• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

umowa/kontrakt?

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• Porady prawne

• umowa/kontrakt?

• umowa/kontrakt?
  • umowa/kontrakt?

sandraan > 25-11-2008, 13:32

Witam,

w styczniu wyjeżdżam do UK jako au pair. jest to moj pierwszy tego typu wyjazd. Nie korzystam z agencji, host family znalazłam w internecie. Czy musimy podpisać umowę? Skąd wziąść taką umowę? Czy na lotnisku beda mnie pytac po ci lece i na jak dlugo?
  • Re: umowa/kontrakt?

Yoanna > 25-11-2008, 20:55

nie potrzebujesz umowy, zawsze powtarzam ze to i tak nic nie daje, rodzina bedzie chciala cie wyrzucic to wyrzuci, ty bedziesz chciala odejsc przed czasem to odejdziesz a umowa to kawalek papieru, jak dla mnie nic nie wartego

na lotnisku nikt cie o nic nie bedzie pytal, to nie te czasy. usmiechna sie, sprawdza paszport i tyle

sandraan > 26-11-2008, 10:56

Heh, właśnie z tą kontrolą na lotnisku to chyba przesadziłam No to super, bardzo dziękuję za informacje :mrgreen:

Galotti84 > 26-12-2008, 14:42

A ja jestem biurokratyczna (stad pewnie wybor kraju ;-) ) i uwazam, ze umowe warto miec. Zwlaszcza, ze w Szwecji umowa pisana jest wazna i mozna ja potem odpowiednio przeciwko rodzinie wykorzystac ;-) No i potrzebna jest do rejestracji w odpowiednich urzedach, aby byc tu legalnie.

Ale w UK pewnie jest inaczej, Yo wie lepiej.

eucaryotka1 > 15-02-2009, 11:00

Witam

Czy Au Pair dostaje National Insuarance Number?Chyba jakas umowa(papier)potrzebna jest aby te wszystkie sprawy prawne zalatwic...Czy sa jakies konsekwencje rezygnacji z programu?Prosze o informacje,z gory dziekuje i pozdrawiam

Yoanna > 15-02-2009, 14:38

w uk nie ma czegos takiego jak sprawy prawne dla aupairek. przyjezdzasz, operkujesz i tyle

eucaryotka1 > 16-02-2009, 0:18

Czyli Au Pair nie może ubiegać się o National Insuarance Number?To nawet w USA Au Pair dostaje Social Security,wiadomo że bez autoryzacji na inną pracę ale numer dostaje tak jak w przypadku każdej legalnej pracy...

Yoanna > 16-02-2009, 19:04

a dlaczego tak bardzo zalezy ci na insurance number?
  • Starszy wątek Nowszy wątek