• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

na ty do Hostów?????

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• O wszystkim związanym z programem Au Pair

• na ty do Hostów?????

• na ty do Hostów?????
  • na ty do Hostów?????

p.zgodka > 07-06-2009, 1:25

Ciekawi mnie jak mam się zwracać do hostów, pytacie sie ich jak macie do nich mówić?
  • Re: na ty do Hostów?????

Summertime > 07-06-2009, 1:46

W angielskim to tylko na Ty, bo jak inaczej?

p.zgodka > 07-06-2009, 9:42

no tak ,źle sformułowałam zdanie, chodzi mi o to czy po imieniu np. Kathy czy Mrs ?

dominikan@ > 07-06-2009, 10:35

Ja na początku pisałam maile do hostow Dear Mrs XYZ. A któregoś dnia hostka mi ospisała że bym mówiła im po imieniu że nawet studenci hotsa na uniwerku mówią do niego porfesorze a poza uczelnią po imieniu. Strasznie miło mi się zrobiło jak tak napisała

shante > 07-06-2009, 11:26

Ja od samego początku do hostki pisałam Katie, do hosta James Jakoś Mrs albo Mr wg mnie jest zbyt oficjalne

dominikan@ > 07-06-2009, 11:55

No tak jest oficjalne. Ale mi się wydaje że na poczatku jakoś tak wypada aby być oficjalnym. Ale nie zwracajcie na mnie uwagi ja chyba czasem przesadzam

Agata89 > 07-06-2009, 16:52

Mi to nawet na myśl nie przyszło żeby do nich na pan/pani mówić. Najlepiej mówić bezosobowo "you" :mrgreen:

shante > 07-06-2009, 17:24

No dokładnie, strasznie mi nie pasowało zwracać się do nich per Mrs or Mr, albo jeszcze lepiej SIR Chociaż zastanawiam się, jak się zwracać do babci, która czasem będzie nas odwiedzać :roll:

kamildzianka > 07-06-2009, 18:44

Wszystko na "ty". Co sie tam pierdolic ze zwrotami grzecznosciowymi. U lekarza na ty, w sklepie na ty, wszyscy na ty. Do hostow mowilam po imieniu.

Agata89 > 07-06-2009, 18:48

"You" to jest jest wyrażenie formalne i nieformalne, także wszędzie go się używa. A jak ktoś chce jakiś szacunek osobie okazać, albo coś w tym stylu to wtedy się używa sir, mrs, ms i takich tam
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Następna