• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

nie wiem co robić

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Program Au Pair w poszczególnych krajach

• USA

• Masz pytanie? Zadaj je tutaj

• nie wiem co robić

• nie wiem co robić
  • nie wiem co robić

betibeti19 > 19-11-2013, 12:30

hey , nie wiem od czego zacząć ..
    jestem u rodziny od prawie 2 miesięcy , pomijając kwestię , że jeszcze mi nie zapłacili to mam wrażenie , że mnie wykorzystują 
    może przesadzam ? muszę wstać o 7 rano , ubrać dziecko , umyć , pobawić się , o 8.30 mała idzie do kindergarten i jest tam do 12 , ja w tym czasie muszę sprzątać , odkurzać , myć toalety , wyjść z psem , nakarmić go , robić pranie ,  dostaję też inne obowiązki jak np - pranie dywanów , szorowanie drzwi , mycie schodów , okien , mycie szafek , grzejników ,wynoszenie śmieci ,dodam , że dom jest ogromny i cały jest na mojej głowie ... Jak ktoś zostawi bluzę/buty w pokoju to ja muszę to zanieść do odpowiedniego pomieszczenia , sprzątam po wszystkich domownikach , oni nawet nie wkładają naczyć do zmywarki , czekają na mnie ... Raz mi się zdarzyło , po zabawie z małą , byłam kompletnie padnięta , zostawić kilka zabawek , na drugi dzień dostałam ochrzan ... gdy mała wraca z kindergarten idzie spać na nie dłużej niż 2 godziny , ja w tym czasie nakrywam do stołu , pomagam w przygotowaniu obiadu i mam małą przerwę jak oczywiście już wszystko sprzątnę . Gdy mała się budzi - ja jej podaję obiad , dodam , że ja ją też kładę spać , co nie jest proste . Muszę się nią zajmować aż do godziny 19 ,o 19 muszę iść na godzinę z psem na spacer , to też nie jest proste , bo zwierze jest ogromne , a puścić go nigdzie nie mogę , po takim spacerze  nie czuję rąk , tak mam ponaciągane , bo strasznie się szarpie . Nie chodzę na kurs ,ponieważ niby nie ma jeszcze klasy . Życia prywatnego praktycznie nie mam , gdy chcę gdzieś wyjść muszę być o 21.30 w domu (zgroza) . Soboty i niedziele mam teoretycznie wolne . W sobotę zawsze mi coś wymyślą , o 17 lub 18 muszę zostać z dzieckiem na 1-2 h , niby nie dużo , ale z wieczornych planów zawsze nici , bo jak wspomniałam o 21.30 muszę być w domu . rano wychodzę z psem . w niedzielę jest podobnie , jestem załamana , nie daję chyba rady ... jest mi bardzo ciężko .
    nie wiem co powinnam zrobić
  • Re: nie wiem co robić

happy_ewe > 19-11-2013, 12:54

oj, współczuję. Nie zapłacili Ci nic do tej pory? Nie dostajesz kieszonkowych co tydzień lub co miesiąc? bo trochę nie rozumiem tego. Jeżeli faktycznie do tej pory nic Ci jeszcze nie zapłacili to na pewno jesteś wykorzystywana. Zresztą za taką pomoc powinnaś dostawać kasę jak mother help jak nie lepiej. Ja na Twoim miejscu najpierw przedstawiłabym rodzince jak w rzeczywistości wygląda mój grafik, a o ilu godzinach była mowa na poczatku. No i oczywiście poprosiłabym o wypłatę i skonkretyzowała dzień otrzymywania kasy. Jeżeli ogarnęłaś ten wyjazd przez agencję to jeżeli po rozmowie nic nie wyniknie skontaktuje się z nimi i powedz co się dzieję. Jeśli wyjazd zorganizowałaś na własną rękę to radziłąbym szukać nowej rodziny. Przykro mi.

ewelinagr88 > 19-11-2013, 12:55

wykorzystuja cie jesli wyjechalas z agencja to zglosc to twojej lokoalnej kordynatorce a jesli nie to szukaj rodziny albo wracaj do PL, powinnas robic prace zwiazane z dzieci np pranie, sprzatanei ich pokoju anie szorowac schody myc okna itd co do psa nie masz obowiazkow go wyprowadzac, to zalezy z twojej woli czy chcesz czy nie, kase powinnas dostac co tydzien,porozmawiaj z rodzicami jezeli nic to nie zmieni to ich zostaw

betibeti19 > 19-11-2013, 13:14

eh , dziękuję Wam , na początku myślałam , że to jest normalne , ale  z czasem wydało mi się to dość ciężkie ;/
    jeśli chodzi o pieniądze to upomniałam się i powiedzieli , że na razie sami czekają na jakąś gotówkę ...

Johnson > 11-12-2013, 2:07

Jesteś w USA ? Szybko pisz do koordynatorki co się dzieje...ta rodzina nie ma prawa być w programie! Nie jesteś aupair dla psa! Podpisując umowę, zoobowiązali się do wypłacania Ci COTYGODNIOWEGO kieszonkowego, i mają przestrzegać 45h,
    z jakiej agencji wyjechałaś? 
    Dziewczyno, nie daj się tylko działaj!

betibeti19 > 16-12-2013, 10:56

jestem w Niemczech i wyjechałam na własną rękę ..
    pieniędzy nadal nie dostałam, ale obiecali , że do mojego wyjazdu do Pl (na święta) wszystko mi wyrównają ..
    jak mam im powiedzieć , że nie chcę już z Nimi współpracować ? Jest mi głupio tak z dnia na dzień powiedzieć - "sorry , ale wyjeżdżam" mimo tego , że jestem tak traktowana ;/
  • Starszy wątek Nowszy wątek