• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

mam DUZY problem z hostami prosze o pomoc

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• O wszystkim związanym z programem Au Pair

• mam DUZY problem z hostami prosze o pomoc

capricornus > 28-12-2013, 20:27

czesc, z gory przepraszam jesli juz taki temat byl. Niestety mi sie nie poszczescilo i trafilam na strasznie wredna rodzine, myslalm ze jakos to wytrzymam i moze bd ok(bylo to jeszcze w momencie kiedy wyjeżdżałam od nich na swieta), ale po powrocie do Polski dostala bardzo nie przyjemnego maila od hostki w ktorym oskarżała mnie o używanie jej kosmetyków i pare jeszcze nie przyjemnych rzeczy(wtedy pomyslalm sobie koniec, dosc tego), wiec postanowilam juz do nich nie wracac i poinformowala ja mailem ze skaldam tyg wypowiedzenie i w razie jak bym musiala cos podpisac to czy by mogla mi to na poczte wystalc. To ona mi na to ze mam dla nich zwrocic wszyskie dodatkowe pieniadze ktore mi placili(w tym sa pieniadze ktore zarobilam pracuja po kilka godzin dluzej i na swieta mi dala "prezent" w postaci pieniedzy ktore teraz rowniez musze zwrocic, oczywiscie rozumiem moge im oddac te chinkowe pieniadze ale to juz przesada zebym miala zwraca te ktore w uczciwy sposob zarobilam), straszy mnie ze do sadu poda, ze odszkodowania bd musiala placic, i chce zebym jechala teraz do niemiec zeby podpisac wypowiedzenie i zebym poszla i sie wymeldowala z ich mieszkania(wiec ponowny wyjazd do nich praktycznie na jeden dzien bd wiazal sie ze sporymi kosztami), a i nie chce mi przeslac tych wypowiedzen do podpisania. Przez cale swieta siedzialm i grzebala w internecie zeby jakies rozwiazanie znalesc(bo przeciez moizna zlozyc wypowiedzenie natychmiastowe, ktore nastepuje w ciagu jednego dnia, ale ja nie wiem jak ono ma wygladac, czy ja sama musze je napisac, czy mam miec gotowe pismo i napisac powod wypowiedzenia na nim i sie podpisac, a jesli je napisze to czy mailem wystarczy je im wyslac, czy tez poczta polska, a jesli juz do nich do domu dojdzie moje wypowiedzenie to przeciez moga to do smieci wyrzucic i powiedziec ze nic nie dostali). Dziewczyny prosze ratujcie, ja juz po prostu nie mam pojecia co mam robic. A w poniedzialek zamierzam isc do prawnika, bo teraz w weekend wszysko pozamykane, ale nie wiem czy on mi cos na ten temat poradzi, bo wszystki umowy byly podpisywane po niemiecku i na pewno polskie i niemieckie prawo sie od siebie rozni. Bardzo prosze o rady, na pewno kazda sie przyda. Pozdarawiam
  • Re: mam DUZY problem z hostami prosze o pomoc

yamisouls > 29-12-2013, 1:12

Bardzo dobrze, że zwróciłaś się do prawnika, myślę, że w takiej sytuacji tylko on może Ci coś doradzić. Możesz też spróbować skontaktować się z jakąś agencją może mieli podobną sytuację kiedyś. POwodzeniaa i daj znać
  • Re: mam DUZY problem z hostami prosze o pomoc

capricornus > 29-12-2013, 12:56

Jeszcze nie bylam u prawnika, zamierzam isc w poniedzialek, ale nie wiem czy ktos mnie tak od razu przyjmie, nigdy w taki sposob spraw nie zalatwialam. Podpisalam tak sama umowe, ktora znajduje sie pod tym linkiem http://www.arbeitsagentur.de/zentraler-C...ertrag.pdf, i znalazlam wypowiedzenie tutaj http://www.aupair-world.net/au_pair/termination, jesli sie kliknie tam prawie na samym koncu strony "German:Letter for au pairs" to wyskakuje wypowiedzenie, ale nie wiem czy jest to ktorego potrzebuje, bo przeciez w wypowiedzeniu z natychmiastowym skutkiem trzeba podac powod, a tam nic o tym nie ma.
  • Starszy wątek Nowszy wątek