• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Hości nie wypłacają kieszonkowego - co robić?

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• Masz pytanie? Napisz je tutaj!

• Hości nie wypłacają kieszonkowego - co robić?

tostowa > 25-10-2013, 17:24

Hej.
    Piszę tutaj z nietypowym problemem. Tak jak w temacie, hości nie wypłacają mi kieszonkowego za moją "pracę". W USA jestem już miesiąc, u rodziny goszczącej - trzy tygodnie, czyli powinnam dostać kieszonkowe trzy razy. Jak na razie - ani widu, ani słychu. 
    Zajmowałam się dziećmi codziennie (oprócz weekendów), i mimo że nie byłam perfekcyjna to jednak wykonywałam wszystkie obowiązki - dzieci odebrane ze szkoły, czyste, przebrane, najedzone, "wybawione", etc. Już nie wspominając, że pranie zrobione, naczynia umyte, obiad gotowy...
    Spotkaliście się kiedyś z taką sytuacją? Jak delikatnie zasugerować hostom, że jednak nie jestem tutaj w ramach wolontariatu i pieniądze mi się należą? Głupio mi palnąć coś w stylu "dawać forsę", bo nie chcę psuć dobrych relacji z hostami.
  • Re: Hości nie wypłacają kieszonkowego - co robić?

paulinanor > 25-10-2013, 19:47

Ja miałam podobny problem. Jestem tu od czerwca no i hości dali mi pierwsze kieszonkowe z góry na czerwiec po tygodniu. 
    Potem zaczynał sie drugi tydzień lipca i ja nie wiedziałam czy dostane znowu z góry czy nie więc podeszłam powiedziałam że  wszystko już wiem z podatkiem ale chciałabym sie upewnić kiedy będe dostawać kieszzonkowe. Odparli że pod koniec każdego miesiąca. Też tak dostałam w lipcu.

Za sierpień i wrzesień musiałałam sie upomnieć. Czekałam do 5tego września i tak samo do 5października nie dali kieszonkowego, nic nie gadali więc tego 5tego podeszłam wieczorem i zapytałam się poprostu Can I have my pocketmoney for previous month? oni na to tak tak nie ma problemu i następnego dnia przychodzili z pieniędzmi.

Więc jak jesteś 3 tygodnie podejdź powiedz że tak jak ja, że mniej więcej już tam wszystko wiesz ale chcesz być pewna kiedy będzuesz dostawać kieszonkowe czy za przepracowany tydzień, czy za przepracowany miesiąc. Takie rzeczy trzeba wyjaśniać od razu moim zdaniem. To Twoje pieniądze, zarobiłaś je. Jak sie nie odezwiesz to wogóle prez 2 miesiące Ci nic nie dadzą bo pomyślą że wszystko gra, Chociaż wiem jakie to krępujące i wkurzające, pytać sie o własne pieniądze. Ja to sie zbieram całe popoułdnie a zanim pójde biorę 3 głębokie odechy. Powodzenia i napisz na czym staneło, dla innych au pair

allie > 25-10-2013, 19:54

W poprzedniej rodzinie również miałam sytuację, że hostka zapominała o moim kieszonkowym i musiałam się dopominać o pieniądze za 2 tygodnie, wiem jak ciężko przechodzi przez gardło sprawa pieniędzy... no ale trzeba W nowej rodzinie na szczęscie pieniądze automatycznie przelewane są na konto.

tostowa > 01-11-2013, 23:26

Hej dziewczyny, dzięki za odpowiedzi!

Podeszłam do hostów i jakoś wydusiłam to "could you...", choć myślałam, że spalę się ze wstydu! Oni spojrzeli po sobie i oboje rzucili "you didn't pay her?". Host mama myślała, że host tata zapłacił, a host tata myślał, że to host mama zapłaciła. Masakra! Oczywiście przeprosili od razu i widziałam, że było im mega głupio.
    Pieniądze dostałam tego samego dnia

Foxy Lady > 06-11-2013, 15:15

Moi hości też zapominają o kieszonkowym i czasami muszę się upominać. To wszystko głównie dlatego, że kieszonkowe na konto przelewa mi host-dad, który pracuje w Niemczech (jestem w Danii) niemal cały czas - przyjeżdża raz na 2-3 tygodnie na kilka dni. To hostom powinno być głupio, że nie zapłacili, bo przecież ty wykonujesz robotę, ale nie jesteś wolontariuszem Zwłaszcza, że pocket money to nie są duże pieniądze
  • Starszy wątek Nowszy wątek