-
-
Hiszpania a ubrania
Blanquette > 16-06-2014, 15:37
Cześć!
Chciałam się dowiedzieć od osób, które już były au pair i summer au pair w Hiszpanii o mój okrutny dylemat. Prawdopodobnie od początku lipca do końca sierpnia/września będę au pair w Arroyomolinos, miejscowości leżącej praktycznie pod samym Madrytem. Super opcja jeśli chodzi o zwiedzanie, za to pojawia się tu u mnie pytanie. Jak wygląda sytuacja z cenami i jakością ubrań w Hiszpanii? Czy warto wybrać się do Madrytu i coś tam sobie zakupić? Czy może lepiej wziąć więcej ubrań z domu, przyoszczędzić kasy i będąc już w Polsce ją wydać? Jakie sklepy tam polecacie? Pytam, bo to mój pierwszy wyjazd i kompletnie nie wiem, czego się spodziewać.
Pozdrawiam serdecznie! -
Re: Hiszpania a ubrania
Gosia1423 > 16-06-2014, 19:37
Ja ubrania normalnie zabierałam ze sobą, więc za bardzo się nie orientuję... po za tym byłam na wyspach, a wiadomo, że tam jest troszkę inaczej. Wiem, że dobrej jakości rzeczy znajdziesz w El Corte Ingles, ale jednocześnie ceny są tam dosyć wysokie. -
labamba > 16-06-2014, 21:23
Mówię o sytuacji w Madrycie:
w El Corte Ingles jestem zakochana w biżuteri ze sklepu "Sfera". Biżuteria kosztuje w przeliczeniu tak jak w Polsce, ale jak na nasze kieszonkowe tutaj to można spokojnie znaleźć coś dla siebie za te ceny!
Tania biżuteria jest także przy metrze (albo raczej w) Vodofone Sol - dałam 2 euro za naszyjnik!
Ubrania nie są mega tanie, ale z drugiej strony na to jak się tam zarabia to jest dobrze. Uważam, że warto rzucić się na wyprzedaże z Hiszpańskich sieciówek (Pull&Bear, Stradivarius, Bershka, Zara to wszystkojest z Hiszpanii), a do tego jest mnóstwo sklepów typu second-hand lub butików. -
ka.wa > 16-06-2014, 22:01
hahaha Primark, najtańsze gówno -
cookiemonster > 21-06-2014, 12:54
to ja też zapytam o ubrania ale w trochę innym kontekście: nie gdzie kupować na miejscu, tylko co zabrać, żeby nie musieć kupować
będę w Madrycie, tylko na wakacje. wiadomo, w Hiszpanii latem należy się spodziewać upałów. a co z ciuchami "grubszymi"- długie jeansy, bluza, sweterek? raczej wezmę, ale pytanie ile, żeby nie przesadzić? jakie są tam temperatury we wrześniu, lub nocami- czy bywa chłodno? co byście zabrałybyście? proszę o odpowiedź bardziej doświadczone dziewczyny -
labamba > 21-06-2014, 20:01
Ok ja jakoś mega doświadczona nie jestem, bo minęły dopiero 3 tygodnie, ale z tego co zauważyłam: za dużo ciepłych rzeczy nie bierz. Narazie ze swetrów miałam na sobie najczęściej taki sweterek z rękawkiem 3/4 na dodatek arużowy i też czasami musiałam go zdejmować! Spodni długich dwie pary w razie gdyby rano było zimno (było raz) albo bardzo późno w nocy, ale przeważnie krótkie spodenki, spódniczki, sukienki! Dwie pary spodni w razie gdyby się jedne rozwaliły jak to w moim przypadku. Pamiętać trzeba o dobrych butach! Ale wydaje mi się, że to jakie jest akurat oczywiste. Bluzki z krótkim rękawkiem, najlepiej jak najbardziej przewiewne, zwykłe bokserki też się super sprawdzają! Biżuteria tutaj jest tania jak na to ile zarabiamy (od piątku jest w "Sfera" przecena kolczyki 2-4 euro, naszyjniki 4!)
+coś o czym ja zapomniałam i musiałam kupić tutaj penseta i nożyczki do paznokci -
ka.wa > 23-06-2014, 17:11
jak jedziesz na wakacje to zabiez duzo tshirtów takich zwiewnych i krótkich spodenek, zwiewne sukienki, kombinezony, spódniczki, japonki i styka
weź sobie ze 2 swetry cienkie i bikini w razie plaży/basenu
i dobry krem z filtrem -
karinamora > 12-08-2014, 15:02
Dzięki właśnie powoli normuje sprawę z budową domu i planuje taki wyjazd 7 dni do Barcelony. Chce odwiedzić Camp Nou, ale nie tylko.