• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Ubezpieczenie EKUZ i nie tylko

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• Byłam Au Pair

• Ubezpieczenie EKUZ i nie tylko

vegemilka > 04-11-2008, 0:59

Zupełnie wyleciało mi z głowy! Tutaj w Hamburgu, nie musiałam się o to martwić :?

Jakie ubezpieczenie wykupić najlepiej? I czy mogę to załatwić, będąc w Niemczech, tzn. bez konieczności wyjazdu do Polski? Aha no i lecę do Francji.

Bardzo proszę o odpowiedź
  • Re: Ubezpieczenie EKUZ i nie tylko

idril > 04-11-2008, 14:42

jak lecialam pierwszy raz do Szwecji to kupilam sobie karte euro <26

nie uzylam jej ani razu

tutaj w Uk jestem od maja i nie mam zandego ubezpieczenia i zyje [na razie ]

Yoanna > 04-11-2008, 20:52

julka ale uk to taki specyficzny kraj ze jako iz tu mieszkasz to masz zagwarantowana opieke medyczna mozesz bez problemu isc do przychodni i takie tam

idril > 04-11-2008, 22:53

taaaa?

wiem ze to okropne ale nigdy sie nie interesowalam tym [IGNORANTKA tak wiem ;/ ]

Yoanna > 04-11-2008, 22:56

hehe ja tez nigdy nie musialam a ponad dwa lata tu siedze ;D i w sumie prawie dwa lata placilam skladki na ubezpieczenie.. ale obecnie jestem tylko au pair to juz nie place..

byla operka chodzila tutaj do lekarza i bez problemu

no ale uk to kraj inny niz wszystkie, we francji tak pewnie nie ma

vegemilka > 06-11-2008, 1:24

Jeszcze nie wiem jak jest i przypuszczam, że się na własnej skórze nie przekonam, bo już od 5 lat jakoś nie musiałam iść do lekarza ..no dobra poza stomatologiem i ginekologiem..hehe..ale to i tak zawsze prywatnie :?

Dobra, zamówiłam, ku mojej uciesze - w internecie (bo już poważnie myślałam, że będę musiała na gwałt jechać do Polski) tą kartę 26, zawsze lepiej mieć pewność, że jakby co to coś jest

Yoanna > 06-11-2008, 18:10

dokladnie. juz ja raz sie mialam jak pojechalam do belgii na 3 dni i malo sie nie polamalam w drugiej godz pobytu ;/ i oczywiscie pierwsza mysl jaka mi przyszla do glowy gdy tak lezalam na schodach (i nikt mi nawet nie pomogl..) to ze jestem sama i bez ubezpieczenia ;/

Galotti84 > 11-11-2008, 23:23

bylam au pair prawie 2 lata (bez miesiaca) i ani jednego dnia nie mialam ubezpieczenia ;-)

swoja droga moge tyle powiedziec, ze jak sie przyjezdza do Szwecji, to nie trzeba nic miec, bo numer zalatwic personalny to nie problem w dzisiejszych czasach, a majac PESEL szwedzki ma sie automatycznie ubezpieczenie

Summertime > 11-05-2009, 15:35

Dziewczyny i chłopaki

Mam pytanie, otóż już wcześniej wywiązała się dyskusja na temat ubezpieczeń itp. ale trzeba trochę co nieco uporządkowac, bo tu burdel się robi

Pytanie kieruję w szczególności do Kamysi i Cailet, który radziły mi, żeby wziąć do UK kartę NFZ, czyli EKUZ. I generalnie każdy odsyła mnie z kwitkiem. Jakie papiery mam dokładnie wziąć jak będę udawac się po wydanie tej karty do ośrodka? Niby mam mieć odpis ZUA, w zusie powiedzieli mi że to nie będzie mi potrzebne, a jakieś inne papiery, niby mam mieć ksero legitki nie wiem po co, tym bardziej, że jako uPair nie jestem zatrudniona na żadną umowę, a z przychodni gdy się upominałam dostałam wniosek o zwrot kosztów leczenie...

Do ośrodka nnie mogę się dodzwonić od dwóch dni!!!!

Jeśli ktoś z Was już to załatwiał to czy móglby mi powiedzieć, jakie dokumenty musze zabrać żeby wyrobić EKUZ? Każdy gada co innego, mam tam kawałek, nie da rady się dodzwonić, a czas mnie cholernie goni, będe niezmiernie wdzięczna.

dominikan@ > 11-05-2009, 15:44

Summertime jesli masz ponizej 26 lat to polecam karte EURO26.
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Następna
  • Ostatnia