-
-
Paszport/dowód - UE?
edyta_s > 07-01-2007, 21:03
Z tego, co się orientuję, żeby przekroczyć granicę, wystarczy dowód (a tak apropos można go zacz?ć wyrabiać tak, żęby w dzień ur. mieć go gotowym?), za to żeby legalnie pracować, potrzebny jest już paszport? Dobrze mnie poinformowano? Trochę dziwnie to wygl?da, ale cóż -
Re: Paszport/dowód - UE?
Gość > 07-01-2007, 23:03
Zeby moc sie zarejestrowac gdziekolwiek - policja, urzad migracyjny, skarbowy - potrzebny jest paszport. Na dowod mozna dostac alkohol w sklepach i pubach. Dowod tez uznawany jest na lotnisku.
Niedlugo wejdziemy jednak (mam nadzieje) do strefy Shengan i wcale nie bedzie nam paszport potrzebny
No ale zanim do tego dojdzie jest, jak wyzej napisalam.
Dobrze Cie poinformowano. -
Karolina_c > 06-08-2007, 11:52
Na granicy mozna tylko dowod mozna, ale zeby go wyrobic skladasz papiery w dniu urodzin dopiero. Niestety. -
MLODY-AU-PAIR > 08-08-2007, 23:17
Hmmm ale czesto przy załatwianiu wszelkich spraw potrzebny jest paszport , pozatym jesli policja cie wylegitymuje poprosi o paszport czesto nie akceptuja dowodu. -
Kachaaa > 21-03-2009, 21:34
a ja jade na 3 mies jesli juz w wakacje to mam paszport wyrabiac do U.K.? -
dominikan@ > 21-03-2009, 22:00
Kachaa jeśli masz dowód to nie musisz. Ja np: w dowodzie mam bardzo stare zdjęcie na którym mam inny kolor włosów i zeby nie było problemów (np: że to nie ja) to zawsze używam paszportu. -
Kachaaa > 22-03-2009, 11:13
aha no bo rodzice sie upieraja ze trzeba zrobic gdies czytalam ze moga angole problemy robic i na wszelki wypadek zeby zrobic se paszport ale nie wiem -
Mlody > 27-03-2009, 12:04
Dokumenty uprawniające do przekraczania granic państw Unii Europejskiej
Departament Konsularny i Polonii MSZ RP uprzejmie przypomina, że od dnia 1 maja 2004 roku obywatele Rzeczypospolitej Polskiej - zarówno dorośli jak i małoletni - mogą przekraczać granice państw UE nie tylko (jak przed przystąpieniem Polski do Unii Europejskiej) na podstawie paszportu, ale również na podstawie dowodu osobistego *.
Jednocześnie wyjaśniamy, iż:
*
małoletni mogą przekraczać granice państw Unii Europejskiej na podstawie własnego paszportu lub własnego dowodu osobistego;
*
organy wykonawcze państw UE są uprawnione do kontroli dokumentów tożsamości także obywateli UE, a brak dokumentu podczas rutynowej kontroli na terytorium poszczególnych państw może skutkować - zgodnie z ich ustawodawstwem wewnętrznym - nałożeniem kary pieniężnej.
Ponadto przypominamy, że przekraczanie granic Schengen celem wjazdu do innych państw Unii Europejskiej (nie będących członkami Schengen)przez obywateli państw trzecich zamieszkałych na stałe w Polsce w dalszym ciągu odbywa się na podstawie ważnego paszportu i wizy, jeżeli jest wymagana.
*/ Ustawa z 10 kwietnia 1974 r. o ewidencji ludności i dowodach osobistych (Dz. U. z 2001 r. Nr 87, poz. 960 z późn. zm.) oraz Directive 2004/3 8/EC of the European Parliament and of the Council of 29 April 2004 on the right of citizens of the Union and their family members to move and reside freely within the territory of the Member States (Offlcial Journal L 229, 29/06/2004 P. 35-48); Dyrektywa 2004/38/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie prawa obywateli Unii i członków ich rodzin do swobodnego przemieszczania się i pobytu na terytorium Państw Członkowskich, zmieniająca rozporządzenie (EWG) nr 1612/68 i uchylająca dyrektywy 64/221/EWG, 68/360/EWG, 72/194/EWG, 73/148/EWG, 75/34/EWG, 75/35/EWG, 90/364/EWG, 90/365/EWG i 93/96/EWG.
info: www Ministerstwa Edukacji Narodowej
Pozdrawiam