• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Potrzebuję pomocy.

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• Masz pytanie? Napisz je tutaj!

• Potrzebuję pomocy.

• Potrzebuję pomocy.
  • Potrzebuję pomocy.

dontgetit > 17-11-2013, 23:29

Witajcie,
    mój problem polega na tym, że nie do konca wiem, czy można ufać rodzinie, która napisała do mnie na email.

Napisał do mnie Ojciec mówiąc, że znalazł mnie na easyaupair (nie dodali mnie do ulubionych, nie wysłali mi tam wiadomosci ). Opisał mi rodzinę i wysłał zdjęcie. Pod koniec poprosił mnie o moje zdjęcie, numer telefonu i list opowiadający o mnie.
    Napisałam mu, że wszystko to znajdzie na moim profilu i dodałam, że dostępna jestem dopiero od maja 2014 (nie spodziewałam się więc, że juz teraz ktoś sam by do mnie napisał.)
    W odpowiedzi znów opisał mi rodzinę. Innymi słowami, ale tak jakby nie pamiętał o wcześniejszej korespondencji.
    Zaniepokoiła mnie jego prośba o numer dowodu lub paszportu (International Passport Number/ identity Card Number), żeby napisać "Appointment Letter" (czyli jak rozumiem zawarcie umowy o prace) i "inne dokumenty".
    Przesłali mi również swój adres.

Nie pokoi mnie w tej rodzinie wiele rzeczy. To, że praca wydaje sie być zbyt łatwa (jedno dziecko, żadnych prac domowych, 25-30 h\tydzien) i pensja jest jakby.. wygorowana. Ofertują 2000 za miesiąc + 250 tygodniowego "kieszonkowego".

Co o tym myślicie?
  • Re: Potrzebuję pomocy.

women > 18-11-2013, 0:00

zdecydowanie to brzmi zbyt banalnie. Po sprawdzaj ich na necie, po imieninach miejscu zamieszkania.
    Także na innych zagranicznych forach. Jeśli to jakieś fake to powinnaś coś znaleźć.

Ale pod zadnym pozorem, za nic! nie podawaj swoich danych takich jak paszport czy dowód. Nawet żeby do głowy Ci to nie przyszło.
    Jeśli nic nie znajdziesz postaraj się zapytać o jak największe i najmniejsze! szczegóły.

Ale ewidentnie śmierdzi tutaj czymś.

yamisouls > 18-11-2013, 0:43

Dokładnie, też bym była ostrożna i nie podawała im żadnych danych

happy_ewe > 18-11-2013, 1:15

radzę zapoznać się z http://www.forumaupair.pl/forum/125-scam...u%C5%9Bci/ ;) oczywiście zakończ tą korepondencję najlepiej po prostu usuwając ich z kontaktów.

Foxy Lady > 18-11-2013, 10:22

Ewidentnie fake, ile ja takich maili dostałam! Pod żadnym pozorem nie podawaj nr paszportu ani innych danych. Możesz zapytać o rozmowę na Skype i sprawdzić, co odpowiedzą, ale moim zdaniem najlepiej to zakończyć już teraz.
    ps. Au pair to nie praca... Jak ktoś oferuje 2000 + kieszonkowe to można się w głowę tylko popukać... To absolutnie niemożliwe.

Cassie > 18-11-2013, 20:02

Dokładnie .Oszuści
  • Starszy wątek Nowszy wątek