• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Godziny pracy

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• O wszystkim związanym z programem Au Pair

• Godziny pracy

• Godziny pracy
  • Godziny pracy

Aldaa7 > 02-06-2014, 16:40

Witam,

Od piątku jestem au pair w Birmingham i coraz mniej mi się to podoba. Szczególnie godziny pracy. Zaczynam około 7:30 - gdy dziecko wstanie, a kończę o 20. Weekendy pomimo, że rodzice są w domu wyglądają tak samo - tylko ja zajmuję się dzieckiem, a oni śpią do późna. Moimi wolnymi dniami mają być środa i czwartek, gdy dziecko będzie w przedszkolu (jak z nimi rozmawiałam to myślałam, że wolne będą też weekendy), ale przypuszczam, że to ja będę musiała zająć się dzieckiem przed przedszkolem i po (wykąpać, zrobić śniadanie). Wiec to nie do końca wolne dni. Moimi dodatkowymi obowiązkami są: utrzymanie salonu, kuchni, łazienki i pokoju dziecka w czystości, pozamiatat codziennie w kuchni i salonie oraz co drugi dzień zmyć też podłogę, a także wyprasowac ubrania dziecka po praniu. Mam dostawać £300 na miesiąc. O ile dodatkowe obowiązki mi odpowiadają o tyle czas pracy nie. Jeszcze nie mamy podpisanej umowy. Myślicie, że powinnam im powiedzieć, że mi to nie odpowiada? Czy po prostu dramatyzuje? Rozumiem, że jak są w pracy i wracają do domu o 19 to nie mają jak zająć się dzieckiem, ale mogliby go wykąpać wieczorem, a skoro są w domu w weekendy to mogliby się nim zająć. Nie wyobrażam sobie, że mam pracować nadal tyle godzin dziennie...
  • Re: Godziny pracy

oluss > 02-06-2014, 17:09

koniecznie m o tym powiedz! skoro sa w domu powinnas miec weekendy wolne albo conajwyzej kilka godzin rano pracowac i reszta dna wolnego

paulinanor > 02-06-2014, 21:30

Zdecydowanie za dużo pracy i kieszonkowe nie wysokie. Ja bym proponowała abyś poprosiła ich o dokładny plan tygodnia. Jeżeli Ci przedstawią to jak to teraz wygląda to powiedz że dla Ciebie to jest za dużo. Jak nie znajdziecie kompromisu to ja nie widzę sensu u nich zostać, szczególnie jeżeli nie masz umowy.  Tylko, jeżeli nie będą chcieli niczego zmieniać to poczekaj ten miesiąc by przynajmniej zapłacili Ci i szukaj nowej rodziny od przyszłego miesiaca a im nic nie mów.

pawel.mat33 > 03-06-2014, 19:24

Jeśli umawiałaś się na wolne weekendy, a potem zmienili zdanie, to zastanów się nad zmianą rodziny. No chyba że wystarczą ci te dwa wolne dni w tygodniu.

Aldaa7 > 03-06-2014, 23:40

2 w pełni wolne dni mi wystarczą, ale pracownie po 12h przez 5 dni to jak dla mnie o wiele za dużo.

Sunniva > 04-06-2014, 13:00

Powiedz im to, że Cię to przeciążą, poważna rozmowa. Ja sama odchodzę z programu, bo dzieci to diabły a muszę do tego sprzątać caly dom - ale ja mam 3 dni wolnego co najmniej! Powiedz, że jak są w weekendy w domu to powinni Ci pomagać, że chcesz mieć 2 pełne dni wolne (np. gdy dzieciak w przedszkolu), żeby pozwiedzać czy cokolwiek.
    A jak Ci się podoba okolica? Moja ciocia się tam wyprowadza z okolic Londynu, w przyszłym roku

Aldaa7 > 04-06-2014, 17:46

Dwa dni w pełni wolne mam - jednak oni się nim zajmują przed przedszkolem i po. Pogadam z nimi jak tylko wrócą z pracy. Może zgodzą się, że np w weekendy tylko do 10-12 zajmę się dzieckiem - i tak to będzie więcej niż 30h tygodniowo, ale na pewno nie 60 jak teraz... A jak nie to mam kilka innych rodzin, do których mogę wyjechać od razu. Jednak wolałabym się jakoś dogadać. A co do okolicy to jak na razie zbyt dużo nie widziałam, jest bardzo ładny park nie daleko, ulica z kilkunastoma sklepami jakieś 15 min od domu, więc czy potrzebuje jakiś kosmetyków, albo chciałabym kupić coś do jedzenia (mam dostawać niby jakieś extra pieniądze na jedzenie - jestem wegetarianką, a oni nie chcą, żebym jadła same kanapki), ogólnie całkiem wygodna i ładna okolica, łatwy dostęp do komunikacji (jak idę do tej ulicy zw sklepami to mijam co najmniej 3 + te na tej bardziej 'głównej' ulicy.

au pair_ala > 05-06-2014, 21:33

Birmingham przepiękne miasto pod względem architektury oraz nocnych sobotnich imprezek Polecam wypad w sobotę z grupką dziewczyn ..

Aldaa7 > 05-06-2014, 22:56

Właściwie to nie mam kiedy się wybrać (w te wolne dni jestem zbyt zmęczona po tych 5 dniach pracując po min 12h, żeby ruszyć się gdzieś dalej) i chyba już nie zdążę poznać tego miasta, bo mam zamiar znaleźć nową rodzinę (już nawet się dogaduje z jedną - może uda nam się spotkać w pon, oni są z Leeds) lub nawet wrócić do Polski...

bialyk > 06-06-2014, 15:10

Spróbuj porozmawiać z nową rodziną. Pracowanie po 12h to wyzysk. Zdrowie jest ważniejsze.
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Następna