• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

au pair jako native speaker

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• Masz pytanie? Napisz je tutaj!

• au pair jako native speaker

Szczypiorkowa > 02-06-2014, 12:52

Hej dziewczyny, zgłosiła sie do mnie super rodzina, mają dwie córeczki. Na razie oglądałam ivh zdjęcia i bardzo mi sie tam podobaja. Rodzice sa raczej zapracowani oboje maja pelen etat ale ja w sumie spedzam z dziewczynkami 5 do 6 godzin dziennie. Chca zebym rozmawiala z nimi po polsku a one beda odpowiadac mi po ukrainsku, bo ucza sie tego jezyka, byla u nich juz au pair przez dwa lata z polski. W zamian beda uczyli mnie exkluziw engish i kiedy bede odrabiala zadania domowe z ich dziecmi to tez bedziemy mowic po angielsku. Zastanawiam sie czy to wystarczy zebym nauczyla sie biegle mowic po angielsku. Z jednej strony widac ze sa nastawieni na rozwoj, nauke, otwarci na moja kulture i beda chcieli duzo rozmawiac. To moj wielki dylemat, bo obawiam sie ze moge trafic na ludzi kyorzy beda mowic tylko po angielsku ale nie beda zbytnio rozmowni. Powiedzcie co radzicie, ja myslalam nad zaproponowaniem im ukladu jednen dzien po polsku jeden po angielsku i tak dalej, albo polowa wspolnego czasu po polsku polowa po angielsku w ciagu dnia. Posze powiedzcie co myslicie na ten temat? Czy to ma sens?
  • Re: au pair jako native speaker

labamba > 02-06-2014, 13:33

mi sie wydaje, ze to co zaproponowali jest dobra opcja. ja mam z moimi chlopcami mowic tylko po angielsku, ale bardzo duzo rozmawiam z rodzicami, ze znajomymi rodzicow po hiszpansku, wiec u mnie to sie sprawdza (co prawda dzisiaj 4 dzien, ale czuje jakby minely juz wieki! ) z rodzicami bedziesz musiala rozmawiac po angielsku o dzieciach, o tym co bedziecie robic i wgl, wiec spokojnie bym brala taka oferte +godzinowo bardzo fajnie!

Szczypiorkowa > 02-06-2014, 22:38

Dzieki za ta odpowiedz:-) wierze ze ta rodzina nie jest przypadkiem tak sobie zalorzylam ze jezeli nie zglosi sie przez ten weeken zadna to zmieniam agencje ale jest i jesli mowisz ze to dobry uklad to mnie to cieszy :-) nie wiedznialam ze to sie w ogole zdarza:-) super ze napisalas za 2 i pol godziny zaczynam z nimi rozmowe to bardzo budujace :-) zycze udanrj aklimatyzacji, a jak sobie radzisz z pierwszymi chwilami, nasz taki ciagly stres czy raczej nie ?

Szczypiorkowa > 03-06-2014, 0:51

Ktoś jeszcze jakieś sugestie?

Gosia1423 > 03-06-2014, 19:38

Nie rozumiem jednego, dlaczego dzieci mają odpowiadać ci po ukraińsku, jak będziesz mówiła do nich po polsku... 

labamba > 04-06-2014, 15:48

wedlug mnie chodzi o to, zeby probowaly chociaz mowic po ukrainsku, a jezyki sa w miare podobne. Poza tym skoro mieli taki uklad wczesniej to moze im sie sprawdzal? I jak wybralas ta rodzinke czy jakas inna?
    u mnie bardzo dobrze. Nie mam stresu, bo wybralam cudowna rodzinke swietnie sie dogadujemy, mozemy sie razem posmiac, ale jak potrzebuje pomocy to tez moge na nich liczyc. Wedlug mnie wazne jest, zeby sie dobrze dogadywac ze soba, bo wtedy kazdy problem mozna rozwiazac, a jak ludzie sie nie lubia, to ciezko sie ze soba zyje.

Szczypiorkowa > 05-06-2014, 2:44

tak to rodzina dla mnie, zobaczymy jak sie to potoczy zapraszam na mojego bloga <URL url="http://karoaupair.blogspot.com/"><s></s>http://karoaupair.blogspot.com/<e></e></URL>

jolaniebieska > 05-06-2014, 20:08

oj ale biedny graficznie ten blog daj tam trochę kolorów

Szczypiorkowa > 06-06-2014, 1:24

Jolanta bielska nie szata zdobi człowieka i nie grafika blog hehe może jak zmniejsza wybór bo nie mogę się jeszcze zdecydować poza tym to można to interpretować tabula raza czy jak to tam chodzi mi o ta czysta stronę. ...
  • Starszy wątek Nowszy wątek