-
-
laptop w usa
marlenao > 23-04-2009, 0:44
Mam pytanie. Czy gdybym zabrała do usa swój laptop czy tam byłby problem z podłączeniem internetu do niego ? W sensie chodzi o jakies tam wtyczki, kabelki i te inne pierdoły. I tak przy okazji czy orientuje sie ktos jak jest z laptopem na lotnisku ? To jest liczone jako bagaz podreczny i mozna miec go caly czas przy sobie ? -
Re: laptop w usa
Johnson > 23-04-2009, 0:51
przede wszystkim pewnie wszystkie rodzinki maja w domu siec WIFI
wiec nie ma problemu z wtyczkami
problem pewnie bedzie z kablem do zasilania ( trzeba bedzie kupic przejsciowke )
co do bagazu...to pakujesz go do torby podrecznej bo w normalnym moze ulec zniszczeniu....
celnicy nie powinni robic wiekszego problemu -
marlenao > 23-04-2009, 1:03
dzieki wielkie! -
agulka > 23-04-2009, 1:04
internet to podstawa, ale zdarzaly sie rodzinki, gdzie au pair mialy trudnosci z dostepem do internetu.. nie sadze jednak, zebys miala problem z podlaczeniem sie do sieci.
ja jak podrozuje ( tak tez wracalam z usa ) pakuje laptopa do oddzielnej torby. zawsze mam ze soba mega duza torebke - bo lubiei w malych sie nie mieszcze - plus do tego wszystkiego bagaz podreczny. nigdy nie mialam problemu na lotnisku i nikt mi nie powiedzial, ze laptop uznaje sie za bagaz podreczny. -
marlenao > 23-04-2009, 1:23
a ta przejsciowka to droga jest ? gdzie taka mozna dostac?? -
cailet > 23-04-2009, 1:33
Ostatnio właśnie o tym czytałam tzn. o laptopie jako o bagażu.
Wychodzi na to, że poza normalnym bagażem podręcznym, tym 6 czy tam 8 kg można mieć jeszcze laptopa osobnoTo na stronce LOT-u znalazłam, ale w Lufthansie jest zdaje się tak samo, więc zakładam, że to są takie ogólne przepisy. Bo nie wiem, jakimi liniami będziemy lecieć. -
bunia_90210 > 23-04-2009, 12:06
wszystkie info dot. bagażu znajdziesz w "walizka torba czy...,z czym jedziemy?" -
PawelAuPair > 23-04-2009, 15:56
Ja leciałem Air France i też nie było problemu. Plecak + laptop w torbie. I to jest świetna alternatywa bo zawsze do torby z laptopem możesz dopchać jakieś pierdoły jak już nie ma miejsca. Na to już akurat nie patrzą.
Przy odprawie w NYC jak wracałem kazali wyjąć laptopa z torby żeby osobno jechał przez skaner na taśmie i to niestety zaburzyło całą harmonię panującą w tej torbie ;/ Tak się zestresowałem, że torba się nie chciała zapiąć bo już nie potrafiłem tak samo tego ułożyć ;/ W końcowym efekcie wszystko spadło mi na podłogę (włącznie z laptopem) i przynajmniej układanie od podstaw przyniosło zamierzony efekt!! Uważajcie :lol:
A przejściówki do kontaktu to koszt ok. 10-20 zł. W sklepie z elektroniką lub w zwykłym markecie. -
kamildzianka > 23-04-2009, 16:20
Ale musi to byc przejsciowka, ktora zmienia rowniez natezenie pradu, nie tylko zwykly wyglad gniazdka. -
cailet > 23-04-2009, 17:02
To nie do końca tak. Mój laptop (co sprawdziłam jeszcze przed zakupem, właśnie na ewentualność wyjazdu do USA) ma wbudowaną kompatybilność z napięciem 100-240V 1,6A i 50-60Hz , co oznacza, że bez przełącznika napięcia będzie działał w USA i w Europie. Wystarczy przełączka samego wejścia do gniazdka. To samo dotyczy każdego sprzętu, który może działać przy napięciu 100-240V.