• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Formalności przed wyjazdem

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Program Au Pair w poszczególnych krajach

• USA

• Formalności przed wyjazdem

kamysia > 11-05-2009, 14:00

/
  • Re: Formalności przed wyjazdem

kamildzianka > 11-05-2009, 18:39

Ja mialam swiadectwo maturalne, chociaz nikt na to nie patrzy, z tlumaczeniem.

Dodatkowe ubezp. z PZU.

Tlumaczenie prawa jazdy. Miedzynarodowe prawo jazdy.

Porobic kopie wszystkiego - jeden zestaw zostawic w PL w bezpiecznym miejscu, drugi zabieramy ze soba.

Rozliczyc sie z PITow, lub zostawic wszelkie dokumenty rodzinie, aby mogla pozniej nas rozliczyc i podpisac.

Zapisac numery kont bankowych, lub otworzyc konto dolarowe w PL, na ktore bedziemy mogly przelewac pieniadze. Wskazane pelnomocnictwo dla czlonka rodziny w razie problemow.

Lekarz, badania, zestaw lekow, kopie recept (czasami na granicy sie doczepia, ze ma sie leki i trzeba okazac recepty). Warto miec, jak Kamysia mowila, oficjalne poswiadczenie o stanie zdrowia i przyjmowanych lekach. Rowniez warto sie zaszczepic na grype, WZW A i B; napisac, na co sie jest uczulonym po lacinie, podbite przez lekarza.

Przygotowac sobie dobre walizki wraz z naklejonym adresem w razie zgubienia. Do srodka walizki rowniez kartka papieru z adresem, gdyby ta na zewnatrz sie urwala.

Przygotowac sobie sciage z zabaw dla dzieci, mnie sie to bardzo przydalo. Np. jak zrobic domowa plasteline, jakies wycinanki na rozne pory roku, albo kulinarne przepisy dla 5-latkow. BAAAARDZO przydatne.

kamysia > 11-05-2009, 22:47

/

marlenao > 21-06-2009, 15:34

[quote name="kamildzianka"]Ja mialam swiadectwo maturalne, chociaz nikt na to nie patrzy, z tlumaczeniem.

Tlumaczenie prawa jazdy. Rowniez warto sie zaszczepic na grype, WZW A i B; napisac, na co sie jest uczulonym po lacinie, podbite przez lekarza.

[/quote]

Moje pytanie jest nastepujące: Czy moge samodzielnie przzetłumaczyc swiadectwo, prawo jazdy itp Jak to wyglada , tlumaczenie na zwyklej kartce czy jak? Jesli nie moge samodzielnie, kto powinien to zrobic? Wiem ze trzeba tez przetłumaczyc ksiazeczke zdrowia to taka co mamy od dziecka, czy to ma przetlumaczyc lekarza ? Moze bc kelarz pierwszego kontaktu ?

dominikan@ > 21-06-2009, 15:57

Prawo jazdy ani innych tego typu dokumentów absolutnie sama nie mozesz przetłumaczyć takie dokumenty tylko tłumacz przysięgły może tłumaczyć.

Ps. A co do prawa jazdy to po co Ci je tłumaczyć? Robisz międzynarodowe i ono jest w kilku językach.

agulka > 21-06-2009, 15:59

ale po co Wy chcecie tlumaczyc prawo jazdy? miedzynarodowe jest po ang ..

satelitarna > 21-06-2009, 16:49

a ja np sama tlumaczylam swoje swiadectwa( Z pomoca polsko - amerykanskiego kolegi) w CC powiedzieli mi ,ze nie trzeba tlumaczen przysieglych ( bo strona kosztuej chyba 25zl) a to jest tylko do wgladu dla rodzin aplikujacych. Wiec ja sama tlumaczylam to nie zaden przysiegly.

dominikan@ > 21-06-2009, 16:51

Satelitarna tylko dla agencji to możesz tłumaczyć takie rzeczy. Ale gdybyś chciała jakieś świadectwa tłumaczyć na uczelnie na własną rękę to nikt by ci czegoś takiego nie przyjoł.

satelitarna > 21-06-2009, 18:02

dominikan@ oczywiście ja wiem o tym. Myślałam, że wy tłumaczycie dla Agencji. A co wybieracie się na studia w USA ? Ja bym chciała ale chyba kosztowne ...

kamildzianka > 21-06-2009, 20:07

Aa, tak, pochrzanilo mi sie widocznie z tlumaczeniem prawa jazdy. Sugerowalam sie kolezanka z Tajlandii, ktora widocznie nie miala miedzynarodowego - pamnietam, jak skarzyla sie, ze w urzedzie prawa jazdy kazali jej dac tajskie prawko do tlumaczenia i zabulila 90$.
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Następna
  • Ostatnia