-
-
Agreemen na APW
RachelSolando > 01-06-2014, 2:16
Hej! Szczerze mówiąc taki temat nie rzucił mi się w oczy na tym forum, ale mam pytanie, które mnie nurtuje.
W niektórych już postach pisałam, że w tym roku chciałabym wyjechać pierwszy raz jako au pair. Znalazłam Rodzinę w Hiszpanii - bardzo sympatyczni, HM świetna, dzieci super, dlatego chciałabym jechać właśnie do nich. Nigdy wcześniej nie mieli au pair.
Ostatnio napisali mi, że chcieliby podpisać agreement - to taka jakby umowa między au pair i rodziną, można ją ściągnąć przez APW (ale jak ma się odbyć podpisanie - czy na miejscu, czy muszę to zrobić w Polsce i gdzieś przesłać, to już HM ma doczytać i dać mi znać). Czytałam ją - to raczej ogólna umowa, że jedna strona zobowiązuje się do czegoś wobec drugiej.
Miałyście kiedykolwiek taką sytuację? Jak myślicie - podpisywać? Zanalizowałam to pod kilkoma względami i wydaje mi się, że jako iż nigdy nie mieli au pair, to chcą się najzwyczajniej w świecie zabezpieczyć, bo sami jeszcze są trochę w tym "zieloni".
Jak uważacie?
Do Hiszpanii nie ma osobnej umowy, ale jest taka ogólna do Europy. Jeśli będzie Wam się chciało spojrzeć, załączam Wam dokument, może będzie chciały zerknąć jak to wygląda.
Z góry dzięki za odpowiedź -
Re: Agreemen na APW
cookiemonster > 01-06-2014, 10:25
Moim zdaniem to dobry znak, jeśli rodzina chce podpisać umowę- znaczy że nie mają nic do ukrycia i mają duże szanse okazać się uczciwi. Pamiętaj, że umowa jest zabezpieczeniem nie tylko dla nich, ale i dla Ciebie!
Ja z moją pierwszą rodziną nie podpisywałam nic i momentami tego żałowałam (parę razy dostałam obowiązki wykraczające poza to, co uzgodniliśmy). Ale poza tym nie było większych nieporozumień. Gdybym jednak trafiła na "wykorzystywaczy", to bez papierka trudno jest walczyć o swoje prawa.
Przede mną drugi wyjazd i rodzina (też hiszpańska i też będę ich pierwszą au pairsama zaproponowała umowę. Wpisaliśmy tam moje godziny pracy, dni wolne, obowiązki (mniej więcej)- dokładnie ten sam wzór, który podałaś. Po angielsku, bo mój hiszpański jest dość podstawowy. Technicznie to tak: oni uzupełnili, ja zaaprobowałam i dodałam swoje dane, po czym podpisałam i wysłałam skan. Wiem, że nie ma to takiej mocy prawnej, ale też lepsze to niż nic. Zawsze możesz też to wysłać tradycyjną pocztą lub podpisać w pierwszym dniu. Tam jest taka część że umowa sporządzona w 3ech egzemplarzach- dla nich, dla ciebie, a 3. wędruje do jakiejś bezstronnej organizacji, ale wspólnie zdecydowaliśmy że rezygnujemy z tego i zrobiliśmy tylko 2 kopie.
Mam nadzieję że rozwiałam trochę twoje wątpliwości- umowa to nic strasznego i dobrze świadczy o rodzinie. Gdzie będziesz w Hiszpanii i od kiedy? -
RachelSolando > 01-06-2014, 11:21
Dziękuje Ci bardzo za odpowiedźMam być od 26 czerwca (chociaż to będzie pewnie tak plus/minus, bo może nie być lotów z ryanaira 26) w Maladze Wczoraj rozmawiałam jeszcze z HM, miała mi wysłać swój adres e-mail, ale jeszcze go nie dostałam, zobaczymy czy dzisiaj mi napisze.
W jakim wieku są dzieci, do których jedziesz? -
cookiemonster > 02-06-2014, 12:19
trochę Ci zazdroszczę Malagi <3 jeśli tylko będę miała okazję, to możesz się mnie spodziewać w pewien weekend w okolicy! ja jadę w okolice Madrytu opiekować się 3,5 letnimi bliźniaczkami.
jeśli jeszcze nie rozmawiałaś z rodziną na Skype to koniecznie to zrób! kilka razy najlepiej.
poszukaj sobie w wątku Summer au pair Hiszpania, dziewczyna o nicku pariolla będzie przez pewien czas całkiem niedaleko Ciebie (w Sotogrande).
ps. jak coś, to może przejdźmy na priv, bo mały offtop się zrobił