• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Rozmowa z Rodziną? Jakieś porady?

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Program Au Pair w poszczególnych krajach

• USA

• Rozmowa z Rodziną? Jakieś porady?

michal9o90 > 21-07-2014, 1:43

Z góry przepraszam, jeśli zły dział lub taki temat już był, ale jestem trochę rozstrzęsiony i sam nie wiem co robię

Otóż potrzebuję od was porad, wiem, że każda rozmowa praktycznie jest inna i ciężko tu coś poradzić, ale moze jednak?

Prawdopodobnie we wtorek późnym wieczorem będą miał swoją pierwszą rozmowę skype z rodziną, miałem już kiedyś przez telefon, ale jednak skype to zupełnie co innego, nie wiem jak powinienem się zachowywać, jak poprowadzić tę rozmowę? O co najczęściej pytali was w takich rozmowach?

DOdam, ze z rodzinką dobraliśmy się prawie idealnie, rodzina prawie idealnie mi pasuje i ze wzajemnoscią, rodzinka samam napisała w mailu, że do końca nie potrafią powiedzieć dlaczego ja, ale czują, że to dobry wybór i to samo ja czuję. Co prawda trwało to wieki, ale w końcu udało mi się chyba znaleźć. Jednak chciałbym abyście podzielili się ze mną jakimiś radami jak rozmawiać z Amerykańskimi rodzinami przez skype... Dodam, że rodzina jest bardziej taka pozamiastowa i mieszkają trochę po za miastem, plus mają 3 chłopaków (8,11 i 13) mi to pasuje, po prostu po profilu i mailach z rodziną, uważam, że są wręcz idealni, jednak i tak się obawiam rozmowy skype.
  • Re: Rozmowa z Rodziną? Jakieś porady?

yamisouls > 21-07-2014, 12:59

przede wszystkim nie ma czym sie stresowac! Dużo się uśmiechaj i pytaj o dzieci to zawsze robi dobre wrażenie i poszukaj sobie na blogach jakichs list pytan do HF. Będzie dobrze

michal9o90 > 21-07-2014, 14:14

Ta problem tkwi w dzieciach właśnie, rodziny dość skrupulatnie opisują swoje pociechy i nie zostaje wiele miejsca na pytania. tym bardziej, ze ja nie jestem typem człowieka, który lubi o wszystko wypytywać, ja się świetnie dogaduje z dziećmi jak już z nimi przebywam, ale wypytywanie o nie jest dla mnie jakieś takie nienaturalne i ciężko mi coś wymyślać, kiedy już najważniejsze wiem NO ale może jakoś to będzie.

nutella > 21-07-2014, 16:40

Po pierwsze i najważniejsze uśmiech. Pierwsze wrażenie zdziała najwięcej. Przynajmniej tak sobie myśle. Ja miałam pierwsza rozmowę w piątek i oczywiście nie obeszło sie bez stresu i tego, ze zdarzało sie odpowiedzieć "i dont know" na pytanie, ktore wysłano mi I tak wczesniej na maila. Więc ja od siebie dodam, ze chyba lepiej improwizować i mowić cokolwiek niż wyjechać z taką odpowiedzią

Ale sądzę, że dobre wrażenie jest w stanie zatrzeć jakieś niedociągnięcia.

Moja rozmowa była troche inna, bo moja podopieczna skończy za miesiąc 13 lat.

Nawet jeśli to absolutnie nie w twoim stylu dopytywać się o wszystko, to i tak bym się przemęczyła i w imię zasad popytała o ulubione zabawy, posiłki dzieciaków.

Rodzice to uwielbiają.

Każda rozmowa jest inna. Na pewno powtarza sie kwestia doświadczenia, czy co byś robił z dzieciakami w wolnym czasie. Ja byłam tez pytana o to jak rozwiązuje konflikty, czy jestem cierpliwa i co pozwala mi stay calm. Host mum chciała tez wiedziec, czy lubie się szwędać po nocach i wychodzić na imprezy Pytała, co robiłabym w wolnym czasie.

A jeśli jestes pewien, ze to perfect match, to pewnie ta rozmowa to i tak formalność Grunt to żebyście się dogadali i coś zaskoczyło.

michal9o90 > 21-07-2014, 16:50

Pewien w 100% nie jestem, ale coś zaskoczyło chyba między nami, tak mi się wydaje, jedyne czego się obawiam to rozmowy, bo mój angielski jest taki sobie, chodź, wiem, że dam radę, bo już kiedyś rozmawiałem prawie pół godziny przez telefon z jedną Rodzinką (z matką) i jak czegoś nie wiedziałem, to na około to wytłumaczyłem. Utwierdzali mnie w przekonaniu, że mój ang jest ok, ale ja mam inne zdanie o tym xD

No właśnie myślałem, czy by jakiejś listy nie zrobić takich podstawowych pytań i odpowiedzi, które mogą paść w tej rozmowie.

labamba > 22-07-2014, 17:06

ja zrobiłam taką listę! hahah tylko że to był trochę inna sytuacja, bo jestem Au Pair w Hiszpanii, a że mój hiszpański nie był zarąbisty jak tu wyjeżdżałam to stwierdziłam, że w razie co przeczytam sobie pytania ze stronek do szukania Au Pair i rodzinek i wszystkie przeczytałam, odpowiedziałam na nie po hiszpańsku ze słownikiem i prawie żadno nie padło w czasie rozmowy hahaha Tam był też dział "o co spytać rodzine" i niektóre z tych pytań użyłam. Może spytać jak lubią się bawić, bo chcesz przygotować się wcześniej, żeby znać słówka i wiedzieć o co chodzi w grach, poza tym możesz spytać czy są na coś uczuleni, bo jeśli tak to chętnie poczytasz w internecie, żeby przypadkiem nie zrobić nic złego. Spytaj o swoje obowiązki, jak będzie wyglądał twój dzień. Uśmiechaj się, nawet jeśli się będziesz denerwował i przez to zapomnisz jakiegoś słówka albo coś to im to powiedz, że się denerwujesz i przepraszasz, bo zawsze to będzie odebrane tak ludzko, że przecież to dobrze, że się denerwujesz, bo to znaczy, że Ci zależy!
    Powodzenia

januszpogorzelski0 > 04-08-2014, 16:08

Jeśli już wcześniej rozmwawiałeś z rodziną to na Skype nie powinienneś mieć problemów, Najważniejsze, że dobrze się dobrałeś z rodzina.
  • Starszy wątek Nowszy wątek