• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Gdzie się poskarżyć?

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• Masz pytanie? Napisz je tutaj!

• Gdzie się poskarżyć?

• Gdzie się poskarżyć?
  • Gdzie się poskarżyć?

truskawkowe-ciasteczko > 13-07-2014, 17:33

Jestem Au Pair w Austrii. Rodzine znalazłam w internetach , bez agencji. Opiekuje się 4 dzieci. Podpisałam załącznik w umowie ,że nie odejde póki nie będą mieć kogoś nowego .  Do takiej bandy ciężko kogoś znaleźć a tu jest też prawdę mówiąć wieś ,więc mało chętnych na to miejsce. Mimo ,że było momentami ciężko to postanowiłam do końca umowy wytrzymać.
    Poprzednia Au Pair też była  Polką i mi nakreśliła trochę jak wygląda sytuacja. Nie wierzyłam do końca - dopóki na własnej skórze nie przeżyłam.
    Tak naprawdę w największym skrócie .
    W umowie mam ,ze bede 20 godzin tygodniowo pracowac a prawda jest taka ,ze żeby gdziekolwiek wyjść musiałam praktycznie błagać . Najlepiej ,żebym cały czas w domu z dzieciakami siedziała.
    Druga sprawa - jedzenie. Jeżeli coś przy niej jem to patrzy krzywo i czasem komentuje - owoce są dla dzieci , pijesz za dużo mleka , znowu coś jesz? Na wspólne posiłki mnie nikt nie woła . Siedzę w pokoju kiedy oni jedza i jak nikogo nie ma to zakradam się do kuchni i coś wyjadam .
    Trzecia rzecz- maja drugi duży dom w którym mieszka taka starsza ciocia. Czasem muszę u niej sprzatać.
    Po czwarte - jadą teraz na urlop i mnie nie biorą ,powiedziala mi ,ze ona mnie w tym czasie w domu nie potrzebuje  (czyli mam spadac ) . Dokładnie nie wie kiedy wróca i kiedy ja mogę wrócić .
    Wiem ,że niektórzy pomyślą,ze to moja wina bo doprowadziłam do takiej sytuacji ,ale ja jestem jedna kontra cala rodzina w obcym kraju  i w dodatku ta klazula,ze nie moge odejsc poki kogos nie znajdzie na moje miejsce (boje sie jednak konsekwencji prawnych) .
    Mój czas dobiega tutaj końca,ale uważam ,ze ta kobieta nie powinna miec Au Pair .
    Chiała bym napisać list czy meila do jakiegoś biura , które by nie zezwoliło jej na posiadanie Au -Pair.
    Możecie mi coś doradzić ???
  • Re: Gdzie się poskarżyć?

Sunniva > 13-07-2014, 17:41

Dziewczyno, jakich konsekwencji prawnych?! Przeciez oni zlamali umowe - nie dotrzymuja jej punktow, pracujesz wiecej niz 20 godzin - koniec, Ty masz rowniez prawo ja zlamac. Przeciez cie nie zglosza na policje takiego czegos, do tego sami umowy nie przestrzegali! Powiedz ze rezygnujesz, dajesz im 1-2 tygodnie, i wracasz do Polski. Jak zaczna krzyczec czy Ci grozic to masz juz spakowana walizke i wychodzisz... Proste...
    Przez jaka strone ich znalazlas? Mozesz napisac do APW czy gdzies, ze jestes au pair u takiej a takiej rodziny i ze zglaszasz wiele nieprawidlowosci to moze zablokuja im mozliwosc zalozenia konta czy cos, nie wiem nie wiem.
  • Re: Gdzie się poskarżyć?

truskawkowe-ciasteczko > 13-07-2014, 17:47

APW no wiesz ja rozważałam takie odejście ,ale teraz mi został tylko miesiąc u nich ,weic jakoś wytrzymam. A pewnie gdyby doszło do sytuacji ,ze bym tak po prostu odeszła to pewnie było by moje słowo kontra jej słowo i nie wiem komu by uwierzyli. Za miesiąc przylatuje nowa ofiara hmm a pair z Azji , ona jest z agencji .
    Chciała bym bardzo wiedzieć czy jest taka możliwosć ,ze ktos nie ma prawa miec au pair ?
  • Starszy wątek Nowszy wątek