• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Święta:)

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• O wszystkim związanym z programem Au Pair

• Święta:)

jadlasiebie > 14-05-2009, 18:04

Moje pytanie brzmi następująco: czy jak np. w danym kraju jest Bank Holiday- czyli dzien wolny od pracy ,to wy tez macie wolne. Pytam po przecież zyjąc w obcym kraju obowiązuje nas prawo owego kraju, czyli wolne nam tez sie należy Czy wasze rodziny tego przestrzegały?
  • Re: Święta:)

kamildzianka > 14-05-2009, 18:38

A skad! Od poniedzialku do piatku, czy to sylwester, czy nowy rok, wielkanoc, itd. Oni nie obchodza swiat, tak jak my. Maja tylko dzien wolnego, np. Boze Narodzenie (a w Wigilie sie pracuje!), a na drugi dzien juz do pracy.

Nawet niby w czasie swiat jest sie z dziecmi, bo rodzice spotykaja sie z goscmi, a operce glupio sie zaszyc na okres swiateczny w pokoju, wiec siedzi z nimi, a wiec i z dziecmi. Na jedno wychodzi.

Jedynym dniem wolnym, jaki dostalam, to Labor Day we wrzesniu, chyba pierwszy poniedzialek wrzesnia. Mine zrobila, ale dala mi wolne. Dajcie spokoj!

Dzien Niepodleglosci jest pracujacy, Swieto Zmarlych tez pracujacy. To narod pracusiow, nie ma wolnego.

dominikan@ > 14-05-2009, 19:13

Ja jak byłam au pair w Uk to większość rodzin moich koleżanek (których hosci oboje pracowali) w bank holiday (który oczywiście jest wolny) zawsze miały wolne bo rodzice chcieli spędzić czas z dziećmi ja natomist nigdy nie miałam wolnego mo moja hostka nie pracowała więc dla nie bank holiday był 7 dni w tyg! To kwestia bardzo indywidualna i zalezy od tego czy hości naprawdę potrzebują au pair bo pracują czy potrzebują bo im się nie chce zajmować własnymi dziećmi.

agulka > 14-05-2009, 19:38

Kamila...ja nie chce Cie dolowac...ale ja kazde swieto mialam wolne. Trafilam na rodzinki , ktore dbaly o kontakty z dziecmi, co faktycznie jest w usa rzadkoscia

W obecnej rodzinie w kontrakcie mam 4 tyg platnych wakacji...w zeszlym roku mialam 7 tygodni platnych wakacji w tym juz 3. Mam wolne jak jest swieto szwajcarskie, mam wolne jak jest swieto amerykanskie i czasem jak cos tureckiego wypadnie

Yoanna > 14-05-2009, 20:04

ja mam zawsze wolne w bank holiday

khasia > 15-05-2009, 3:37

nigdy nie mialam wolnego w zadne swieto, chyba ze przypadalo w sobote lub niedziele gdyz te dni mam z gory wolne,

juz bylo pare przypadkow gdzie hostka nie szla do pracy np w poniedzialek bo jakies tam swieto bylo, ale co robila? w lozku sie byczyla caly dzien a ja musilam pracowac

bo w moim przypadku, ona ma dziecko tylko bo ma, no zdarzylo sie,

juz przez prawie dwa lata nie moge zrozumiec dlaczego np wlasnie jak ona ma okazje byc z dzieckiem to i tak nie chce??? ma prace na pelen etat, wiec zajmuje sie mala ok godziny rano i ok moze 1.5 kiedy wroci, a w weekendy , jak ma okazje pobyc z wlasnym prawie dwuletnim dzieckiem to ona zawsze sie wykreca, a to jej mama przyjezdza, a to zawozi mala do niej, a to probuje mnie wkrecic w cos, ja nie czaje!!!!!! ale to juz inny temat...

kamildzianka > 15-05-2009, 4:55

Ja tez tak mialam: hostka lezala na kanapie, czytala Pottera, a ja pracowalam.

Mieli swieta, ja pracowalam, bo nie mialam sie gdzie podziac i szlam posiedziec z dziecmi.

Rodzice sobie jechali pograc w golfa, a ja pracowalam.

Tez to troche dziwne, jak dla mnie.

Moze ona nie kocha tego dziecka, skoro sie rozwodzi z mezem i widzi w dziecku meza?
  • Starszy wątek Nowszy wątek