• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Pobyt w USA po AuPair. Czy to możliwe?

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Program Au Pair w poszczególnych krajach

• USA

• Pobyt w USA po AuPair. Czy to możliwe?

ewelina096 > 14-10-2014, 22:30

Cześć wszystkim  
    Już od kilku miesięcy planuję, że po ukończeniu LO zamierzam wyjechać do USA jako AuPair. Oczywiście wszystko może się zmienić jeszcze ale zawsze byłam zafascynowana Stanami dlatego też chce jechać tam przed studiami (chyba). I tu jest też moje pytanie czy po zakończeniu np. rocznego pobytu jako AuPair mogłabym się starać o przedłużenie pobytu? ( ale wiecie już tak na swoją ręke bez bycia aupair) czy to raczej nie możliwe? Chce również wiedzieć czy jako AuPair mogłabym tam zostać na studia i w trakcie np, studiów ubiegać się o obywatelstwo? Byłabym naprawdę wdzięczna gdyby ktoś mi odpowiedział lub podrzucił jakiś link gdzie mogę znaleźć jakieś przydatne informację. Jeżeli taki lub podobny wątek już był to serdecznie przepraszam(jestem tu nowa bo dzisiaj założyłam konto a mam tyle nurtujących pytań i wątpliwości że muszę gdzieś zaczerpnąć wiedzy).
    Dziękuję i pozdrawiam 
  • Re: Pobyt w USA po AuPair. Czy to możliwe?

Foxy Lady > 17-10-2014, 15:25

Ja kiedys chcialam to zrobic i planowalam pojechac do USA jako au pair, dostac sie na studia i starac sie o wize studencka. Na aupairkowej wizie nie mozesz zostac, bo to wiza taka jakby turystyczna. Jak zostaniesz w Stanach bez wizy nielegalnie to deportuja cie i dostaniesz zakaz wstepu do USA ale to w najgorszym przypadku. Mozesz tez wziac slub z obywatelem Stanow Zjednoczonych i martwienie sie o wize masz juz z glowy ).
    Generalnie jak dostaniesz wize na przyjazd do USA jako au pair, nie mozesz jej 'przedluzyc', no chyba ze znajdziesz inna rodzinke i tam tez bedziesz pracowac jako au pair - wtedy ponownie dostajesz wize turystyczna, lub jak kto woli, au pair. Mozesz na tej wizie byc w USA max 2 lata. Z tego co pamietam to chyba po zakonczeniu kontraktu au pair dostajesz ekstra miesiac na zwiedzanie kraju (?). Cos takiego mi sie obilo o uszy. Nie wiem, czy to dziala, ale ja wlasnie tez sie tym kiedys interesowalam, bo tez chcialam tak zrobic, i wlasnie planowalam pojechac jako au pair, ale probowac dostac sie na studia i jak sie juz dostane, starac sie o wize studencka. Najlepiej, zeby ktos, kto tak zrobil to potwierdzil. Zakladam, ze wiesz, ze studia sa dosc drogie. O obywatelstwo mozesz sie ubiegac, ale nikt nie powiedzial, ze je dostaniesz Z tego co pamietam, o obywatelstwo mozna ubiegac sie dopiero po 5 latach, poza tym egzaminuja cie z jezyka i historii USA Na wizie au pair/turystycznej nikt cie nie zatrudni, bo pracowanie na tej wizie jest nielegalne. Na studenckiej mozesz pracowac tylko okreslona ilosc godzin. Mysle, ze musialabys najpierw znalezc prace, dogadac sie z pracodawca, zeby pomogl ci sie postarac o wize pracownicza i dopiero myslec o osiedleniu sie na stale.
  • Re: Pobyt w USA po AuPair. Czy to możliwe?

EMO > 25-10-2014, 4:41

<URL url="http://forum.usa.info.pl"><s></s>http://forum.usa.info.pl<e></e></URL>

Poczytaj to. Mozesz sie dostac na studia (jak masz na tyle pieniedzy) ale to nie znaczy ze dostaniesz po nich zielona karte. Bedziesz musiala znalesc peacodawce zeby Cie sponsorowal co jest bardzo trudne. Oczywiscie mozesz sie zakochac I wyjsc za maz.
  • Starszy wątek Nowszy wątek