-
-
pare pytan o wyjazd do U.S.A
BoogiWoogi > 02-06-2014, 22:32
Hej.
od długiego czasu zamierzałam wyjachać tam jako au pair, ale z braku prawka musiałam odłozyc. teraz planuje wyjechac do Anglii badz Irlandii nauczyc sie porzadnie jezyka, zdobyc godziny itd, itp.
O wybór agencji nie pytam, ale ciekawi mnie które stany sa godne uwagi. oczywiscie prócz N.Y, Florydy. kiedys widziałam watek na ten temat, ale teraz nie moge go znalesc.
Druga sprawa, kiedy najlepiej składac papiery? tzn kiedy jest najwiekszy "popyt" na au pair?
Dzieki -
Re: pare pytan o wyjazd do U.S.A
Asia93 > 09-07-2014, 23:31
Ja właśnie będę leciała do USA w sierpniu. Z tego co słyszałam to najgorzej jest składać przed wakacjami (tak jak ja złożyłam) bo najwięcej jest chętnych au pair w tym czasie, a najwięcej rodzin szuka na sierpień/wrzesień ( tylko tak słyszałam). Więc z tego co słyszałam najlepiej jest składać papiery 2/3 miesiące przed planowanym wylotem minimum 1 miesiąc przed życzę powodzenia :lol: -
Re: pare pytan o wyjazd do U.S.A
laomi > 23-09-2014, 22:11
Witam !
Z zaciekawieniem czytam wszystkie wątki, tematy o Au Pair !
Wspaniale, że trafiłam na to forum.
Planuje wyjazd do USA (jakże by inaczej) ale za jakiś czas..
chce skończyć magisterkę i przez ten czas podszkolić język gdyż jest na bardzo słabym poziomie.
Nurtuje mnie kilka pytań, mam nadzieję że udzielicie mi odpowiedzi na nie !
1) Czy rodziny dają wam czas na zaaklimatyzowanie się ? Tzn. jakieś wspólne zwiedzanie miasta, pokazują szkoły dzieciaków, place zabaw?
2) Czy to "kieszonkowe" starcza ? Mam na myśli to, że jak uda mi się polecieć to chciałabym pozwiedzać ale i oczywiście coś sobie kupić,
pobawić się..
3) Nauka - Collage ! Kiedy macie na to czas ? Chciałabym wybrać naukę języka angielskiego..jak wyglądają zajęcia ? Trudny jest egzamin? Co jeżeli się go nie zaliczy? Ile one trwają, jeżeli się je zakończy czy można podjąć się czegoś innego, nowego ?
4)Kontakt z innymi Au Pair, czy znajdę wsparcie innej koleżanki/kolegi w okolicy ?
5) Jak wygląda ten dodatkowy miesiąc zwiedzania ? Mam tutaj na myśli czy np. rodzina "wyrzuca" was z domu i jesteście same ?
Na razie tyle