-
-
Zostać.
gadulec1234 > 03-03-2009, 23:26
Witamw tym roku wybieram sie do Stanow jako au pair( planuje na 2 lata),jednak nie ukrywam ze chcialabym tam zostac na dluzej.Poznalam tam kogos, i wiem ze chcialabym tam z nim zostac ale wiem ze to trudne..on nie jest narodowosci amerykanskiej,konczy mu sie w tym roku studencka..Nie wiem jak to bedzie.Wiem,ze niektorym operkom poszczescilo sie i mialy mozliwosc znalezienia sponsora,studiowania, zamiany wizy na studencka..Jednak czy to naprawde jest mozliwe do zrobienia?Macie takie doswiadczenia za soba albo znacie kogos komu sie to udalo? -
Re: Zostać.
magd_ka > 04-03-2009, 0:03
Sponsora?? Co masz na myśli pisząc tu o sponsorze? 8O :lol: -
Summertime > 04-03-2009, 0:11
Wolisz nie otrzymać odpowiedzi -
gadulec1234 > 04-03-2009, 0:28
Mam na mysli osobe ktora bedzie sponsorowala moje studia-powszechny proceder w takich sytuacjach gdy chcesz studiowac w usa -poreczy za mnie itp..dziewczyny o czym wy pomyslalyscie -
dominikan@ > 04-03-2009, 0:50
He he pierwszy raz jak ktoś tak gdzies napisał na forum o au pair to pomyslałam sobie OMG. Teraz już wiem że sponsorem może być nawet host rodzina -
kamildzianka > 04-03-2009, 1:16
Raczej kiepsko to wyglada. On po wygasnieciu wizy studenckiej musi wrocic do kraju, chyba ze znajdzie jeszcze internship, albo pracodawce. Jednak aby byc sponsorowanym przez pracodawce musi miec fach, ktory jest poszukiwany w USA, np. neurochirurg.
Ty jako operka moglabys pewnie zmienic wize na studencka (chociaz uwazane jest to CHYBA jako zmiane wizy, przedluzenie wizy, zmiane statusu, czyli zerwanie kontraktu). Mam pare kolezanek, ktore tak zrobily. Najpierw znalazly sponsora, pozniej zmienily wize i studiowaly. Jednak i tu rowniez po wygasnieciu wizy sa zobligowane do wyjazdu z kraju, a watpie, aby mogly wrocic po raz drugi do Stanow.
Studia w Stanach sa bardzo, bardzo kosztowne - ok. 20.000$ za semestr, wiec musialabys znalezc kogos z grubym portfelem. Jesli myslisz o jakims kursie, ktory jest tanszy, to wtedy byloby latwiej, ale zazwyczaj szkola nie zapewni ci wizy na kurs, tylko chca cie od razu na czteroletnie studia.
Ja sie staram teraz o sponsorowanie przez mojego meza-Amerykanina. Musial wypelnic druk, udowodnic, ze moze pokryc koszty sponsoringu, ma wystarczajacy dochod na dwie osoby w rodzinie. Sponsor MUSI zarabiac wiecej niz 125% poverty line, czyli najnizszego dochodu. Do tego MUSI odprowadzac podatki co najmniej z trzech ostatnich lat, byc obywatelem USA, pracowac legalnie.
Tobie proponowalabym najpierw zajac sie kwestia swojego chlopaka i mozliwoscia zdobycia przez niego legalnego statusu na dluzej. Pozniej ty mozesz dolaczyc jako operka. Po dwoch latach wroc do Polski. Jesli w tym czasie jemu uda sie zdobyc status obywatela (5 lat), to dopiero niech sklada papiery na ciebie i mozecie wziac slub, ktory i tobie zapewni legalny status i pozniejsza zielona karte.
Innego wyjscia nie widze, ale mozesz jeszcze popytac tutaj:
http://www.usa.info.pl/board/index.php?showforum=43
Zmiana wizy na inna nie jest dobrze widziana przez urzednikow imigracyjnych i raczej trzeba sie tego wystrzegac. Lepiej wrocic do Polski i tam starac sie o inna wize w innym celu. -
gadulec1234 > 04-03-2009, 3:04
Hmm a jak wygladalaby taka sytuacja..Przypuscmy ze bedac au pair poznalabym amerykanina-wzielibysmy slub z milosci..Czy wtedy dostalabym legalny pobyt bez powrotu do pl (chodzi mi o to czy musialabym wracac do Pl aby dostac wize narzeczenska K1)? -
gadulec1234 > 04-03-2009, 3:06
Ahhh zapomnialam..a moj chlopak jest wlasnie jako internship..Przedluzal juz raz ta wize..a w maju mu calkowicie wygasa..Co teraz?Chyba jedyne wyjscie zostac nielegalnie -
kamildzianka > 04-03-2009, 3:16
Wize K1 uzyskujesz, gdy ty jestes w PL, a on (koniecznie obywatel) w USA.
Jest tez druga opcja: jest slub w PL, on wraca do siebie i sklada papiery o twoj legalny status. Wtedy ty juz wjezdzasz do Stanow z Zielona Karta w rece i Pozwoleniem na Prace. To jest Cr1.
Jesli wyjdziesz za maz na wizie turystycznej, badz J1, nie jest to dobrze widziane - wtedy zasypia cie pytaniami, czy planowalas slub ZANIM przystapilas do programu au pair, czy znalas tego chlopaka PRZED programem au pair, itd. Wiza K1 to wiza narzeczenska - jej celem jest slub. Wiza J1 - dla wymiany kulturowej, m.in. au pair do dwoch lat. Wiza turustyczna - tylko i wylacznie w celu zwiedzania i trzeba okazac, czy ma sie odpowiednia ilosc funduszy na koncie.
Jako au pair na J1 mozesz wziac slub, pewnie. Ale przy interview w sprawie Zielonej Karty bedziesz miala problemy, bo urzednik moze sugerowac, ze pobraliscie sie, aby przedluzyc twoj legalny pobyt.
Ja pojechalam jako operka, wrocilam do kraju, potem postaralismy sie na K1 i jestem zona obywatela.Wolalam to zrobic legalnie, choc powoli i kosztownie, ale nikt sie nie moze doczepic. W ambasadzie poznalam inna operke, ktora rowniez w czasie swojego pobytu poznala faceta i postarali sie o K1.
W sumie wiele jest przekretow, jak pare lat nielegalnie, potem slub i daruja ci wszystko. Ale to zalezy od ciebie, czy stac cie bedzie na psychiczny stres, pytania urzednikow, ostre spojrzenia, odrzucenie petycji. Ja wolalam jednak zrobic to poprawnie.
Jesli wezmiesz slub na J1, to nie dadza ci K1, tylko od razu anuluja status J1 (chyba), a bedziesz musiala zlozyc papiery na zalegalizowanie statusu (1010$ za petycje), do tego badania lekarskie (ok. 500$) i czekac, czekac, czekac.... -
kamildzianka > 04-03-2009, 3:21
Nie wiem, jak to jest z wiza studencka.Skoro wize juz przedluzal, to chyba drugi raz juz nie moze. A nie stac go na kolejny kierunek? Moze postaralby sie jeszcze o jakis kurs, aby byc dluzej?
Ale skoro on nie jest obywatelem, to zadne z was nie ma szans na legalny pobyt, zielona karte, ani obywatelstwo.
Moze szukaj sobie Amerykanina? :]