• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Ostrzeżenie przed rodziną

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Program Au Pair w poszczególnych krajach

• Inny kraj

• Szwajcaria

• Ostrzeżenie przed rodziną

Tinuviel > 02-12-2013, 13:18

Cześć

Chciałam ostrzec przed jedną rodziną, nie wiem czy trafiłam w dobre miejsce.

Jest to rodzina Ebenburger z Homburga, Szwajcaria.

Na początku wszystko wydawało się fajne, miłe i ludzkie, a później okazało się, że zamiast pracować do 17, pracujesz do 18, a w praktyce kończyłam o 20. Poza zajmowaniem się dzieckiem i sprzątaniem domu, nagle okazało się, że mam też sprzątać dom babci i ogólnie rzecz ujmując ogarniać dwa domy. Mój organizm miał problem z przystosowaniem się do tamtejszego jedzenia (rodzina stosowała dietę Dukana) i rozchorowałam się. Była to sobota, więc dzień wolny, ale i tak usłyszałam, że jestem nieodpowiedzialna, że jestem chora i chorować mogę sobie tylko w weekendy i ich to nic nie obchodzi. Oprócz tego nawet gdy posprzątałam dom słyszałam, że wcale tego nie zrobiłam i nie należą mi się pieniądze. Gdy w końcu zapłakana powiedziałam, że chcę wracać do domu, usłyszałam, że nie mam takiego prawa, na co ich wyśmiałam, bo nie zdążyliśmy jeszcze podpisać kontraktu. Było to rano w sobotę, kazali mi wylać herbatę, którą sobie zaparzyłam, nie pozwolili nic zjeść i dali godzinę na spakowanie rzeczy, po czym wyrzucili mnie z domu. Przypomnę, że byłam chora, miałam wymioty, biegunkę i byłam bardzo osłabiona, bez jedzenia, samolotu. Host jedynie wykazał trochę ludzkości i odwiózł mnie na stację kolejową, z której musiałam dostać się na lotnisko i zapłacił mi za ten czas przepracowany, choć nie tyle ile ja wyliczyłam, że mi się należało. Całe szczęście, że udało się mojej rodzinie zarezerwować mi bilet powrotny do domu i wieczornym samolotem byłam już w Polsce.

​Cóż świństwa zdarzają się często niestety, ale mam nadzieję, że nikt z Polski już tam nie trafi.
  • Re: Ostrzeżenie przed rodziną

yamisouls > 02-12-2013, 13:30

yamisouls > 02-12-2013, 13:32

ewelinagr88 > 02-12-2013, 16:41

bardzo mi przykro ze akurat trafilas na taka rodzinke a tak wogule gdzie ich znalazlas/jechalas przez agencje??

Tinuviel > 02-12-2013, 23:13

Znalazłam ich na stronie Aupair World.
    Rozmawialiśmy kilka razy na Skypie i wszystko wydawało się być w porządku.
  • Starszy wątek Nowszy wątek