• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Niepełnosprawne dziecko

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• O wszystkim związanym z programem Au Pair

• Niepełnosprawne dziecko

bergamotka > 23-06-2014, 15:12

Cześć. Chciałabym zapytać, czy jest tutaj operka, która zajmowała się dzieckiem z niepełnosprawnością? Dostałam ciekawą ofertę, ale zupełnie nie mam doświadczenia w tego typu pracy (operką byłam dwukrotnie, ale zawsze zajmowałam się zdrowymi dziećmi). Co prawda rodzina wymaga ode mnie bycia kimś w rodzaju "teacher assistant" a nie np. pielęgniarką, ale jeśli ktoś ma jakieś doświadczenie, może podzielić się jakimiś spostrzeżeniami, radami to bardzo proszę.
  • Re: Niepełnosprawne dziecko

Haku92 > 24-06-2014, 11:25

Dowiedz się przedwszystkim co jest z tym dzieckiem. Do mnie zgłaszały się rodziny z dziećmi z Zespołem Downa ( ani słowa nie wpominając o tym w teksie|) Po zdjęciu zobaczyłam, a potem wiedzę ( że opieka nad niepełnosprawnym)

bergamotka > 24-06-2014, 19:05

Dziecko ma 10 lat, dziewczynka. Cierpi na coś, co określiłabym jako łagodne dziecięce porażenie mózgowe (w każdym razie dziecko chodzi, samo jeździ do szkoły, z mową ma za to trudności, zbyt sprawne fizycznie też nie jest). Widziałam ją przez skype, nawet próbowałam z nią rozmawiać. Ciekawi mnie po prostu czy ktoś zajmował się niepełnosprawnym dzieckiem i co może mi o takim doświadczeniu powiedzieć.

labamba > 27-06-2014, 14:14

zajmowałam się przed wyjazdem niepełnosporawnym chłopcem. On ma co prawda lekki stopień autyzmu, ale byłam też w klasie integracyjnej, więc było kilka niepełnosprawnych osób. Zdaje mi się, że na dłuższy czas męcząca praca. Co prawda sprawiająca satysfakcję, gdy coś się udaje zrobić z dzieckiem, gdzy widzi się, że się pomaga! Trzeba mieć mnóstwo cierpliwości i zawsze pamiętać o tym, że nie wszystko będzie tak samo jak z dziećmi pełnosprawnymi. Nie każdy się nadaje do takiej pracy, więc może spróbuj najpierw w swoim mieście znaleźć jakieś miejsce gdzie mogłabyś zobaczyć jak to jest. Idź chociaż na kilka godzin i jeśli poczujesz, że to dla Ciebie to rozważ to. Dziewczyny wyżej dobrze pisały, że musisz dokładnie spytać o obowiązki.

Innominata > 27-06-2014, 18:18

hej. Ja jadę opiekować się niepełnosprawną dziewczynką i jej zdrowym bratem. Jestem fizjoterapeutką i to była że tak powiem moja grupa docelowa, żeby zdobyć trochę doświadczenia. Praca z niepełnosprawnymi dziećmi nie zawsze musi być bardziej wymagająca, dużo zależy też od stopnia i rodzaju niepełnosprawności, ale czesto się zdaża, że tak jest. Może się zdażyć, że takie dzieci będą wymagały więcej uwagi, ale myślę, że trzeba po prostu przyzwyczaić się do sposobu w jaki funkcjonują. Słyszałam od innych operek, że większy miały problem ze zdrowym rodzeństwem, które bardzo zabiegało o uwagę.
    Wypytaj rodzinę o wszystko. O dziecko, rodzeństwo, terapie, czy dalsza rodzina pomaga, jakie będą twoje obowiązki itd.

Angus9 > 10-07-2014, 12:57

Ja nie widzę problemu.Owszem takie dziecko wymaga więcej opieki,ale to też jest dziecko.

bergamotka > 19-07-2014, 18:57

To może pora się odezwać. Od wtorku opiekuję się tą dziewczynką i wybór tej rodziny był strzałem w dziesiątkę. Jestem po raz trzeci Au Pair (dla dziewczynki drugą) i śmiało mogę powiedzieć, że to najfajniejsze i najłatwiejsze do opieki dziecko jak dotąd. Ma problemy z komunikacją, trochę z chodzeniem, umysłowo pozostaje na etapie kilkulatka (w pewnych sprawach) lub na etapie niemowlęcia (w innych). Wydaje się też trochę autystyczna. Uśmiech nie schodzi jej z twarzy i w dodatku od razu mnie polubiła, co niezmiernie mnie cieszy, bo wydawało mi się, że do takich dzieci akurat podejścia nie mam. Rodzice tak samo przesympatyczni i bardzo pomocni. Zwłaszcza mama, zakochana niejako w polskim jedzeniu.
    Dzisiaj pracowałam z nią pięć godzin i szczerze wolę te pięć godzin, w których nie mogę spuścić z niej oka niż godzinę z tymi rozpieszczonymi i obrażalskimi dzieciakami, z którymi miałam do czynienia wcześniej. Aż szkoda, że tu tylko 6 tygodni jestem.

Afra > 30-09-2014, 18:34

No to super, że jesteś zadowolona!
  • Starszy wątek Nowszy wątek