-
-
Au pair we Włoszech, podzielcie się doświadczeniem :)
pauli22l > 18-08-2013, 21:59
Hej wszystkim! Jestem tutaj nowa i szukam konkretnych informacji. Zastanawiam się nad wyjazdem au pair do Włoch, chce skorzystać z pomocy biura i wybrałam sobie Rzym, chce tylko to jedno konkretne miasto. Mam licencjat z filologii angielskiej, mówię też podstawowym hiszpańskim, włoskiego nie znam. Czy ma ktoś doświadczenie w byciu au pair we Włoszech? Czy rok to nie za długo? Wiem, że powinnam zwrócić uwagę na wiele kwestii (ubezpieczenie, ilość godzin pracy w tygodniu, konkretne obowiązki). Proszę Was żebyście napisały/napisali jak jest? Czy Włosi to przyjazny naród? Czy wykorzystują swoje au pair, czy raczej jest w porządku? Czy żałowałyście swoich decyzji odnośnie wyjazdu? Chciałabym przeżyć przygodę, nauczyć się języka i nabrać śmiałości, czy ten wyjazd mi pomoże?Pozdrowionka -
Re: Au pair we Włoszech, podzielcie się doświadczeniem :)
Saiisuke > 22-08-2013, 13:27
Byłam summer aupair we Włoszech przez trzy miesiące w zeszłe wakacje. Aupairkowałam w niewielkim mieście - Ravenna - i to był dla mnie największy minus. Było dość nudno, kilka zabytków, malutkie kino, niewiele sklepów itp. Na szczęście poznałam kilka osób przez internet i mogłam z nimi gdzieś wychodzić, gdyby nie to zanudziłabym się na śmierć. Rodzina była okay, opiekowałam się dwójką dzieci (4 i 6 lat) po 35-40 godzin tygodniowo, dostawałam kieszonkowe 75 euro/tydz, rodzina zapłaciła też za mój bilet w obie strony. Nie musiałam sprzątać w domu, poza swoim pokojem i okazjonalnym rozwieszeniem prania. Przebywając z Włochami łatwo się nauczyć języka, ale do szkoły językowej i tak warto iść. Gdybym miała jechać na rok na pewno wybrałabym większe miasto i zapisała się na kurs językowy. Włosi są przyjaźni, hałaśliwi i lubią się bawić ^^ Wyjazdu nie żałowałam, choć miałam kilka spięć z hostką.