-
-
Interexchange czy AuPairCare?
soshi > 08-10-2013, 17:51
Cześć dziewczyny i chłopacy (bo wiem że jest tu też płeć męska), z góry przepraszam jeśli ten temat już był ale jestem pewna, że nie tylko ja borykam się z takim problemem a ciężko znaleźć temat, w którym byłby zebrane jasne odpowiedzi. A więc podpisałam umowę z GAWO i właśnie dostałam papiery aplikacyjne. Tak jak w pytaniu - Interexchange czy AuPairCare? +proszę o uzasadnienia/plusy minusy. Agencja zasugerowała mi AuPairCare, ponieważ ponoć wiele kandydatek ją wybrało przez co wydłuża się okres oczekiwania na rodzinę. Będę bardzo wdzięczna jeśli trochę mi pomożecie.
Pozdrawiam i ściskam gorąco z tej naszej zimnej Polski! -
Re: Interexchange czy AuPairCare?
patik > 09-10-2013, 13:55
Wypowiem się za AuPairCare, ponieważ z ich usług korzystałam.
Ale na wstępie dodam, że to jest loteria, wszystko zależy od okresu, zapotrzebowania, czasem w jednej agencji jest więcej rodzin, w drugiej mnie i na odwrót.
Ja aplikowałam lipiec/sierpień.
Pierwszy match miałam na drugi dzień po otwarciu roomu, drugi 4 dni później ( perfect), pojawił się jeszcze jeden, ale byłam już zdecydowana na wybór rodzinki.
Ciężko mi powiedzieć ile trwało otwieranie profilu, ja się niestety troszkę ociągałam, zwlekałam z filmikiem, potem była awaria systemu APC więc nie mogę powiedzieć ile to trwa tak przeciętnie.
Aczkolwiek organizacje oceniam na plus. Jakieś małe niedociągnięcia są zawsze, ale ogólnie potem papierkowe sprawy, wizowe, bardzo sprawnie.
Materiałów na au pair roomie było sporo udostępnionych, żeby się do wyjazdu przygotować. Samo szkolenie pomijając troszkę naciąganie na wycieczkę ( ale to w każdej agencji ) też bardzo w porządku.
Znam natomiast przypadki, gdzie dziewczyny w APC czekały i czekają nadal dość długo. Więc tak jak mówię, reguły nie ma.
Ogólnie jak od dłuższego czasu przebywam na tym forum to widzę,że więcej osób wybiera APC.
Buziaki -
soshi > 09-10-2013, 14:55
Dziękuje bardzo za odpowiedź! Mam jeszcze jedno pytanie - szkolenie odbywało się w New Jersey tak?
Ktoś ma jeszcze jakieś opinie? -
patik > 09-10-2013, 19:33
Tak jest, ale niedaleko do NYC -
MagdaAP > 14-04-2014, 12:49
soshi napisał(a):Dziękuje bardzo za odpowiedź! Mam jeszcze jedno pytanie - szkolenie odbywało się w New Jersey tak?
Czas oczekiwania na otwarcie twojego au pair room z AuPairCare zależy od ciebie samej - jeśli dość szybko zbierzesz dokumenty to wówczas jest on szybciej udostępniany rodzinom. Od momentu kiedy wypełnisz formularz aplikacyjny i wyślesz dokumenty bardzo szybko jest przeprowadzana interview. Może to zająć dosłownie 2 tygodnie i twój au pair room już zostanie otwarty dla rodzin goszczących
Ktoś ma jeszcze jakieś opinie? -
k_bial > 17-08-2014, 1:47
Odgrzewany kotlet, ale może komuś dalej przyda się info.
Aplikowałam do PROWORK <SIZE size="83"><s></s>(zbaczając lekko z tematu, nie wiem, skąd biorą się niepochlebne opinie na ich temat - byłam i jestem nadal otoczona taką opieką i zainteresowaniem, jakbym była jedyną au pairką)<e></e></SIZE>, która również współpracuje z IE i APC. Na pierwszy ogień poszła ag. IE, a kto załatwiał ten wie, że za papierami trzeba się nabiegać jak głupi/a. Jak się okazało, odrzucili mnie, bo zdałam psychotest <B><s></s>za dobrze<e></e></B>. Czy komukolwiek się to w ogóle zdarzyło? Bo nawet w Proworku Panie były zdziwione... Potem trafiłam do APC, oczywiście wszystko od nowa musiałam wypełniać...ale faktyczny czas od otwarcia roomu do matcha to ok. 2m-ce. Nie spieszyło mi się specjalnie, w międzyczasie miesiąc byłam za granicą, więc jak dla mnie był to optymalny czas oczekiwania. Odezwało się do mnie 8-10 rodzin, standardowo w większości słuch po nich zaginął po pierwszym mailu (co jest bardzo niegrzeczne wg mnie), rozmawiałam na Skype z 3-ma i z tą trzecią już zostaję
Fama głosi, że w wakacje najłatwiej o szybki match, ale ciężko mi to potwierdzić, bo wyjeżdżam pierwszy raz. -
mishika > 17-08-2014, 12:27
Ja jestem w Prowork/IE, dodałam wczoraj film (wcześniej miałam otwarty room 2tygodnie) i cisza … W sumie nie wiem czy coś ze mną nie tak czy co ;p -
k_bial > 17-08-2014, 14:11
mishika napisał(a):Ja jestem w Prowork/IE, dodałam wczoraj film (wcześniej miałam otwarty room 2tygodnie) i cisza … W sumie nie wiem czy coś ze mną nie tak czy co ;p
Ja też czekałam kilka dni, już miałam czarne wizje, że to w ogóle bez sensu, na co ja się porywam, nikt mnie nie zechce i takie tama ciekawy film duuużo daje, wiele rodzin w moim profilu zwróciło uwagę na film i mam wrażenie, że w większości tylko przez niego do mnie pisali -
mishika > 17-08-2014, 16:39
No w sumie tak. Ciekawy film to pojęcie względne ;p Ciężko to ocenić, traktują Nas jak produkt w sklepie, a jak sama widzisz czasem brak kultury aby napisać, że nie jest się zainteresowanym czy cokolwiek innego.. Ale cóż czekam dalej ;-) -
tequsia > 22-08-2014, 10:49
Hej dziewczyny,
jestem w AuPairCare i mam pytanie o dodawanie filmiku. Jak długo czeka się na zaakceptowanie filmiku? Po załadowaniu jest napisane że się udało ale w żaden sposób nie mogę filmiku na moim profilu zobaczyć. Czy to normalne?