-
-
W co bawić się z dziećmi mówiącymi w obcym języku
Foxy Lady > 07-11-2013, 17:05
Hej, opiekuję się 3-letnimi bliźniaczkami i 5-latką. Jestem w Danii i po duńsku potrafię powiedzieć niewiele, a bardzo zależy mi na zacieśnieniu więzi z nimi. Chodzimy na spacery, bawimy się w "ganianego", układamy puzzle, chodzimy na plac zabaw i do lasu, ale mimo to i tak ciężko mi do nich dotrzeć. Poza tym ich ulubionym zajęciem jest oglądanie bajek, od których ciężko je odciągnąć. Tak małe dzieci nie chcą zbytnio bawić się w wycinanki i malowanki (próbowałam). Macie jakieś pomysły, co jeszcze mogę z nimi robić? -
Re: W co bawić się z dziećmi mówiącymi w obcym języku
Cassie > 08-11-2013, 10:17
Ja z moimi dzieciakami ( 4,6 lat - chłopiec i dziewczynka) bawiłam się chyba we wszystko .Nawet w coś tak prostego jak piraci ( oni są dobrzy , ja zła , wszystko polega na tym żeby ich złapać i pomęczyć typu łaskotanie itd ) . Malowaliśmy, leżeliśmy i czytaliśmy książki ( największy ubaw dzieciaki miały jak zmuszały mnie do czytania po hiszpańsku ;D), graliśmy w piłkę. Malowanie ( próbowałaś farby ? może to je bardziej zainteresuje), karaoke, tańczenie. U mnie szał robiło pieczenie babeczek . Dzieciaki potrafiły być grzeczne cały dzień, bylebym się zgodziła upiec z nimi babeczki.
U mnie problemem też była telewizja. Niestety moje dzieciaki również były fanami bajek. Ja robiłam tak, że mówiłam " tylko 2 odcinki tej bajki i koniec", oni się zgadzali .Po 2 odcinkach tv wyłączałam, a pilot kładłam wysoko na szafce. Był krzyk, ale umowa to umowa . -
Foxy Lady > 08-11-2013, 12:11
To jest bardziej skomplikowane u mnie
Ksiązki próbowałam czytać, ale one szybko się niecierpliwiły, bo nie rozumiały nic z mojego czytaniaZ tym ograniczeniem bajek to dobry pomysł, spróbuję wprowadzić go w życie. To jest tak, że dziewczynki jadą do przedszkola na 8 i wracają o 16, a wtedy są bardzo zmęczone i nie mają ochoty na zabawę. O 19 idą spać. Przez te niecałe 3 godziny muszę je zająć, a host mama nalega na to, żebym się z nimi bawiła... No nie mam za bardzo jak, kiedy ona włącza im bajki a one nie mają już sił na aktywną zabawę. W weekendy zawsze je gdzieś zabieram, a jak wracamy to one również są juz bardzo zmęczone. Niedługo będzie już tak zimno, że skończy się wychodzenie na całe dnie do lasu, parku czy na plac zabaw i będę musiała zająć je w domu ;/
Nie wiem, czy dam radę upiec z nimi babeczki, ale też spróbuję
Farb, wycinanek, rysowanek, malowania twarzy, kolorowanek itp. już próbowałam. To je zajmuje na niecałe 5 minut i bardzo szybko nudzi. 5-latka jeszcze w miarę potrafi się skupić przez dłuższą chwilę, za to bliźniaczki w żaden sposób nie umieją zająć się jedną czynnością. No chyba, że oglądają TV.
Graliśmy w Wii, to też je trochę zajęło. One najlepiej czują się z mamą, a wtedy nie zwracają na mnie uwagi.
W każdym razie dziekuję za rady -
Cassie > 08-11-2013, 16:36
Może babeczki je zajmąu mnie to była super zabawa ( i moi hości zawsze sie cieszyli jak bawiliśmy się w pieczenie . haha )
Sytuacje serio masz dziwną . Może porozmawiaj z hostką o tym ? Wspólnie moze coś wymyślicie -
PolishGirl > 10-11-2013, 18:32
Moje oglądają you tube albo grają na xboxie. nic wiecej ich nie interesuje, wiec mnie to też nie robi róznicy. minął mi rok i już jestem fed-up. na wiosnę zamierzam rzucać to i iść do pracy. -
Foxy Lady > 10-11-2013, 21:00
Też chciałam rzucić to bagno wcześniej, ale muszę się najpierw ogarnąć, odłożyć trochę kasy, znaleźć pracę, ponawiązywać kontakty... Nie wcześniej niż na wiosnę, tak myślę...
Nie mówię po duńsku, a dzieci przez to traktują mnie niemal jak powietrze. Jednocześnie host mama nalega, żebym się z nimi bawiła. Masakra...