie, kiedy mówi się jej, że nie powinna się zachowywać tak i tak i zapamiętuje to sobie. Ale to też zależy właśnie od wychowania dziecka, jego rozwoju etc etc... :wink:

dominikan@ > 10-06-2009, 16:04

To zależy od wychowania. Ja niestety opiekowałam się bardzo rozpieszczonym 5 latkiem i nie moge powiedzieć na jego temat nic dobrego. Ma strasze rodzeństwo które niewątpliwie miało na niego negatywny wpływ(11 letnie i 13 letnie) rodzice byli po rozwodzie i każde z nich chciało być tym lepszym rodzicem przez co 5 latek robił sobie co chciał. Czasem godzine mi zajmowało jego wykąpanie czy ubranie! Najbardziej wkurzało mnie to że ten dzieciak wszedzie zaczepiał ludzi i z nimi dyskutował w metrze, na przystanku w sklepie!

agulka > 10-06-2009, 16:15

to jest wiek gdzie dzieci:

duzo mowia

chca byc bardzo samodzielne

dziewczynki kochaja roz!!!!

wszystko wiedza lepiej

zaczynaja pyskotwac

maja swoje zdanie, przewaznie odmienne od zdania rodzicow i nian

ale ogolnie fajny wiek, bo mozna wymyslac atrakcyjniejsze zabawy, zabierac na dlugie wycieczki itd.

kamildzianka > 10-06-2009, 17:04

Oj, ja uwielbiam 5-latki! Sa niezwykle chlonne, chca pomagac, np. w kuchni. Mozna je zajac przygotowaniem posilku, jak ulozenie serwetek, kawalkow jablka na talerzu w ksztalcie pieska, czy cos takiego. Albo rysowanie, klejenie, origami, duzo czytania, skakania na placu zabaw, hustawki, zjezdzalnie! No normalnie to cos dla mnie.

Wlasnie, duzo mowia, ale i o duzo rzeczy pytaja. Dorosli sa dla nich wciaz autorytetem, wiec sie wzglednie sluchaja. Sa smieszne, wspinaja sie jak malpki na drzewa, po prostu aktywne, wszedzie ich pelno. Nie daj Boze pozwolic im sie nudzic!

Yoanna > 10-06-2009, 21:31

tez lubie ten wiek. obecnie mam pare godzin jako niania wlasnie z 5 latkiem i jest ok. power rangers, samochodziki, bitwy na poduszki :lol:

agulka > 10-06-2009, 22:22

z pomaganiem to i 3 latki sa dobre. maya uwielbia oprozniac zmywarke. podaje do mnie, ja do szafek bo ona nie siegnie. team work aga, team work , jak to maya mowi

Summertime > 11-06-2009, 0:00

A moja czterolatka nie może wchodzić do kuchni, a gdy zmywarka jest otwarta to w ogóle hostka cała nabuzowana chodzi, bo ona sie jeszcze skaleczy ;D

Najbardziej lubię właśnie taki wiek 3-5, jesli dzieci sa w miarę dobrze wychowane to jestem w niebie

asiafrugo > 03-08-2009, 23:59

Moja pięcioletnia Izzy czasami jest kochana, a czasami bym ja gdzies w piwnicy zamknela ja to troche zwalam na zazdrosc o siostre, bo wiadomo ze 2 latce musze poswiecic wiecej czasu...Dlatego starsza dokucza bardzo mlodszej - przez co mala ciagle sie wydziera, a mi glowa peka Ale pozatym wygadana, chce byc w centrum uwagi, uwielbia sie przebierac, kocha kolor rozowy i ciagle prosi o 'cuddles'. Ale ja i tak sie czuje najlepiej z dziecmi w wieku 18mcy -3 lata Od 5 latka wiele sie nauczysz, jesli chodzi o jezyk - takie dzieci lubia powtarzac kilka razy to samo, zebys wymowila poprawnie, badz zapamietala...

nina15 > 05-08-2009, 23:49

od czasu do czasu opiekuję sie 5 latkiem i czasami mam dosc, ale tylko dla tego ze jest strasznie aktywny a ja nie wyrabiam z tym jego tempem roznych zabaw. najlepiej lubi bawic sie w chowanego ganianego gdzie ja po chwili juz sily nie mam. najlepsze jak dla mnie zajecie to patrzenie jak jezdzi nma rowerze :mrgreen: oczywiscie nie moge w tym czasie isc do domu i zajac sie soba tylko stac i patrzec jak jezdzi. poza tym uwielbia grac na komputerze, musze mu rysowac samochody, co akurat mam dobrze opanowane bo chodzilam na lekcje rysunku. ogladamy tez razem teledysk do thrillera, który mały uwielbia, zreszta ja tez. to mały rozbabiaka, ale bardzo inteligentny jak na swoj wiek.czasami sie zastanawiam skad on tyle wie! no i owinal sobie wokol palca panie z przedszkola :mrgreen: mogłaby pisać i pisać o moim pieciolatku
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Następna