-
-
hostka pożycza ode mnie pieniądze i nie oddaje!
majulam > 19-09-2013, 14:27
Hej. Od 2 tygodni jestem au pair w Niemczech.Rodzina w miarę w porządku ale mam jeden problem.Ostatnio gdy pojechałysmy z hostką na miasto,Hostka stwierdziła,że musze spróbować ich miastowego przysmaku,wiec poszłysmy tam (już w ramach obiadu), przy czym przypomnialo jej się,że ma przy sobie tylko karte i zero gotówki i spytała sie czy jej pożyczę a ona po powrocie do domu mi odda.Zgodziłam sie na to,pożyczyłam ponad 11 euro, później spytała się czy pożycze jej na parking,ponad 2 euro,ok pożyczyłam.Oczywiście po powrocie do domu nie oddała ani nic o tym nie wspomniała.Minęły już 2 dni i nie oddała mi. To nie jest pierwszy raz gdy pożycza i nie oddaje.Za pierwszym razem (już pierwszego dnia po odebraniu mnie z lotniska) pożyczyła ponad 3euro,oddała późnym wieczorem, kilka dni później pozyczyła ponad 2 euro, nie oddała do dzisiaj ale o to sie nie upominam bo to grosze.Ale tutaj uzbierało się już ponad 13 euro w ciągu jednego dnia! Jak mam jej zasugerować,że potrzebuje tych pieniędzy? Może zostawić i odpuścić jej? Pomóżcie! -
Re: hostka pożycza ode mnie pieniądze i nie oddaje!
Saiisuke > 20-09-2013, 12:43
Powiedz, ze chcialas cos kupic i czy nie moglaby Ci oddać.
A na przyszlosc nic jej nie pozyczaj, mow ze nie masz przy sobie portfela, albo ze wplacilas kase do banku, wszystko wydalas, nie mozesz pozyczyc, bo wlasnie chcesz cos tam kupic itd. -
Re: hostka pożycza ode mnie pieniądze i nie oddaje!
majulam > 21-09-2013, 0:01
Powiedziałam jej. Stwierdziła,że nie ma problemu,że to przecież moje pieniądze i odda mi jutro bo jej mąż ma portfel w aucie.Ona zawsze ma tylko karte,nigdy gotówki.Zobaczymy czy mi jutro odda.Dzięki za rade