-
-
brak doświadczenia
olabambola > 13-09-2013, 21:18
Witam!
Rozważałam ostatnio możliwość wyjazdu jako au-pair. Nie mam problemu z językami obcymi, biegle mówię w 2. Myślałam nad wyjazdem do Belgii, Anglii lub Irlandii. Problem jest tylko w tym, że nie posiadam żadnych referencji, ani jakiegoś większego doświadczenia w opiece nad dziećmi (przecież, że "opiekowałam się czasem dzieckiem sąsiadki, czy młodszym rodzeństwem" to każdy może sobie powiedzieć...). A nie sądzę, żeby studium pedagogiczne, czy kwalifikacje nauczycielskie miały jakiekolwiek znaczenie ;] Czy w takiej sytuacji mam jakiekolwiek szanse na wyjazd?
Pozdrawiam,
Ola -
Re: brak doświadczenia
Olesya94 > 14-09-2013, 17:24
Hej!
Nie trzeba mieć doświadczenia przy wyjazdach Au pair. Ja jadę z agencją i czego oczekiwali ode mnie to referencji od osób niespokrewnionych, u których opiekowałam się dziećmi, może to być opieka okazjonalna albo jakieś praktyki w przedszkolu czy wolontariaty. Ja miałam referencje od sąsiadki i bratowej (przecież nie od brata :-D). Zresztą nikt nie będzie oczekiwał od Ciebie profesjonalnych referencji, bo umówmy się która młoda dziewczyna opiekowała się pełnoetatowo dzieckiem u obcych ludzi? Szczególnie kiedy wiele dziewczyn wyjeżdża jako Au pair tuż po maturze (przypuszczam, że większość- w tym ja) i nie miałaby czasu pracowac ze względu na szkołę. Więc nie martw się tym na zapas tylko podejmuj kroki w kierunku wyjazdu Au pair! Zresztą Ty masz dodatkowo studium pedagogiczne to dodatkowy plus :-)
Pomimo mojego braku doświadczenia rodzinkę znalazłam 2 tyg po podpisaniu umowy z agencją i już w poniedziałek jadę podbijać…Francję! :-)
Trzymaj się cieplutko
Pozdrawiam
Również Ola :-D -
Re: brak doświadczenia
olabambola > 14-09-2013, 18:10
Dziękuję bardzo, Olu, za odpowiedź