• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

po drugiej stronie - szukajac AuPair

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• O wszystkim związanym z programem Au Pair

• po drugiej stronie - szukajac AuPair

mother-of-two > 31-12-2013, 19:42

witajcie!

jestem nowa na forum, chyba wiekszosc juz dzis przeczytalam, przemielilam

chce zapytac, bo pewnie macie wieksze doswiadczenie w tej kwestii, jak zorganizowac sobie pomoc w postaci AuPair.

wczesniej mielismy przez rok aupairke polecona przez znajomych i nie bylo zle. pozniej 2 lata dzieci pilnowala moja ciocia (bezdzietna, zadluzona, po 60tce) i byl dramat (np zostawianie niemowlaka z kupa w pieluszce na 8 godz, ogladanie telewizji codziennie od 5 rano do 1 w nocy, nawet gdy zajmowala sie dziecmi).

wydaje mnie sie, ze przedstawienie zasad i oczekiwan obu stron na poczatek to dobry pomysl - jak to bylo u Was? wiedzialyscie co do kogo obowiazkow nalezy?

jestesmy polska czteroosobowa rodzina, mieszkamy w Dublinie w Irlandii - ja z mezem pracujemy na caly etat. ja zaczynam o 9, maz jest w domu o 17, wiec praca 8 (a w najgorszym przypadku 8 i 15 min) dziennie. weekendy zawsze wolne. kazdy wieczor wolny zawsze (choc chetnie bysmy raz na miesiac wyszli gdzies do kina wieczorem)

czytalam o wymaganiach dla aupair w jednej z agencji: http://happyaupair.pl/wielka_brytania.html i zastanawiam sie czy to standard czy za duzo?

czy o naszych wymaganiach powinnam pisac juz w ogloszeniu czy to przesada? czy powinnam stworzyc caly profil rodziny i charakterystyke? czy dac sie szukac czy samej szukac?

co jesli juz znajdziemy aupairke i okaze sie oszolomem (np zatai fakt, picia, palenia, lub jeszcze cos gorszego). jestesmy spokojnymi ludzmi i raczej wolelibysmy uniknac konfliktowej osoby.

z gory dziekuje za wszelkie porady.
    zycze wszystkiego najlepszego w nadchodzacym roku.

M.

• Re: po drugiej stronie - szukajac AuPair

prettyvisitors > 04-01-2014, 13:47

Witam Panią,
    przedstawienie zasad i oczekiwań jest ogromnie ważne. Nie trzeba może na samym profilu rodziny wszystkiego opisywać, ale przy wymianie wiadomości już tak.
    Określić jasno, co trzeba zrobić i kiedy. Przydatny byłby jakiś przykładowy rozkład dnia, ponieważ często po przyjeździe okazuje się, że tych obowiązków jednak jest więcej. Jeśli chodzi o obowiązki au pair, to zwykło się mówić, że robi ona to, co związane z dziećmi oraz oczywiście utrzymywanie porządku wokół siebie.
    Jeśli oczekuje Pani od au pair jednak troszkę więcej, jest to możliwe, jednak wynagrodzenie powinno być wyższe. Oczywiście to wszystko należy ustalić z naszą kandydatką odpowiednio wcześniej.
    Jasne, miło gdyby stworzyła Pani charakterystykę swojej rodziny, dla mnie, gdy profil jest rzetelnie uzupełniony pokazuje, że danej rodzinie zależy.
    Spokojnie, dostanie Pani z pewnością wiele aplikacji, więc jeśli nie ma Pani czasu na szukanie, to pewnie mimo wszystko uda się Pani znaleźć odpowiednią kandydatkę, jednak nie zaszkodzi samemu poszukać. Jest to bardzo miłe, kiedy rodzina sama wysyła aplikację, to pokazuje, że są zaangażowani w poszukiwania.
    Często zdarzają się zatajenia zarówno po jednej jak i po drugiej stronie, jednak wiele rzeczy da się rozwiązać - rozmową. Niestety wiele host rodzinek o tym zapomina. Jeśli au pairka coś zrobiła źle, trzeba z nią o tym porozmawiać, może da się to zmienić/ulepszyć, może miała zły dzień. Wspominać należy o wszystkim, co nam nie pasuje. Wiele osób niestety nie daje szansy na poprawienie się au pair.
    W wypadku, gdy wyjdzie na jaw coś bardzo nie przyjemnego i mimo rozmowy nic się nie zmienia, nie pozostaje nic innego jak pożegnać się z dziewczyną. Oczywiście nie z dnia na dzień (a i takie przypadki się zdarzały), lecz z odpowiednim wyprzedzeniem.
    W razie pytań proszę pisać.

Dziewczyny, zgodzicie się ze mną?
  • Starszy wątek Nowszy wątek