-
-
Opieka nad malymi dziecmi 0-3 lat
kamildzianka > 04-05-2009, 2:11
Wczoraj dostalam Karte Pracownicza (EAD - Employment Authorization Document), wiec caly dzien spedzilam, szukajac pracy.
Wszystkie oferty sa do malych dzieci. Powiedzcie mi, jak wyglada opieka nad niemowleciem, jak rocznym dzieckiem, jak dwulatkiem. Czy to jest ciezka praca? Czy dziecko caly czas spi, lub placze?
Glowa mi juz peka, a tu kiepsko! Chce w koncu zarabiac.
Czy taki roczny nadal placze? -
Re: Opieka nad malymi dziecmi 0-3 lat
agulka > 04-05-2009, 9:17
NareszcieTeraz nic, tylko prace poszukac.
Nie chce Cie zalamywac, wszystkie dzieci placzaMale w zaleznosci od charakteru - znam takie co placza non stop , ale sa tez takie, ktore placza tylko jak sa glodne albo chore. Przewaznie male w wieku 0 -1 je i spi co 2 godziny. Czasem trzeba je ululuac do spania, co po jakims czasie moze okazac sie problemem, jesli dziecko jest ciezkie...
1-2 to najgorszy okres dla nian, bo dziecko uczy sie chodzic, bierze wszystko do buzi, wszystko chce otworzyc, zobaczyc. jesli mowi, to zaczyna wybrzydzac. plusem jest to, ze nadal spi...
2-3 - zaczyna sie milion pytan - a po co, dlaczego, na pewno ? itddzieci stroja fochy co chwile, probuja rzadzic, testuja twoja wytrzymalosc. jest to okres potty training, wiec w zaleznosci od dziecka : z Maya bylo latwo, szybko wyskoczyla z pieluch pod warunkiem, ze bielizna jest z Hello Kitty albo Dora. Z Kristina mialam problem, bo wiecznie chciala isc do toalety, nawet zeby sobie tylko posiedziec... i mnie podraznic czesto wykorzystywala to jak nie chciala jesc...mowila, ze musi isc do toalety i myslala , ze przeczeka tam caly lunch.
dzieci w tym wieku rowniez spia, ale dlugosc napki powinna wynosic okolo 1,5 godziny wiec krocej.
wyjscia do parku, na plac zabaw - trzeba miec oczy szeroko otwarte.
ja akurat uwielbiam takie dzieci 0-3, wiec w moim odczuciu jest to dobra praca, ale wszystko zalezy od Ciebie i dziecka. trzeba miec anielska cierpliwosc bo nie ukrywam jest to meczacy wiek. ale tak jak mowie, jesli trafisz na grzeczne dziecko, jest ok...gorzej jak trafisz na to marudne...
z dziecmi o-2 raczej nie porobisz zadnych art craft - od 2-3 mozna robic praktycznie wszystko
2-3 dla dziewczynki to fascynacja dora, hello kitty, butami na obcasie, makijazem itd
2-3 dla chlopca to ciezarowki, wyscigi samochodowe i duzooo biegania
2-3 maja niezwykle bujna wyobraznie. czesto zaczynaja bawic sie same, mozna robic playdate bo rownie ladnie bawia sie z rowiesnikiami... choc czasami nie chca sie dzielic zabawkami
duzo mozna by pisac.... -
dominikan@ > 04-05-2009, 11:17
Kamildzianka jeśli nie masz zbytniego doświadczenia z maluchami to napewno bym ci nie radziła opiekować się maleństwem od 0 - 6 mies bo mimo iz ja się opiekowałam 7 mies to mniejszym bym się nie odwazyła. Trzeba wiedzieć jak dziecko takie trzymać, podnosic, kłaść żeby go nie skrzwdzić. Za to taki 8 miesieczny dzidziuś to fajna spawa. Duzo sobie leżakuje, tam gdzie go położysz tam będzie leżał bo większosć maluchów wówczas jeszcze nie umie się czołgac, dużo noszenia na rękach. Wg mnie to najkochańszy wiek jaki może być. Wiek 4, lata to taki trochę buntowniczy wiek. Dziecko myśli że wie czego chce. Czasem może być z takim dzieckiem
ciężko. Czy dziekco płacze dużo czy nie to wg mnie zalezy od rodziców (czyli wychowania). Jeśli rodzice wychowują dziecko tak że jesli się przewróci to koniec świata i odstawiają przy tym szopkę totakie dziecko byle co zrobi i będzie płakało bo będzie miało tak wpojone. Jeśli natomiast matka podchodzi do wychowania
luzacko a znam takich rodziców (mimo iż to ich pierwsze długo wyczekiwane dziecko) to takie dziecko wstanie wytrzepie się i biegnie dalej! -
agulka > 04-05-2009, 11:36
zgadzam sie ze jesli nie mialas stycznosci z maluszkami- odpysc sobie. Oczywiscie mozna sie wszystkiego nauczyc ale lepiej nie trenowac na czyims dziecku.. Maluszka trzeba ostroznie kapac, karmic itd. A moze masz jakas kolezanke z noworodkiem? Poobserwujesz ja i zobaczysz jak to wygladajak zaczynalam z moja chrzesnica tez nic nie wiedzialam a zaczelam jak miala 6 tygodni... -
dominikan@ > 04-05-2009, 11:42
OMG 6 tyg!!!
Kamildzianka z takim ponad 6 mies spoko sobie poradzisz nawet jeśli wcześniej nie miałam z takimi styczności. -
kamysia > 04-05-2009, 11:44
. -
dominikan@ > 04-05-2009, 11:47
"A takie maleństwa tylko tulić i kochać"
Dokładnie. Ja strasznie przywiązalam się do mojego maleństwa po roku. Zawsze z hostami żartowałam że zabiore go do Pl. A oni że prosze bardzo
6,7,8 latki już nie wspominając o nastolatkach to koszmar!!!!!!!!!!!!! -
agulka > 04-05-2009, 11:54
6 tygodni ale przez 2 miesiace mialam jej mame w domu . Kuzynka po prostu zle zniosla ciaze miala komplikacje i pomagalam jej przy malej. Jej maz pracowal ona tez wrocila do pracy po3 miesiacach i ja mialam dzidzie do opieki.
Kamysia- nie wszystkie sa az tak ulizone i skore do przytulania. Znam 3 letnie potworki klocace sie o wszystko, awanturujace sie w sklepie... Szczegolnie amerykanskie potworki wychowane bezstresowo... -
kamysia > 04-05-2009, 11:58
/ -
agulka > 04-05-2009, 12:10
Moja 3 latka mi dzis oznajmila ze zeby umyje jutro bo dzisiaj nie musi gdyz myla wczoraj a przeciez przez noc ich nie pobrudzila :d mala madralinska