• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

czy host rodzice pomagają wam poznać kulturę kraju?

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• O wszystkim związanym z programem Au Pair

• czy host rodzice pomagają wam poznać kulturę kraju?

nowa123 > 29-04-2009, 14:06

Czy rodzina goszczaca pomaga wam poznac kulture kraju, czy zabieraja was na wycieczki, do kina, restauracji, czy pokazuja turystyczne i warte zobaczenia miejsca-- bo w koncu to jedno z zalozen tego programu.
  • Re: czy host rodzice pomagają wam poznać kulturę kraju?

radzio > 29-04-2009, 14:16

To zależy na jaką rodzinkę trafisz Jedni będę chcieli Ci wszystko pokazać, wytłumaczyć a inni Cię oleją. W moim przypadku jest ok. Rodzinka pokazała mi już cały Londyn, zawsze służy pomocą, i jak gdzieś się wybierają to zawsze pytają się czy chciałbym jechać z nimi, a w dodatku moja hostka jest Azjatką i bardzo dużo dowiedziałem się o jej kulturze, religi i życiu w jej kraju. Zależy na kogo trafisz.

dominikan@ > 29-04-2009, 14:20

Dokładnie Radek masz rację. Wsyztsko to zalezy od rodziny. Moja angielska rodzina (bardzo tradycyjana zresztą zwłaszczac host) zabierali mnie dosłownie wszedzie gdzie jechali. Więc wszystkie praktycznie możliwe tradycje angielskie poznałam. Miło było z ich strony że jak jechaliśmy gdzieś na wakacje to nawet zbaczali z trasy żeby pokazac mi coś tam co akurat mijaliśmy mimo iz musieli zboczyć z drogi dobre kilkanascie a czasem kilkadziesiąt mil.

nowa123 > 29-04-2009, 14:37

moja rodzinka rowniez zabiera mnie wszedzie ze soba, ostatnio host mama mi sie zapytala czy chcialabym jechac z nimi na wakacje... ja sie waham.

Macie raje au pairki trafiaja na rozne rodziny. Jedne nie maja mozliwosci poznania kultury i kraju. Drugie uczestnicza w przeroznych zajeciach dodatkowych, zwiedzaja, maja duzo czasu wolnego.

Mam kolezanke au pair, ktora pracuje pon, wtorek, czwartek od 15.00 do 18.00, a srode do 13tej, czyli ma 3,5 dnia wolnego dla siebie Taka szansa jest u rodzin ze starszymi dziecmi, które nie potrzebuja au pair, bardziej chca kogos aby byl w domu i pomagal w sprzataniu, praniu, prasowaniu...

Ona znika na kazdy weekend i podrozuje. Te 300 euro to dla mnie malo, aby przeznaczyc na wyjazdy, kolej, autobusy, czy zwykle wyjscie do pubu pozeraja mnostwo kasy.

Nie slyszeliscie nic o podwyzce dla au pairek?

agulka > 29-04-2009, 15:18

wakacje z rodzina w zaleznosci od rodziny...sa takie, ktore zabiora Cie na wakacje i to faktycznie sa tez wakacje dla Ciebie...ale sa tez takie rodziny, ktore biora au pair na "niby"wakacje a wyglada to tak, ze nadal pracuje, tylko w innym miejscu...

moja rodzinka z Ohio jaka by nie byla, to jednak w 1 miesiacach mnie wozili, pokazywali itd. tyle, ze ja juz podczas 1 wizyty w Cleveland downtown spytalam, kiedy mi w koncu pokaza centrum - a oni, ze wlasnie w nim jestesmy....

8O

rodzinka z DC swietna - 2 dni hoska wziela wolne, zeby mnie zabrac do sklepow, zebym w koncu odzyla po Ohio. zabrali mnie do downtown, pokazali wszystkie wazne miejsca, zapoznali mnie z mapa metra itd. jak wychodzili na kolacje to zawsze mnie zabierali - nie zawsze szlam, bo czasem mialam swoje plany, ale zawsze pytali.pojechalismy do baltimore itd.

rodzina "szwajcarska" (mama z usa, tata z turcji ) zabrala mnie do Turcji i nie musialam nic pracowac, dziadkowie zajeli sie mala, a ja hang out z rodzicami

a nowa123 gdzie ty pracujesz?

dominikan@ > 29-04-2009, 15:33

Ja jeżdziłam na wakacje z rodziną ale to oczywiście były ich wakacje a nie moje. Ale mimo wszystko się ciesze że mnie zabrali bo uwielbiam zwiedzac nowe miejsca. Moja była hostka to był straszny wyzyskiwacz ona nie pracowała wiec operka była dla niej do wszystkiego!!! Tak to jest czasem. Wielokrotnie się buntowałam ale wiem ze dzięki nim naprawde dużo się nauczyłam. I ze jak będe w UK to zawsze mogę na nich liczyc. Chociaz rodziną idealną to oni nie są i nie chciała bym spędzić z nimi nigdy w życiu kolejnego roku

nowa123 > 29-04-2009, 15:49

Ciesze sie ze tu jestem choc czasem jest ciezko, dzieci nie sluchaja, monotonia mnie meczy, ale to tylko chwilowe. Wtedy zaczynam myslec o pozytywnych rzeczach które mnie tu spotykaja.

Zeby trafic na sympatyczna, ciepla rodzinke trzeba byc szczesciarzem, bo zwykle wykorzystuja au pairki.

Jestem poczatkujaca au pairka, chcialabym aby doswiadczone dziewczyny doradzily mi jak wykorzystac ten rok, aby jak najwiecej sie nauczyc i wyniesc z tego programu. Jeszcze jedno pytanie, jestem w Holandii, a niderlandzki nie jest jezykiem miedzynarodowym i zastanawiam sie czy jest sens sie go uczyc. Poza Holandia i Belgia nie uzywaja tego jezyka jak myslicie?

agulka > 29-04-2009, 15:51

ja zainwestowalabym w jezyk, ktory bardziej Ci sie przyda.. ang, niem, francuski itd..

cailet > 29-04-2009, 15:58

Wiesz, jak jesteś w Holandii, to siłą rzeczy uczysz się używiając języka na co dzień. Ja w ogóle wychodzę z założenia, że nie ma sensu wykorzystywać au-pairkowego kursu na język, którym się i tak posługiwać będę na co dzień, bo przecież będę się go w ten sposób uczyć. Dlatego w USA jeśli będę się uczyć języka, to hiszpańskiego albo np. francuskiego, albo jakiegoś egzotycznego. Na pewno nie angielskiego. Sama widziałam, jak bardzo można się nauczyć na żywo, nawet o tym nie myśląc, kiedy byłam w UK.

Ale ... to tylko moje zdanie, a doświadczoną operką to ja nie jestem

Johnson > 29-04-2009, 16:06

mam podobne zdanie do cailet,

uwazam ,ze juz samo przebywanie z ludzmi daje nam ogromne mozliwosci rozwoju jezyka. Chociaz, ja jak sie zaaklimatyzuje, to wezme sobie drugi kurs ,zeby umiec wiecej
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Następna
  • Ostatnia