• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Co o tym myślicie?

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• O wszystkim związanym z programem Au Pair

• Co o tym myślicie?

• Co o tym myślicie?
  • Co o tym myślicie?

justineee > 20-04-2009, 0:05

Znalazłam fajna rodzine z 2 dzieci w wieku 4 i 8 lat. Poprosiłam hostke, aby napisala mi cos wiecej o dzieciach. Czy sie zajmuja, co lubia robic w wolnym czasie. Napisala mi o ich zajeciach i hobby, ale zaniepokoilo mnie zdanie, ktore brzmialo mniej wiecej tak: "Andrea jest bardzo wrażliwa, potrzebuje przyjaźni, potrzebuje aby au pair byla dla niej prawdziwą starszą siostrą Czy to pani odpowiada? Jednak będzie pani musiała uruchomić swój autorytet." Wszystko jest ok, rodziny zazwyczaj pisza ze au pair ma byc jak siostra... ale czy to zdanie odnosnie autorytetu, moze oznaczac ze beda jakies " klopoty", naprawde nie wiem co myslec ;/ Co o tym myslicie?
  • Re: Co o tym myślicie?

agulka > 20-04-2009, 0:10

trudno wywnioskowac na podstawie zdania. moze dziewczynka jest niesmiala i ma klopoty w nawiazywaniu kontaktow z rowniesnikami ? i dlatego potrzebuje wsparcia starszej siostry ? chca zebys byla autorytetem, dawala dobry przyklad :-)

kamildzianka > 20-04-2009, 0:40

Chyba najlepiej sie zapytac wprost co przez to rozumie. Moze dziecko jest zahukane, wrazliwe, a moze placzliwe, rozpieszczone, a moze trudno nawiazuje przyjaznie, a moze nie jest do konca normalne.

Mnie tak babka pisala, gdy miala dziecko autystyczne - ze chlopiec potrzebuje przyjazni, spedzania duzo czasu, rozmowy. Dlatego tak malo ciekawie mi sie to kojarzy.

To z tym autorytetem to mnie troche zastanawia, bo chce duzo milosci dla dziecka, ale i autorytetu. No to jak? Masz byc dla niej siostra, aby mogla ci zupelnie zaufac, czy raczej masz byc niania z autorytetem? Wiem, ze to moze isc w parze, ale przynajmniej dla mnie to trudne. Mysle, ze gdy jest milosc do dziecka, to wtedy nie potrzeba autorytetu, bo dziecko slucha sie, bo jest kochane i kocha.

Zwyczajnie sie zapytaj o co kaman.

justineee > 20-04-2009, 1:17

Tak tez zrobie, bo to dziwna sprawa... a lepiej miec pewnosc

shante > 26-04-2009, 19:41

Najlepiej dopytać, żeby mieć pewność.

Myślę, że dla host rodziny to będzie dobry znak, że się interesujesz, dopytujesz i chcesz, aby wszystko było jasne, bez zbędnych rozczarowań czy nieporozumień. :wink:
  • Starszy wątek Nowszy wątek