-
-
Problem z rodziną
Sherbe > 28-08-2015, 16:12
Hej.
W połowie sierpnia przyjechałam do rodziny koło Edynburga. Pracy nie jest aż tak dużo, mam do opieki dwójkę dzieci 4 i 5 lat. Miałam pracować od poniedziałku do czwartku. W co drugi piątek jednak przychodzą znajomi z dziećmi na które też muszę mieć oko. W sumie piątka dzieci (tego nie było w umowie). Hostka jest w ciąży więc zdarza się, że musi pojechać do szpitala. I wtedy ja zajmuję się dziećmi, nawet, jeśli jest po 17 (powinnam pracować do 17). Dzisiaj zostałam w domu sama z hostem. Na początku było dość miło, lecz później zaczął wypytywać, czy mam chłopaka i czy chciałabym mieć. Jak chciałam pójść na piętro zaczął się przytulać i zapytał, czy chciałabym się całować. Od razu się wykręciłam i poszłam na górę, ale on dalej wypytywał co będę robić i tak dalej. Nie ukrywam, że bardzo mi się to nie podobało. Później pojechał po hostkę, a ja, pomimo że mam dzień niby wolny, musiałam odebrać dziecko z przedszkola.
Nie wiem, co zrobić w tej sytuacji. Zachowanie hosta było bardzo dziwne. Na początku myślałam, aby wrócić od razu do Polski, ale nie mam wciąż za bardzo kasy. Powiedzieli, że będą płacić mi co miesiąc, a nie co tydzień, więc muszę czekać do samego końca sierpnia. Naprawdę nie wiem, co zrobić. -
Re: Problem z rodziną
Kwiatuszek > 28-08-2015, 17:44
hej! na wstępie współczuję. Co do tych wizyt innych dzieci, to z tego, co kiedyś czytałam, to takie spotkania 2-3 razy w miesiącu są chyba normalne i podczas nich Au Pair ma się opiekować dziećmi. Co do zachowania HF, to radzę Ci już po pierwszym incydencie powiedzieć o tym Twojej lokalnej opiekunce i zaznaczyć, że jego żona jest w ciąży, bo później mogą wyjść nieprzyjemne sytuacje. Co do wynagrodzenia, to nie wiem, czy to zależy od biura, ale raczej kieszonkowe powinno być wypłacane co tydzień, więc jeśli o tym nie rozmawiałaś z HP, to spróbuj, a jak nie, to też powiadom o tym koordynatora. -
Sherbe > 28-08-2015, 18:27
Tylko nie wyjeżdżałam z agencji. Myślę nad tym, aby odejść i dać hostom trochę czasu, aby znaleźli kogoś na moje miejsce. W umowie mam jednak, że zostanę na 6-12 miesięcy, więc nie wiem, czy mogę od tak odejść. -
PolishGirl > 31-08-2015, 15:07
po pierwsze to nie dawaj im czasu, bo mogą Cie wyrzucić z dnia na dzień i wyladujesz na ulicy. umową się nie przejmuj. pilnuj się tylko bo host będzie smalił do Cb cholweki a z tego moga być kłopoty. nie zostawaj z nim sam na sam a w razie czego nagrywaj na telefon wasze rozmowy. tak w ramach zabezpieczenia. -
PolishGirl > 31-08-2015, 15:07
poproś o tygodniówki-powiedz, że nie masz już gotówki i nie chcesz czekac m-c. -
Marjanne20 > 01-09-2015, 15:56
Dokładnie tak najpierw znajdź sobie inną rodzinę a dopiero potem im powiedz że odchodzić. Sytuacja z Hostem jest mega podejrzana tym bardziej że odwalił takie coś już na początku więc lepiej bierz nogi za pas masz do tego pełne prawo bo jakakolwiek umowa by między wami nie była to w tej konwencji o au pair jest apis że z ważnych przyczyn można odejść od tak a znam sytuacje że dziewczyny w agencjach były i miały umowy że niby jak wcześniej odejdą to będą płacić a to guzik prawda! jedna to po pierwszym dniu spakowała się jak hostów nie było w domu klucze zostawiła drzwi za sobą zatrzasnęła i tyle ją widzieli. i nikt jej nic nie zrobił.
Tylko znajdź sobie najpierw inną rodzinę bo znam również przypadki wyrzucenia au pair na ulicę. serio z dnia na dzień. a nigdy nie wiesz co to za ludzie.