• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Kilka pytan o au-pair i biuro

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Administracja

• Kosz

• Kilka pytan o au-pair i biuro

just_me > 25-08-2006, 18:04

Witam wszystkich forum znalazłam niedawno dzieki Oliwce :wink: i ciezko je ogarnac za jednym podejsciem tyle tu tematow i postow.... ,

ale do rzeczy. Mam pytanie odnosnie agencji w USA, wiem ze istnieje taka w ... i powiedzcie mi prosze czy jest ona jedna na cale stany czy istnieje kilka takich agencji? I jak do tego maja sie biura w PL, tzn za co wlasciwie im sie placi? Zastanawialam sie nad ... ale u nich koszty wynosza ok 5000 zl, wiec to na prawde duzo jak dla mnie tym bardziej, ze to jednak rodzice beda placic za wyjazd.. :roll: z drugiej strony czy jesli zaplace wiecej mam wieksza gwarancje ze nie zostawia mnie w Stanach na pastwe losu w razie gdyby cos sie dzialo? Wiem ze osoby jadace z tego biura maja w stanach LCC, ktora ma byc cos jakby 'opiekunka' ale czy tylko to biuro ma takie osoby (chodzi o LCC)? Czy moze to w ogole nie zalezy od biura w PL tylko od agencji w USA?

Jezeli jednak z doswiadczenia znacie tansze agencje oferujace wyjazdy do USA to wpisujcie swoje opinie o nich Czekam rowniez na opinie osob, ktore wyjechaly z ... czy sa zadowolone z uslug tej agencji Troche sie napalilam na to to biuro, ale kurde troche duzo to wynosi Chyba mozna na forum wymieniac nazwy agencji?

P.S

Jak bardzo zakrecilam to sorry staralam sie ujac sprawe jasno 8)

Pozdrawiam Ania
  • Re: Kilka pytan o au-pair i biuro

maya > 25-08-2006, 18:31

Z tego co wiem,to nie wolno wpisywać nazw biur na forum,ale to niech sie wypowie "nasza" Oliwka

oliwka911gt > 25-08-2006, 19:43

czesc ania

ania z forum ewiza

na tym forum nie wolno wymieniac nazw agencji, robic krytporeklamy, podawac stron www. korekte zrobilam. niemozna bo forum jest sponsiwrowane przez agencje au pair.

tak napwde wszstkie biura sa takie same. jak uklady z rodzina ci sei super ukladaja to kazde biuro jest SUPER, jesli nie to i biuro jest na NIE. sek w tym ze biura 3maja strone rodziny bo to rodziny placa duzo agencji, agencja ma operke max na dwa lata, a rodzine moze miec i 10 lat. jak narzie spotkalam tylko jedno osobe co jest z tego OW biura zadowolona. czytaja to forum to wiekszosc jest przeciwna TEJ agencji (duzo czasu spedzisz czytjac, przyokazji to forum wciaga :wink: )

jak wyglada wsplpraca a zagnecja:

w POLSCE:

idziesz do agencji, skladasz papiery, masz rozmowe, spr poziom jezyka itp. rozmowo to jedna wielka sciema tak nawde :lol: wplacasz pierwsza rate. zalezy od agencji wysokosc tej raty. czekasz na rodzine. czasami rodziny odzywaja sie po pierwszym tygodniu, czasami po dwoch miesiacach. max czas oczaekiwania pol roku. rodzina sie zglasza decydujecie sie na siebie, dostajesz papiery wizowe, dzownisz na 0 700 ... umawiasz sie z konsulem, placisz rownowartosc 100$ i idzesz na spotkanie w konsulacie (warszawa lub krakow) dostajesz wize, placisz druga rate do agencji i depozyt w wysokosci 500$, dostajesz bilet do stanow i na tym konczy sie wspolpraca z PL biurem. paleczke przejmuje biuro w stanach.

w USA:

na poczatek ladujesz w szkole operek - nuda jak cholera, niewsz co sie dzieje itp, jestes tam do piatku, potem lecisz do rodziny i tyle widzisz wszstko. potem kontaktujesz sie z LCC, ktroa to niby sie toba opikeuja. jak sie LCC opiekuja operkami kazdy wie. kazda z LCC ma dzisatki operek, i tak anpwde malo ktra sie nimi interesuje i wspopracuje z nimi. zdazaja sie wyjatki. jedno jest pewne, jesli odpiwadasz na kazdy tel,mail, spotkanie LCC masz plusa duzego bo wrazie czego LCC wie co sie dzieje z toba i wrazue czego pomoze ci, jesli jakies problemy sa. masz co miesieczne spotkanie z LCC i tyle.

tak wyglada wspolpraca z biurem. kazdym jednym. wszstko zalezy od tego na jaka LCC trafisz. czy da sie ja lubiec czy nie, czy jest kooperatywna czy nie. w seattle mialam straszna LCC, 3mala strone rodziny za wszelka cene, tu LCC jest jaknajbardziej przystpna i pomocna. bardzo ja lubie kazde biuro ma w jakims miescie swoja glowna siedzibe i dzisatki oddzialow. moje akurat jest w innym miesice i na innym wybrzezu. w PL z biurem niemialam zadnych problemow i wspolpraca ukladala sie SUPER nie moge powiedziec zlego slowa. w stanach bywalo roznie. teraz jest OK bo rodzina jest nawde siwetna. ale jak bylam w seattle nieraz biuro przeklelam.

jak narzie tylko jedno biuro jest OK z ktrym sie spotkalam, nie jest moje. napisz PW do agulki --- ona poda ci dokladne namiary na to biuro.

mam nadzieje ze wszstko zawarlam. jesli nie to pytaj sie!

aaa, jeszcze jedno, to OW biuro wydaje DUUUZO na reklame i to jest jedna z glownych przyczyn dlaczego duzo sie tam placi. ktos musi nplacic. przkrety tam robia i to rowne. ania, czytaj forum. czasmi oczy na wierzch ci wyjda :roll:

ok, lece na spotkanie z moja LCC.

just_me > 26-08-2006, 14:37

Oliwka dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz Tak Ania z form ewiza Wiec z tego co zrozumiałam to nie jest to jedno glowne biuro USA majace swoje filie w roznych czesciach stanow tylko sa to oddzielne agencje i w PL w zaleznosci do jakiego biura sie zglosze to oni maja swoje z ktorym wspolpracuja, dobrze zrozumialam? dzieki tez za rade zaraz 'skrobne' PW do agulki w sprawie tego biura. A jesli chodzi o ÓW biuro to troche sie zdziwilam bo myslalam ze wiekszosc dziewczyn tu piszacych jest wlasnie z niego i jakos wydawalo mi sie 'rzetelne', ale z tego co o ów biurze napisałas to znak ze za mało jeszcze jednak przeczeczytalam, no to zabieram sie do dalszego czytania forum

Pozdrawiam Ania

maya > 26-08-2006, 15:10

Większo?ć jest z tego wła?nie biura,ale czy s? zadowolone?!poczytaj,a sama się przekonasz :wink: miłej lektury...
  • Starszy wątek Nowszy wątek