• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Doświadczenie, prawo jazdy - czy mam szanse?

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• Masz pytanie? Napisz je tutaj!

• Doświadczenie, prawo jazdy - czy mam szanse?

krawjedz > 02-11-2013, 21:43

Witam

Od niedawna myślę poważnie o zrobieniu sobie po maturze tzw. gap year i pojechaniu na rok do USA jako au pair. Mam jednak kilka problemów... 18 lat skończę dopiero w czerwcu, co wiąże się z tym, że dopiero wtedy będę mogła zrobić prawo jazdy. Daje mi to bardzo mało czasu na znalezienie rodziny (zakładając, że chcę wyjechać najpóźniej we wrześniu). Dodatkowym problemem jest brat doświadczenia. Od niedawna jestem wolontariuszką w świetlicy środowiskowej, ale jestem świadoma, że nie da mi to wystarczającej liczby godzin (jestem w klasie maturalnej i nie mam aż tyle czasu, mogę tam chodzić max. 2 razy w tygodniu na jakieś 2h...). Z resztą chciałabym mieć także referencje od osób indywidualnych oraz z pracy z młodszymi dziećmi. Macie jakieś rady, jak mogę je zdobyć? Gdzie znaleźć rodziny, które powierzą mi pod opiekę swoje dzieci?

Jak sądzicie - czy mam w ogóle szanse w takiej sytuacji? Może lepiej poczekać z tym i wyjechać np. po licencjacie...?
  • Re: Doświadczenie, prawo jazdy - czy mam szanse?

tostowa > 02-11-2013, 22:54

Jeśli chodzi o prawo jazdy to możesz zacząć kurs przed ukończeniem osiemnastu lat. Osiemnaście lat musisz mieć skończone w dniu podchodzenia do egzaminu. Lepiej zacząć robić je wcześniej, gdyż nigdy nie wiesz, czy nie będziesz potrzebowała dodatkowych godzin jazdy, czy coś.
    Jeśli chodzi o doświadczenie to popytaj sąsiadów z dziećmi - są oni osobami niespokrewnionymi, a papier zawsze mogą dać

Moim zdaniem każdy ma szanse. Ja np. nie nagrałam niby obowiązkowego wideo do aplikacji dla Cultural Care, a rodzinę znalazłam w cztery dni po zaakceptowaniu moich dokumentów przez agencję.

krawjedz > 02-11-2013, 23:12

Oczywiście mam zamiar zacząć kurs wcześniej, tylko boję się, że nie uda mi się zdać od razu po urodzinach i zostanie za mało czasu na znalezienie rodziny...

Właśnie 0 sąsiadów z dziećmi... Na dodatek na co dzień mieszkam w internacie, tylko na weekendy jestem w domu. Mam nadzieję, że uda mi się coś znaleźć na okres po świętach (w końcu to dłuższe wolne) i ferie zimowe. Dodatkowo ta świetlica. Pewnie można lekko ponaciągać ilośc godzin w referencjach, ale ważne, żebym doświadczenie miała, żeby umieć sobie poradzić.

Trochę mnie pocieszyłaś

sebollo4 > 04-11-2013, 10:19

Do egzaminu można podejść na miesiąc przed 18'tymi urodzinami za zgodą rodzica Nie można od razu wychodzić z założenia, że nie zdasz za pierwszym. Więcej pewności siebie.

krawjedz > 04-11-2013, 16:23

Faktycznie. Zupełnie o tym zapomniałam Co prawda wątpię, żebym zdażyła wyjeździć wcześniej wszystkie godziny - w końcu to czas matur... Ale po maturach będę miała luz, więc kto wie.

alniac > 04-11-2013, 17:53

tostowa, a w jakiej agencji jesteś?

tostowa > 06-11-2013, 19:41

alniac napisał(a):tostowa, a w jakiej agencji jesteś?
    Cultural Care
  • Starszy wątek Nowszy wątek