-
-
jestem legalnie w niemczech
iron_wanienka > 26-10-2006, 10:58
z tego co wiem to mozna byc tylko raz w niemczech. tesknie i chce zrezygnowac i wrocic do polski. czy np za kilka miesiecy bede mogla ponownie znalezc legalnie rodzinke w niemczecz? tnz w przeciagu roku? pozdr -
Re: jestem legalnie w niemczech
Gość > 04-11-2006, 18:02
Unia czy nie Unia, niektore kraje maja swoje reguly. Niemcy maja dla Polakow rynek zamkniety, jedyna prace jaka mozna legalnie wykonywac to au pair - prosze spytac jakiekolwiek dziewczyny mieszkajace tam. Potrzebne jest pozwolenie na pobyt - jesli chce sie tam byc dluzej niz x miesiecy (w przypadku Szwecji i Finlandii jest to 3, wydaje mi sie ze w Niemczech to samo). Pozwolenie na pobyt wydawane jest w Szwecji na podstawie umowy o prace - ktora moze byc au pair - ale nie obowiazuje tylko i wylacznie na rodzine, na ktora zostalo wydane (bo jednoczesnie czlowiek sie tam legalnie melduje tymczasowo), ale na caly kraj na czas na jaki zostalo wydane (jesli ktos wie o co mi tak dokladnie chodzi) - w moim przypadku jest to 12 miesiecy. W ciagu tych 12 miesiecy moge porzucic rodzine, jechac do Polski, znalezc sobie nowa i nadal byc legalnie. Nie mam pojecia jednak, czy w Niemczech dziala to tak samo.
Brak regul jest tylko w niektorych krajach - w tym Wielkiej Brytanii i Irlandii, gdzie au pair nie ma obowiazku rejestracji w zadnym urzedzie i mozna sobie nia byc ile sie tylko czlowiekowi zywnie podoba. Niemcy sa jednak jednym z tych bardziej skomplikowanych krajow na dzien dzisiejszy
I kto tu wie g.? -
Mlody > 06-11-2006, 5:04
Wyczyszczone...
Wracajac do pytania i tematu...
Emi - dziekuje za pomoc
W Niemczech rejestracja jest obowiazkowo - to czy w przeciagu roku mozna wyjechac jako au pair raz dwa razy czy piec razy jest w olbrzymim stopniu zalezne od sposobu rozwiazania umowy z dotychczasowa rodzina.
Czasami wracajace dziewczyny po 4 miesiacach maja problem z ponownym "legalnym" podjeciem programu au pair na terenie Niemiec. Sposobow na ich obejscie jest kilka, ale to wszystko jest zalezne jaki okres czasu uplynal od 1 rejestracji, jaki byl powod wczesniejszego powrotu, ile czasu dana osoba byla poza programem itp itd.
Czasami dziewczyny ktore sa w Niemczech na okres wakacji maja problem aby wyjechac na 12 miesiacy....
Mozliwosci sa, wazne aby nie spalic za soba mostow i zostawic sobie jakas furtke, jak nie rodzine czy biuro to moze sasiedzi ktorzy w razie czego poswiadcza nasze dobre zamiary i uczciwosc.
Pozdrawiam mlody -
MLODY-AU-PAIR > 06-11-2006, 6:31
No a niby gdzie te dziewczyny maja sie rejestrowac???
Pierdolenie -
Gość > 15-11-2006, 15:26
to ja sie znowu wtrace - w Finlandii au pair rejestruje sie na policji, w Szwecji w urzedzie migracyjnym -
xMala__Mi > 15-11-2006, 23:21
no, ale ze legalnie mozna tylko jako aupair, to nieprawda
mozna tez sprzatac, opiekowac sie dzieckiem/osoba starsza itp, niestety do tego celu trzeba miec zalozona firme, wystawiac rachunki itd
moja przyjaciolka byla legalnie aupair 1,5 roku , bo zmieniala rodzine -
risette1 > 16-11-2006, 11:13
Jesli chodzi o inna prace niz AuPair...Moja kolezanka, ktora od roku jest Aupair w Niemczech i chce tu zaczac studia starala sie znalezc inna prace...Jednak w urzedzie powiedzieli jej, ze musi wykazac ze mieszkala tu co najmniej 3 miesiace z czego bycie AuPair absolutnie sie nie liczy...Ponadto, pracodawca musi wykazac, ze zaden inny Niemiec nie staral sie o te prace...Starasznie duzo biurokractwa i narazie dziewczyna dala sobie spokoj. Zostala tu kolejny rok, zmienila rodzine ale jest tam w charakterze pomocy domowej bo chlopak ma jakies 16 lat i raczej opieki nie wymaga -
xMala__Mi > 16-11-2006, 20:07
to niedokladnie jest tak. nie chce tu sie wdawac w detale. jezeli zalozy firme moze pracowac, ale jako swoj wlasny pracownik, jako sprzataczka lub opiekunka, albo np "firma cateringowa". musi to byc firma jednoosobowa, jezeli ma zameldowanie w de, moze zalozyc tu i bedzie taniej, jesli nie, musi to zrobic w polsce. a jak juz bedzie studentka, niektore prace jako student moze podejmowac, oczywiscie nie wszystkie, ale sporo polek w ogole robilo tak, ze szlo na studia po to , zeby moc pracowac (ale to zanim staly sie platne) np na polonistyke.. coz, kazdy sobie radzi, jak moze;P
a tak btw, fajnie masz mieszkajac w hildesheim;] lubie to miasteczko, wiaza mnie z nim wspomnienia z m'era luny 2005;] bylas tam w tym roku podczas tego festiwalu? wiem, ze nie na temat, ale ciekawi mnie, jak normalsy patrza na najazd mrokow -
risette1 > 22-11-2006, 13:52
Zaciekawilas mnie tym festiwalem, nigdy o nim nie slyszalam...Z relacji w necie wynika, ze to wydarzenie na skale calych Niemiec...Mysle ze wybralabym sie tam z ciekawosci, jednak wydaje mi sie ze niepasowalabym do tego towarzystwa :wink: Troche za mroczno, ja potrzebuje sloneczka do szczescia -
FutureAuPair > 15-04-2007, 14:15
Czy to prawda,że w Niemczech można pracować jako aupair legalnie tylko do ukończenia 25 lat??? I czy liczy tu się wiek kalendarzowy czy rocznikowy?