-
-
czy można być 2 razy au-pair?
Lenapolen > 09-04-2009, 16:40
Witam,
bylam przez rok w niemczech jako au-pair, niedawno znalazlam nowa rodzine u ktrorej chcialbym pracowac. Jednak slyszalam, że nie mozna dwa razy byc au-pair w tym samym kraju, innym wyjsciem jest zostanie Sprachstudentin, nie mam pojecia, czy ktos zna inne sposoby i byl w podobnej sytuacji? bylabym wdzieczna za odpowiedz,
pozdrawiam
Lena -
Re: czy można być 2 razy au-pair?
kamildzianka > 09-04-2009, 16:41
A ty jechalas z jakiegos biura? -
Lenapolen > 09-04-2009, 16:45
Tak, an samym poczatku, byla to niemiecka agencja, ktora w zaden sposob mi nie pomogla, kiedy mialam problemy przy pierwszej rodzinie, drugą rodzine znalazlam na stronie au-pair world, podobnie jak trzecia u ktorej chcialabym pracować od lipca. z Niemiecka Agentur nie mam juz nic wspolnego. -
cailet > 09-04-2009, 16:45
Z tego co ja wiem, to tylko w USA są (były ) takie ograniczenia. Ale to ze względu na specyfikę kraju. Znam ludzi, którzy są kilka razy au-pair, choć chyba nikogo, kto by jechał dwa razy przez agencję. -
Lenapolen > 09-04-2009, 16:56
[quote name="cailet"]Z tego co ja wiem, to tylko w USA są (były ) takie ograniczenia. Ale to ze względu na specyfikę kraju. Znam ludzi, którzy są kilka razy au-pair, choć chyba nikogo, kto by jechał dwa razy przez agencję.[/quote]
Z tego co wiem mozna być kilkakrotnie au-pair ale nie w tym samym kraju 2 razy, dluzej niż rok...
Slyszalam też, że istnieje forma zameldowania jako "gość" u danej rodziny, nie mam pojęcia, moze ktoś z was ma takie doświadczenia... -
cailet > 09-04-2009, 17:03
nie wiem, jak to jest dłużej niż rok, bo osoby, o których piszę, tyły raczej na wakacjach. -
kamysia > 09-04-2009, 17:24
. -
Johnson > 09-04-2009, 17:46
W innych krajach nie ma problemu z bycia pare razy au pair
w USA musza byc 2 lata przerwy -
cailet > 09-04-2009, 18:00
Johnson ---> swoją drogą, nie wiesz może czy te dwa lata przerwy to muszą być zawsze, czy tylko wtedy jak na wizie jest sekcja 212(e) wbita? -
Lenapolen > 09-04-2009, 18:10
Podalam zly tytul watku,
Wyszperalam wlasnie kawalek ustawy niemieckiego Urzedu Pracy:
"Dauer des Au-pair-Verhältnisses
Das Au-pair-Verhältnis muss mindestens 6 Monate dauern und kann maximal ein Jahr umfassen.
Eine erneute Beschäftigung als Au pair ist nicht möglich, auch wenn die Höchstdauer von
einem Jahr nicht ausgeschöpft wurde.", czyli maksymalnie rok. Moja ex gastmama mowila mi, że istnieje cos takiego jak zameldowanie takiej dziewczyny jako Gosc,a prywatnych mieszkan nie kontroluje sie. Ale to brzmi chyba jak praca na "czarno", czego bym nie chciala.
Z innego zrodla:
"Czy mogę pojechać dwa razy jako au pair do tego samego kraju?
Niestety, w każdym kraju można być jako au pair tylko raz w życiu, stąd też popularne są wyjazdy au pair po kolei do rożnych państwa świata."